MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 19º

El Temps Darrera previsió

El relleu de Vives no és una prioritat per al Vaticà

www.andorradifusio.ad

Joan-Enric Vives farà 75 anys aquest juliol, l'edat en què segons el dret canònic haurà de posar el càrrec a disposició del Vaticà. Però això no vol dir que si dimiteix la petició sigui acceptada a Roma. Els entesos vaticinen que el seu mandat es podria prorrogar dos o tres anys.

El mateix Bisbat d'Urgell admet que hi ha qüestions pendents en diòcesis catalanes que el Vaticà prioritza, com ara les substitucions als bisbats de Lleida i Sant Feliu de Llobregat, on els titulars ja han superat els 75 anys. Per tot plegat, els especialistes apunten que la substitució de Vives no és, en aquests moments, una qüestió que requereixi d'una solució immediata per al Vaticà.

Joan Massa és una veu autoritzada i es remet a les paraules del cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat del Vaticà, durant la visita a Andorra el 2023 on deia que el papa "acostuma a prorrogar els mandats". Constata que tot dependrà de la salut de Vives, però remarca que "és possible que una vegada presentada la dimissió Roma estigui dos o tres anys".

I com és habitual, sorgeixen informacions amb noms de possibles candidats, alguns dels quals de la mateixa diòcesi urgellenca. Informacions que segons Massa en la majoria dels casos no tenen una base sòlida i, per tant, no tenen gaire credibilitat.

"De noms en corren molts. Jo no sé res. A més, estic jubilat des de fa 10 anys, però encara que hi treballés segurament tampoc sabria res perquè normalment en aquests casos quan la gent parla ho fan aquells que no ho saben."

Joan Massa, Exsecretari del Copríncep a Palau i del Tribunal Superior de la Mitra

El que sembla clar és que s'utilitzarà la figura del coadjutor abans que el Vaticà accepti la renúncia de l'actual Copríncep. No és desconeguda al Bisbat d'Urgell, ja que el mateix Vives va ser coadjutor de Martí Alanis dos anys.

L'interrogant és esbrinar qui serà el següent Copríncep episcopal i ara per ara no hi ha resposta, tot i que molts miren cap al bisbat de Barcelona. D'on precisament procedia Joan-Enric Vives abans de ser Copríncep.

Informa: Joan A. Sarmiento