MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 29º

El Temps Darrera previsió

Nou projecte per augmentar la importació d'energia des de França

www.andorradifusio.ad

El Govern té sobre la taula la possibilitat de crear una central hidroelèctrica a l'Ospitalet. Seria a través d'un conveni entre FEDA i l'energètica nacional francesa. És un nou pas en la descarbonització del país que referma l'aposta per les energies renovables.

FEDA i la companyia francesa EDF treballaran conjuntament per crear una central hidroelèctrica a l'Ospitalet. Així s'estableix en el nou conveni entre les dues empreses. El projecte permetrà ampliar el subministrament elèctric provinent des de França.

"Bombejar aigua des de l'Arieja cap a l'estany de Lanoux beneficiaria França, però Andorra podria extreure l'energia que es produeix com a conseqüència d'aquesta nova modalitat que s'establirà durant el pic d'hivern"

Xavier Espot, cap de Govern

De moment s'ha acordat començar els estudis de viabilitat del projecte. És un nou pas en la descarbonització del país i referma l'aposta per les energies renovables.

"Les energies renovables, a excepció de l'hidràulic i del nuclear, són les dues úniques programables i, per tant, no depenem de circumstàncies que estan fora del nostre abast. Per exemple, a Andorra podem potenciar molt el fotovoltaic, però a ningú se li escapa que produeix més energia durant l'estiu"

Xavier Espot, cap de Govern

L'acord signat aquest dimecres també contempla la col·laboració bilateral en el projecte del Parc del Maià, tot i que encara s'ha de definir.

El nou acord comercial entre les dues societats anirà més enllà del 2029, que serà quan finalitzi l'actual. De moment no s'ha parlat de xifres dels nous projectes que en tot cas seran cofinançats.

Informa: Caterina Vidal / Joan A. Sarmiento

Imatges: Kevin Ribeiro