MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 16º

El Temps Darrera previsió

Un Judici dels Contrabandistes molt electoral

www.andorradifusio.ad

Ordino i Canillo han celebrat el seu particular Judici dels Contrabandistes. Una tradició de Carnestoltes que no deixa ningú lliure.

La sàtira principal ha estat sobre les eleccions comunals, on un candidat no accepta la derrota i interpel·la a tothom per repetir eleccions i poder guanyar. Els primers a aparèixer en escena han estat els agents de manteniment d'Ordino. Venien amb l'obligació de treure la neu de la parròquia. Un cop les batlles han fet acte de presència, ha aparegut el Cucut, qui fent sàtira de les eleccions comunals demanava repassar el vot judicial mentre interpel·lava el públic per saber a qui havien votat.

La cònsol també ha aparegut amb dues inversores russes que volien comprar prats. El president de l'Associació de Cultura d'Ordino, Albert Roig, explica perquè ho han fet així. "Nosaltres pensàvem que tocàvem els contrabandistes precisament per fer la paròdia de les dues persones que havien encapçalat les dues eleccions tenint en compte que feia tan poc que les havien tingut". I afegeix que encara a Ordino tenen un "ressò a conseqüència de les demandes que fa el cap de l'oposició".

La inversió estrangera i el problema de l'urbanisme han protagonistes de la sàtira, com també les zones blaves i verdes. Paral·lelament, les forces especials d'Ordino han aparegut amb uns forans sense documentació amb els quals hi ha hagut malentesos constants, però sembla que són contrabandistes, porten les motxilles plenes de roba interior.

Amb les batlles engrescades, els contrabandistes han reconduit la situació, els han portat tots els elements per fer un bon brou. I és que aquesta serà la seva sentència; beure'n una tassa.

Dani Alves, el Palau de Gel i el nou cònsol, a la diana del Judici dels Contrabandistes a Canillo

I a Canillo, qui ha passat per l'estrada dels contrabandistes ha estat Dani Alves. En el judici no han faltat tampoc referències al nou cònsol, a les tractorades dels pagesos i als nous tobogans del Palau de Gel. Al mateix temps i per acabar els actes de carnaval, hi ha hagut una botifarrada popular amb més de 300 racions.

El cap de Turisme i Cultura, Francesc Oriol, confirma que teníen prop de 100 quilos de botifarra. "Normalment sempre fem els mateixos quilos de botifarra i normalment s'exhaureixen. Així que anem sobre segur en això".

Informa: Redacció
Imatges: Ricard Tenza