MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 25º

El Temps Darrera previsió

Reportatge: Com s'han adaptat els comerciants a la prohibició dels plàstics d'un sol ús?

www.andorradifusio.ad

Els plats, coberts, canyes de plàstic o els bastonets de cotó són gairebé inexistents als establiments. El 20 de gener es va aplicar un nou article dins la llei de l'economia circular que prohibeix la producció, importació i introducció al mercat dels plàstics d'un sol ús que tenen una alternativa més sostenible. 

A l'agost, el Govern va aprovar la normativa, però no ha estat fins ara que està prohibit. Per això, els comerciants i importadors del sector han hagut de gestionar i regular els seus estocs per seguir amb el reglament i oferir als seus clients productes fets de materials alternatius. Carles Pons, responsable d'alimentació de Pyrénées afirma que han anat canviant tot el producte de plàstic d'un sol ús per productes renovables, ecològics i que no tenen res a veure amb el plàstic. Alguns exemples són plats de palmera, coberts de fusta o altres plats fets d'un compostatge vegetal comprimit. A Univers Bomosa també han buscat materials i productes alternatius al plàstic com coberts compostables, cartró o biofilm. Segons el director general de l'empresa, Manel García, "són materials que d'una manera o una altra són menys nocius pel medi ambient". 

Tot això té una dificultat afegida; s'han de trobar materials alternatius i no sempre és fàcil. El mercat cada vegada busca materials i productes més innovadors i creatius per tal de sensibilitzar i comprometre's amb el medi ambient. Carles Pons: "el mercat ens ho està posant cada vegada més fàcil, els fabricants estan sent cada vegada més creatius i acaben treien al mercat productes que substitueixen perfectament el plàstic". Per altra banda, des de Bomosa asseguren que no sempre és fàcil trobar altres opcions que oblidin aquest material. "Els productes de la llista són fàcilment substituïbles perquè hi ha productes en el mercat que ja et permeten poder fer el mateix que feies sense perjudicar al medi ambient". 

La llista segueix les directives que ja va publicar la Unió Europea per fer front a la problemàtica i així reduir el consum d'aquest material i generar menys residus, però es preveu que pugui créixer. Des del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat preveuen estudiar l'ampliació de la prohibició dels productes de plàstic d'un sol ús, i fins i tot, d'altres productes de plàstic als quals es pugui aplicar un pla de reducció. Un candidat a entrar a la llista són les bosses de plàstic. Segons la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrrer:  "són un tema molt controvertit i estem treballant per poder prohibir-les. Haurem de treballar amb els sectors i preveure uns terminis, unes disposicions perquè es puguin esgotar els estocs".

La prohibició d'aquests productes promou la sensibilització a la societat i busca aturar l'augment constant de generació de residus que, mal gestionats, comporten un risc greu per la biodiversitat, la salut humana i els ecosistemes aquàtics.

Informa: Neus Vila
Imatges: Nil Forcada - Fernando Montero