MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 17º

El Temps Darrera previsió

Reclam de les autoritats del Pirineu i l'Aran per permetre la mobilitat transfronterera, on s'inclouen les relacions amb Andorra

www.andorradifusio.ad

Permetre la mobilitat transfronterera, incloent-hi la relació entre Andorra i l'Alt Urgell, és una de les demandes que han fet una cinquantena d'alcaldies i consells comarcals del Pirineu i l'Aran a través d'un manifest dirigit als governs d'Andorra, Catalunya, Espanya i França. Tenint en compte la poca densitat de població d'aquests punts de muntanya, també es reclama un confinament comarcal i no municipal.

El manifest, que inclou dotze punts, és conseqüència de la reunió que aquesta setmana van mantenir autoritats representatives de territoris pirinencs.

Algunes de les qüestions que es reclamen és que es tingui en compte la singularitat d'una regió que només concentra l'1% de la població catalana, tot i representar el 18% del territori, i que es permeti la mobilitat entre zones frontereres, un fet que afecta directament el Principat, entre altres demandes.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha recordat els lligams existents entre Andorra i l'Alt Urgell, tot destacant que "hi ha famílies dividides, igual que a altres territoris". Amb això, entén que la proposta "té tot el sentit" i que no representaria cap risc sanitari.

Per la seva part, l'alcalde de Llívia, Elies Nova, considera que cal tenir en compte "les característiques de les nostres comarques de muntanya" i ha apuntat que "cal que siguin considerades com a confinament comarcal i no municipal".

Comptar més amb el món local per prendre decisions, que les restriccions es comuniquin amb antelació i que vagin acompanyades de mesures per reactivar l'economia són altres peticions que inclou el document. Les autoritats que han coordinat el manifest esperen tenir resposta al més aviat possible.  

Informa: Laura Cugat-J.A.Sarmiento
Imatges: Arxiu RTVA

Informació relacionada

3.235.11.178