MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 19º

El Temps Darrera previsió

Martínez Benazet: "No soc un entusiasta de les farmacèutiques, però sense les vacunes a l'estiu hauríem hagut de tancar"

www.andorradifusio.ad

Joan Martínez Benazet ha reconegut a RNA ser conscient que les farmacèutiques no sempre juguen net, però insisteix que, sense les vacunes, la variant Delta ens hagués fet molt mal, fins al punt d'haver hagut de tancar de nou a l'estiu. A 'Els matins de la Nacional', el ministre, que va anunciar dimecres que deixava la cartera, ha fet un repàs a la gestió de la Covid-19.

En un mes Joan Martínez Benazet deixarà el càrrec de ministre conscient de la feina feta. Ha parlat dels moments difícils viscuts des de l'esclat de la pandèmia. N'ha destacat dos: a l'inici, quan es van començar a multiplicar els ingressats a l'UCI i es va patir molt per la disponibilitat de respiradors; i, en segon lloc,  l'alta incidència de casos provocats per la variant Delta. Una situació que va portar de bòlit el Govern, que va defensar aferrissadament la vacunació.

Martínez Benazet es confessa molt resistent a les crítiques, recordant que la veritat és molt tossuda i que les dades han demostrat que la vacunació ha donat fruit. Tot plegat sent conscient del joc de les farmacèutiques. 

"Sé perfectament que les farmacèutiques són unes indústries amb aspectes ètics de vegades molt dubtosos. Però obviament no hi ha cap dubte que, sense les vacunes, la variant Delta ens hauria fet molt i molt mal, i a l'estiu hauríem hagut de tancar".

Sobre la vacunació infantil (dels 5 als 11 anys), ha admès que "tampoc he collat massa". "És obvi que l'havíem de tenir preparada. Amb la Delta no hi havia cap dubte perquè afectava molts nens. Amb l'Òmicron les coses han canviat i la necessitat de vacunar-los no té el mateix pes", ha manifestat insistint que les famílies consultin la decisió amb els pediatres.

Fent balanç de la seva gestió al capdavant de la pandèmia, evidencia que la Covid-19 "ens ha marcat a tots", però té clar que ha preferit ser en la presa de decisions que mirant-s'ho des de fora. "Hauria patit més veient-ho des de casa".

La radioteràpia

Un altre dels temes clau de la seva etapa al ministeri ha estat el debat sobre una unitat de radioteràpia al país. Martínez Benazet manté que la seva postura al respecte és molt clara. El camí triat no ha estat el de disposar d'una màquina al país, sinó aconseguir el millor tractament per als malalts. En aquest sentit ha defensat els avenços per reduir les sessions concentrant els desplaçaments, a més de la contractació de radiooncòlegs

"A part de l'acompanyament dels pacients, hem aconseguit tenir a l'abast radioteràpia hipofraccionada, és a dir, que ha disminuït el nombre de sessions una barbaritat. Càncers que abans es tractaven en 5 setmanes ara es tracten amb 5 dies, i alguns càncers que abans es tractaven en 3 i 4 setmanes, ara es tracten en un dia. Això ja redueix l'impacte d'haver de traslladar-se fora". 

Ha afegit que el nou assessor en matèria d'oncologia i radioteràpia, Raimon Miralbell, buscarà optimitzar els tractaments i crear un registre de casos de càncer modern, actual, revisable i homologat molt necessari.  

Entrevista completa al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet:

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Anna Romagosa - Arxiu RTVA

Informació relacionada