MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 22º

El Temps Darrera previsió

Indignació a Assandca pel registre de tumors presentat, que consideren incomplet

www.andorradifusio.ad

L'associació contra el càncer es mostra indignada per les dades del registre presentades aquest dijous pel ministeri de Salut. Assandca considera que són incompletes i que no donen resposta al compromís de l'executiu. Insistirà a exigir la unitat de radioteràpia, tot i la nova negativa de la ministra Helena Mas.

Un primer pas, però insuficient. Aquest seria l'anàlisi d'Assandca a les dades del registre de càncer presentades dijous pel Govern. Des de l'associació asseguren que l'informe és el mateix que se'ls va presentar fa quatre mesos i que des de Salut s'havien compromès a actualitzar-les, ja que no hi ha les dades de l'any passat, i a completar-les amb informació de més fonts i no només de les altes hospitalàries i d'anatomia patològica de l'hospital.

El president de l'associació, Josep Saravia, afirma que "està molt bé perquè tenim dades, però no serveixen de gaire". I explica els motius. "Primer perquè no són encara completes i segona perquè no estan tractades amb la forma que ens interessaria que es poguessin tractar per poder treballar amb elles". En aquest sentit, Saravia ho defineix de la següent manera:

"Això és donar-nos un caramel i quan te'l menges et diuen que no ho facis perquè et farà mal a la panxa, espera't."
Josep Saravia, president d'Assandca

Saravia ha assegurat que faltarien les dades de les persones que es tracten i fan el seguiment fora. Quant a la nova negativa de la ministra a la unitat de radioteràpia, el president d'Assandca ha reiterat que insistiran en la seva demanda. I sobre la raó esgrimida per Helena Mas, la manca de professionals disposats a treballar a Andorra, Saravia ofereix una idea:

"El problema que tenim que no trobem tècnics perfecte, això passa a totes les empreses, fins i tot, al sector privat. S'ha de tenir una mica d'imaginació. Estem fomentant i potenciant la Universitat d'Andorra, que em sembla molt bé, però podem arribar a un acord amb una universitat on generin aquests tècnics i diem: bequem a 10 persones sobre el que necessitem i els hi fem un contracte perquè quan acabin la carrera vinguin aquí a Andorra a exercir."
Josep Saravia, president d'Assandca

Des d'Assandca s'ha assegurat que els últims estudis, amb la mirada posada al 2040, alerten que els casos de càncer augmentaran exponencialment i per això s'ha d'avançar amb la unitat de radioteràpia.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Arxiu-Pau Bonastre

Informació relacionada