MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 16º

El Temps Darrera previsió

El nombre de malalts de la Covid-19 arriba a 261 i Martínez qualifica la soca que ens afecta d'agressiva

www.andorradifusio.ad

La soca de la Covid-19 que sacseja Andorra seria d'un tipus molt més agressiu que la variant que hi va haver a la Xina i a més afecta també població jove. Ho ha dit el ministre de Salut, que ha fet públic que fins a la data s'han registrat 267 positius (261 actius), amb 71 sanitaris infectats.

Les dades actualitzades sobre la Covid-19 donen a data d'avui 267 positius, amb 261 actius, 47 hospitalitzats i 11 pacients a l'UCI; tots menys un estan intubats. Un dels ingressats a l'UCI es troba en un estat especialment greu ja que tenia antecedents d'una malaltia de molta gravetat.

El ministre de Salut, Joan Martínez, ha remarcat que el virus de la Covid-19 que afecta el país és especialment agressiu, com s'ha comprovat també als Estats veïns. A més afecta població cada cop més jove. "Sabem que és un virus que va mutant. Nosaltres ens trobem amb la circumstància que els passa a alguns llocs d'Espanya. M'ho reportaven companys de Barcelona, que tenen casos greus en persones joves, quan al començament, a la Xina no era així. Estem veient una major agressivitat en gent d'edat mitjana i joves", ha advertit.

Risc d'ocupació dels ventiladors mecànics

Martínez ha precisat que per exemple entre els pacients greus de l'UCI hi ha persones de 24, 40 o 69 anys. També ha recordat la situació delicada que viu la unitat que es podria veure saturada tenint en compte que actualment tindria només capacitat per donar ventilació mecànica a deu persones més. Ha puntualitzat, però, que no és una saturació del sistema sanitari que actualment té capacitat suficient. De fet, ha recordat que no es descarta acollir pacients de localitats properes si fos necessari tenint en compte la col·laboració habitual que hi ha amb pacients del país.

Basant-se en les xifres, Martínez també ha dit que en proporció Andorra ha fet més tests ràpids que Corea del Sud i Alemanya, però que la voluntat és d'anar més enllà per conèixer la base malalta. Pel que fa als tests defectuosos que es van detectar a l'Estat espanyol, ha assegurat que no tenen relació amb cap dels tres laboratoris amb els quals es treballa. Creu que "els nostres resultats tenen una fidelitat absoluta".

Actua treballa en una plataforma per estadística de l'epidèmia i autoavaluació dels símptomes

D'altra banda ha anunciat que a partir d'aquesta nit es posarà en marxa una plataforma desenvolupada per Actua Innovació, el ministeri de Salut, el SAAS, empreses i voluntaris que permet fer un test d'autoavalució de símptomes, rebre indicacions sanitàries i recollir dades clíniques dels malalts amb coronavirus actualment aïllats a casa. La plataforma també donarà totes les informacions sobre la situació per orientar la ciutadania. Segons asseguren, la recollida de dades és molt important ja que facilita la presa de decisions en temps real.

El ministre ha agraït la conscienciació dels ciutadans i ha remarcat que la feina al servei d'Urgències és un terç de l'habitual i ha afegit ja han estat més de 7.100 els missatges rebuts al número de donacions solidàries 828 amb la recaptació de 14.200 euros.

Torna a veure la roda de premsa completa del ministre Joan Martínez Benazet d'aquest divendres al migdia:

Informa: Sílvia Mestre-Anna Pifarré
Imatge: Sergi Linares

Informació relacionada