MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 22º

El Temps Darrera previsió

En marxa la connexió dels primers edificis comunals d’Escaldes a la xarxa de fred i calor

www.andorradifusio.ad

Connectats a la xarxa de fred i calor d'Escaldes-Engordany els primers edificis comunals: una de les escoles bressol i els espais de lleure. Un canvi de sistema que suposa un important estalvi energètic i econòmic, asseguren FEDA i el comú. Ja han començat els treballs per connectar-hi el Prat del Roure i s'emplaça el Prat Gran per a l'any vinent. 

L'Escola bressol 2 d'Escaldes-Engordany és un dels primers edificis comunals connectats a la xarxa de fred i calor d'Escaldes, juntament també amb els espais de lleure. Tot plegat està enllaçat amb la seu de la xarxa i que, de moment, funciona amb un sistema d'aerotèrmia.

Jordi Travé, gerent de FEDA Ecoterm, explica que han canviat la caldera de gasoil que utilitzaven fins ara per una d'aerotèrmia. Travé també apunta que l'estalvi pel que fa a les emissions de CO2 serà de "120 tones l'any". Això equival "a les emissions que poden emetre 60 vehicles circulant per Andorra durant dotze mesos".

Per la seva banda, la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, constata que amb aquesta xarxa "la previsió és estalviar més o menys un 15% en despesa econòmica. És una bona notícia tenir estalvi energètic i una energia més neta". Per últim, el director general de FEDA, Albert Moles, assegura que la seva instal·lació permetrà "que ens acabi baixant les puntes i la demanda d'energia en moments que és molt alta, com les nits d'hivern".

S'espera que aquest hivern la part de calor del Prat del Roure també estigui connectada. Després vindrà la de fred que, en part, vol aprofitar la temperatura de l'aigua del riu per duplicar l'eficiència energètica. En paral·lel, s'està estudiant l'aprofitament d'escalfor de l'aigua termal. Es preveu que el projecte culmini l'hivern del 2024 amb la connexió del Prat Gran i de més edificis privats.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza