MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

10º / 17º

El Temps Darrera previsió

Nous reptes en la ciberseguretat

www.andorradifusio.ad

Com més augmenta el trànsit a la xarxa, més augmenta el cibercrim. Els experts en tecnologia del país afronten cada dia nous reptes que els fan estar en alerta i evolució constant: des de la vigilància dels bancs a la internet fosca, a la creació de l'Agència Nacional de Ciberseguretat.

La internet fosca és un espai que escapa de qualsevol llei, on el crim cibernètic està a l'ordre del dia. Allà, per exemple, es poden comprar, de forma il·legal, targetes robades. És per això que els que més han de cuidar la ciberseguretat, com és el cas dels bancs, hi tenen vigilància.

"Tenim un servei que està vigilant el web profund i que està intentant verificar si la informació relacionada amb el banc o relacionada amb els nostres clients s'està subhastant o s'està intentant intercanviar."
Javier Planelles, director general adjunt de tecnologia i operacions AndBank

Quan van començar a donar-se casos de cibercrim, Andorra Telecom va ser un dels primers actors que va començar a treballar per fer front a aquestes amenaces, formar els experts i augmentar la conscienciació, "vam fer esdeveniments perquè tothom en tingués consciència", explica el director de l'oficina digital, César Marquina.

A Andorra tenim una de les normatives més avançades en matèria de ciberseguretat "perquè hem adoptat una sèrie de normes que ni tan sols estan aprovades en l'àmbit europeu", detalla Planelles.

El Govern va impulsar la creació de l'Agència Nacional de Ciberseguretat. Formada per experts, les entitats poden compartir informació per analitzar quins són els reptes que hauran d'afrontar a l'hora de protegir-nos en el futur.

Informa: Caterina Vidal
Imatges: Fernando Montero - Albert Refart