MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 16º

El Temps Darrera previsió

El pulsioxímetre, l'aparell que fan servir els metges d'atenció primària per al seguiment de positius de la Covid-19

www.andorradifusio.ad

Els metges d'atenció primària tenen un paper cabdal en la gestió dels positius de la Covid-19, sobretot per fer el seguiment i donar-los l'alta. Per controlar els casos delicats, lliuren un dispositiu que mesura la saturació d'oxigen i fan trucades diàries. En aquest sentit, consideren essencial regular l'assistència telemàtica.

Els metges referents desenvolupen un paper clau en el seguiment dels positius de SARS-CoV-2. Els casos que poden desenvolupar problemes respiratoris greus, se'ls controla gràcies a un pulsioxímetre, un aparell que calcula el percentatge d'oxigen en sang. L'afectació al pulmó pot fer baixar aquest indicador, moment en què cal actuar ràpidament.

El metge de família i vocal del Col·legi de Metges Albert Dorca assenyala que "hi ha certs pacients que amb la Covid tenen un nivell d'oxigen en sang una mica més baix però no acaben de tenir una percepció de fatiga suficient". Per aquest motiu, continua, "amb aquests pacients estàvem una mica preocupats de no arribar a temps si no transmetia tots els símptomes que la malaltia li estava causant". Amb el pulsioxímetre tenen "una eina objectiva per veure realment quin és el tant per cent d'oxigen en sang".

Des dels centres d'atenció primària es porta l'aparell al pacient i se li truca dos cops al dia per controlar els nivells. Els professionals sanitaris recalquen la importància d'avisar de seguida que es tinguin símptomes.

Margarida Masardó és la presidenta de l'Associació de Metges de Primària i indica que "una persona que no se sent bé ha de ser atesa de seguida per prevenir" i fa referència especialment a la importància d'actuar ràpidament davant riscos de trombosi.

Dorca subratlla la important tasca que fa el centre intermedi de control, on hi ha 26 sanitaris que tracten amb pacients contagiats que necessiten una valoració més enllà de l'atenció telemàtica. Precisament el Col·legi de Metges està treballant amb la CASS la seva regulació, sobretot en matèria de facturació, tot i que es desitja que a poc a poc torni l'atenció presencial i el contacte emocional que se'n deriva.

Pel que fa a la via preferent, des del col·legi constaten que s'ha rebaixat la saturació inicial i es va adaptant l'eina a les necessitats que sorgeixin.

Informa: Laura Cugat-Judith Saez
Imatges: Nil Forcada-Desirée Sala
Locució: Anna Mata