MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 13º

El Temps Darrera previsió

Reportatge: Els drons, una eina més sostenible, segura i ràpida per al manteniment de les instal·lacions elèctriques de FEDA

www.andorradifusio.ad

FEDA té uns 44 km de línies elèctriques aèries que requereixen manteniment. A partir d'ara aquesta tasca, sovint feixuga i costosa, serà més sostenible gràcies a la introducció dels drons.

FEDA ha començat a utilitzar-los al gener i permeten revisar les instal·lacions elèctriques de manera més acurada i en detall, a més d'augmentar la seguretat dels treballadors, reduir la contaminació i actuar més ràpidament en cas d'avaria. 

Dues persones han estat formades per fer la tasca, que abans es feia amb helicòpter.  El responsable de projectes d'enginyeria, Òscar Navarro, destaca que el dron "és una eina molt sostenible que permet minimitzar les operacions que abans requerien d'un volum de persones i de mitjans molt important".

Tot plegat permet augmentar la seguretat dels treballadors, mantenir estructures, edificis i fer el seguiment acurat de les línies de tensió. Navarro explica que abans de disposar d'aquests dispositius, quan s'havia de fer, per exemple, la revisió d'una pilona que estava una mica lluny, s'havia de mobilitzar el personal perquè s'hi desplacés, fet que "requeria entre dos i tres dies de feina". "Amb el dron amb 15-20 minuts tenim la revisió d'una pilona feta".

Aquests controls abans es feien anualment, però ara se'n poden fer tres a la setmana. El període d'actuació, en cas d'avaria, també és més curt. D'altra banda, la digitalització de les imatges permet que els treballadors puguin analitzar l'estat de les instal·lacions de manera més fàcil i controlada. 

Els propers mesos la companyia vol adquirir drons tèrmics per detectar avaries i punts calents de manera més ràpida i resolutiva. També s'està fent la revisió de la línia de la Massana, que s'ha de readaptar aquest any dins del projecte de les noves línies de FEDA. 

D'on arriba l'energia?

L'energia importada arriba des d'Espanya i França a través de les línies elèctriques d'alta tensió. A les quatre estacions transformadores i distribuïdores (ETR), ubicades a la Margineda, Encamp, Ransol i Grau Roig, es transforma en mitja tensió. I posteriorment en estacions més petites, repartides pel país, es transforma en baixa tensió per a la seva distribució. 

Al país hi ha més de 60 km de línies d'alta tensió. Es diferencien en la línia de 225 kilovolts que va de Grau Roig a França, concretament a l'Ospitalet, arribant gairebé als 9 km. Gairebé un 40% dels quals són línies soterrades. A la resta del país les línies d'alta tensió són de 110 kilovolts i la majoria són línies aèries, més del 72%. 

Objectiu: soterrar les línies

La intenció és poder soterrar al màxim aquestes línies, però cal ser conscients que és un país amb una orografia de muntanya on hi ha moltes dificultats per trobar solucions per soterrar les línies elèctriques. Tot i que ajuda a conservar el paisatge, millora la seguretat quan fa mal temps i s'eviten problemes tècnics. 

De moment encara s'hi està treballant. El que ja és una realitat és l'arribada dels drons per al seu seguiment i manteniment.

Informa: Roser Puigbò
Imatges: Andreij Cristancho
Imatges cedides: FEDA