El gran pintor Pablo Picasso i el Pirineu tenen una relació poc coneguda, un estiu a Gósol va transformar la seva manera de pintar. Mentre el Reina Sofia de Madrid prepara una exposició sobre aquella època, a casa nostra Iñaki Rubio presenta una novel.la que explica com Picasso va arribar a ser Pau de Gósol.
Tenia tan sols 25 anys quan Pablo Picasso es muda de París a un petit poble del Berguedà, Gósol. Buscava un fill amb la seva dona, Fernande Olivier, però també necessitava un revulsiu en la seva obra que trobaria en tota mena de rituals sobre collita, fertilitat i un món que li va obrir el seu amic de la fonda, el contrabandista Josep Fontdevila. I tant se sentia d'aquell poble que fins i tot així firmava.
"A Gòsol ell passa per una transformació personal i la manera més manifesta és fins i tot canviar-se el nom. Ell signa algunes de les seves cartes com a Pau de Gósol."
Iñaki Rubio, autor de 'Pau de Gósol'
Pau de Gósol és ara una crònica novel·lada d'aquells mesos d'estiu del 1906 quan Picasso va transformar el seu art que ja venia influenciat per les màscares africanes, l'art pompeià i ara hi afegia el romànic que donaria un aire hieràtic a la figura que acabaria per despersonalitzar-la.
"Ell coneix molt bé el romànic i quan arriba a Gósol es troba una peça romànica situada en el seu context original."
Iñaki Rubio, autor de 'Pau de Gósol'
Pau de Gósol d'Iñaki Rubio que surt a Comanegra tampoc oblida aquelles pageses, dites de Gósol o mal dites d'Andorra, que van acabar essent 'demoiselles' i que tant va pintar, i la seva obsessió Hermínia amb la qual Picasso va tenir diverses trobades. El llibre surt a la venda el 6 de setembre, però aquest dissabte es presenta en primícia a la Fira del Llibre d'Organyà.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Andrej Cristancho