MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

L'associació per l'Alzheimer posa a disposició dels malalts botons geolocalitzadors gratuïts

www.andorradifusio.ad

L'Associació Andorrana de Malalts d'Alzheimer recorda a les famílies que tenen un membre amb aquesta malaltia que ofereixen gratuïtament una eina per a les persones sòcies de l'entitat. Es tracta d'un penjoll geolocalitzador per evitar situacions com la mort per hipotèrmia d'un home aquesta setmana després d'haver-se escapat.

Un dels comportaments més habituals entre les persones que pateixen Alzheimer és el fet de prendre la decisió d'escapar-se. La malaltia, però, els fa desorientar-se ràpidament, impedint-los tornar. És per això que des de fa un parell d'anys, l'associació que dona suport a aquestes famílies cedeix gratuïtament a les persones sòcies un penjoll geolocalitzador.

La presidenta de l'AAMA, Montserrat Valls, ha detallat que amb aquest aparell es té geolocalitzada la persona sense necessitat que demani socors i "pots anar parlant amb ell". A més, està vinculat a tres números de telèfons que permet que si algú troba el malalt pugui contactar amb els familiars prement el botó

D'aquesta manera, l'entorn cuidador té la seguretat de poder trobar la persona. Un fet que, segons asseguren des de l'associació, ha passat fins i tot en centres sociosanitaris.

La tasca de cuidar un familiar amb Alzheimer no és fàcil, i per això des de l'entitat se centren, sobretot, en les cures. De fet, Valls ha afirmat que la dependència dels malalts pot provocar estat de nerviosisme per no saber com portar la situació ni on adreçar-se. "Nosaltres ens dediquem sobretot a ells".

A més té tallers en línia i sessions de benvinguda per a aquelles famílies que tinguin dubtes. L'entitat organitzava abans del confinament tallers amb teràpies alternatives, com per exemple musicoteràpia.


Informa: Tatiana Navarro
Imatge: Pere Besolí

18.204.42.98