MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 17º

El Temps Darrera previsió

Mònica Costa, d'Amnistia Internacional: "Andorra està a la cua d'Europa en matèria de drets sexuals i reproductius de les dones i no avança"

www.andorradifusio.ad

Stop Violències organitza, amb la col·laboració d'Amnistia Internacional, una nova jornada sobre drets sexuals i reproductius. És la tercera en un context on les entitats socials insisteixen que s'estan vulnerant aquests drets de les dones d'Andorra. Pel que fa al procés judicial obert contra Vanessa Mendoza, l'organització internacional demana que se li retiri el càrrec per difamació i que aquest concepte surti del Codi Penal.

Amb motiu del Dia internacional pels drets humans del 10 de desembre, Stop Violències amb la col·laboració d'Amnistia Internacional, han organitzat la tercera Jornada pels drets sexuals i reproductius de les dones d'Andorra al centre cultural de la Llacuna. Un acte programat a dos quarts de set de la tarda on hi participarà l'entitat internacional i defensores dels drets humans d'Andorra, Polònia i l'Iran, països a on hi ha mancances en matèria de drets de les dones. Aquest divendres al migdia s'ha celebrat una roda de premsa prèvia a on s'ha fet repàs de la situació a Andorra i a Europa. 

Mònica Costa, membre d'Amnistia Internacional, ha constatat que el Principat està a la cua d’Europa en aquesta matèria, al costat de Malta, els dos únics països a on avortar està prohibit. Els segueix Polònia, que en els últims temps ha restringit aquest dret.

Costa, que treballa molt intensament en la defensa dels drets de les dones, ha subratllat que "en general a Europa el que hem vist és una tendència positiva en relació amb els canvis legislatius" que afavoreixen aquests drets, posant l'exemple dels avenços que s'han fet a Irlanda i a San Merino, però ha vist que això "a Andorra no està passant, amb les conseqüències que això té per les dones i les nenes andorranes. Sobretot aquelles que no es poden permetre per diversos motius viatjar a l'estranger per un avortament segur". 

La presidenta d’Stop Violències ha reiterat la lluita de l'entitat perquè s'aconsegueixi despenalitzar l'avortament i ha exposat que a través de la Xarxa la Meri han atès enguany trenta dones, tres de les quals menors que han derivat al Servei Integral d'Atenció a la Dona (SIAD). Un ens que considera que és poc transparent. En aquest sentit, reclama més assessorament, suport i ajudes per les dones i nenes que volen accedir a un avortament segur. 

Aquest 2022 han vist que s'ha revertit la situació i és que la majoria de dones que han acompanyat són nacionals i residents i tenen menys temporeres que en altres ocasions. Ha afegit que també "hem detectat una cosa molt greu que és la clandestinitat que estem vivint a la Seu d'Urgell i és que el Sant Hospital està facilitant avortaments farmacològics amb preus aleatoris i amb un mal servei a les dones". Stop Violències també reclama lleis clares contra les violències obstètriques i dades i arguments que justifiquen l'accés cesàries.

Amnisita Internacional demana modificar el Codi Penal 

La presidenta d'Stop Violències ha rebut la notificació assegurant que haurà d'anar a judici per un càrrec de difamació procedent de la denúncia que el 2019 va interposar l'executiu amb relació a les paraules de Mendoza a les Nacions Unides i als mitjans de comunicació. Acusació que li pot comportar una multa de 30.000 euros i la inhabilitació. 

Amnistia Internacional ha demanat que, per una banda, es retiri aquest càrrec argumentant que representa una clara vulneració de la llibertat d'expressió i, per altra banda, també ha reclamat que la difamació i les calúmnies surtin del Codi Penal tal com marquen les normatives internacionals. 

Reivindicacions a les Nacions Unides 

El març del 2021 Amnistia Internacional ja va reiterar a les Nacions Unides la necessitat que el Principat despenalitzi l'avortament i es tanqui la causa contra la presidenta d'Stop Violències, recalcant que si no es resolen aquestes demandes, són diversos els drets humans que s'estan vulnerant.

Citant les normatives vigents en matèria de drets humans, l'entitat va argumentar que avortar hauria de ser legal en tots els supòsits, tot i que hi ha casos que és summament necessari. Uns drets que Andorra encara no contempla i que Stop Violències fa anys que reclama. 

I més a prop en el temps, Stop Violències també va tornar a denunciar la manca de drets sexuals i reproductius que viu el país a les Nacions Unides aquest juliol, posant l'èmfasi en la penalització de l'avortament. Interpel·lant directament la ministra d'Afers Exteriors, Mendoza va afirmar que els agradaria "deixar d'escoltar discursos buits a escala internacional i veure un compromís real en l'àmbit nacional". Maria Ubach, sense respondre sobre l'avortament, va exposar que s'està treballant per afavorir els col·lectius més vulnerables i en la protecció de les dones.

Clam per despenalitzar l'avortament sortint al carrer

L'associació andorrana aquest setembre va tornar a sortir al carrer coincidint amb el Dia internacional per la despenalització de l'avortament, una manifestació que va organitzar al costat de l'Institut dels Drets Humans. Tots dos organismes van defensar que es tracta d'un dret fonamental bàsic i urgent que ha d'estar garantit per assolir l'acord d'associació amb la Unió Europea.

En l'acte, Mendoza va afirmar que "el problema és haver-se d'amagar, pensar que et denunciaran, que aniràs a presó, que t'incapacitaran judicialment", afegint que "estar en contra de l'avortament és estar a favor de la cultura de la violació". 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho