MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 16º

El Temps Darrera previsió

L'Associació per a la síndrome de Down denuncia discriminació per haver de triar a les escoles entre el reforç de logopèdia o mantenir la totalitat d'hores lectives

www.andorradifusio.ad

Clàudia Rodrigues i Mireia Muñoz, presidenta i vocal respectivament de l'Associació per a la síndrome de Down a Andorra, ASDA, han denunciat aquest dijous a l'Ara i Aquí d'RNA que els alumnes en aquesta situació pateixen discriminació a les escoles.

Argumenten que les famílies es veuen obligades a triar entre el reforç de logopèdia, que "és imprescindible" però els obliga a sortir de l'aula i perdre hores lectives, o bé mantenir l'activitat igual que la resta de companys però haver de renunciar a tot el reforç educatiu on s'emmarca la logopèdia. Així ho estipula el conveni del programa Progrés de reforç escolar que demanen revisar. Segons Rodrigues, si opten per mantenir la totalitat de l'activitat lectiva  i busquen el servei de logopèdia de forma particular fora de l'escola, aquest no entra per la CASS.

També han reivindicat de nou la necessitat d'adaptar els plans educatius a les persones amb la síndrome de Down per garantir l'accessibilitat als estudis superiors, formació al llarg de la vida i la inserció laboral. Creuen que aquesta darrera qüestió no està ben resolta perquè quan fan pràctiques a les empreses, "les persones que s'encarreguen de la seva formació són treballadors que no poden estar per ells com necessitarien".

Per tot plegat es reuniran amb el raonador del ciutadà i demanen una taula transversal amb Educació, Salut i Ocupació amb interlocutors clars que tinguin en compte les aportacions de les famílies per abordar totes els neguits i les situacions que se'n deriven.

Rodrigues i Muñoz han posat en relleu que respecte a les persones amb la síndrome de Down "la diferència és només un cromosoma". "Necessiten fer les mateixes coses que tothom i que creguin en ells". "Les persones amb la síndrome de Down són conscients de la seva condició i l'adolescència és duríssima", han afegit. En aquest sentit, lamenten que la societat "encara està molt estigmatitzada" i remarquen la necessitat de "normalitzar les situacions diferents perquè hi convivim dia a dia".

Entrevista completa a les membres de l'associació per a la síndrome de Down a l'Ara i Aquí:

Informa: Redacció