MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 17º

El Temps Darrera previsió

Reportatge: com es fan les falles de Sant Joan?

www.andorradifusio.ad

D'aquí a una setmana se celebrarà la nit més màgica de l'any, Sant Joan, que marca l'inici de l'estiu. Des de fa 9 anys les falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Aquest diumenge hem anat fins a Andorra la Vella per veure com les fan. A Ordino també les han preparat, tot i que les cremen per Sant Pere.

Tots són fallaries i per la revetlla de Sant Joan rodaran una falla. Primer esmorzar de germanor i després tocarà preparar-la. Amb la panxa ben plena ara s'enfilen cap al bosc de la Comella per cepar l'escorça, que servirà per fer-la. Per a alguns és la seva primera vegada i les coses es compliquen. 

La fallaire Eli Muñoz n'és una d'elles. "És la primera vegada i estic molt emocionada. Em toca rodar falla tradicional perquè el meu equip va guanyar i aquí estem".

En total es cremaran 116 falles fetes amb paper i 5 de tradicionals amb escorçaAbans es feien totes les falles amb escorça de beç o bedoll, però per un tema de volum de fallaires i de sostenibilitat, ara només se'n fan algunes de manera tradicional i la resta amb papers del Museu Paperer de Capellades. 

El fallaire Fidel Solsona explica què és el que necessitaven abans. "Una falla tradicional estaríem contant unes 16 fulles i per això necessitaries uns 4 o 5 abres per besos. 110 fallaires a 16 fulles per cada falla no hi ha besos a Andorra per poder-ho fer".

La tradició de cepar i rodar la falla s'inculca des de petit en família. "Fa anys que això ho hem anat perdent perquè ho hem anat fent nostre. Ho hem de recuperar, tornem tots, fem un esmorzar fallaire com toca", explica l'Alba Garreta.

El matí de diumenge s'acaba amb la falla feta. El 23 a la nit es rodarà amb foc, però està clar que cal començar a escalfar motors.

Informa: Eva Clausó