MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 11º

El Temps Darrera previsió

La taxa de depressió es duplica entre els adolescents que fan un ús problemàtic de les xarxes socials

www.andorradifusio.ad

Els adolescents que fan un ús problemàtic de la tecnologia i les xarxes socials presenten taxes de depressió més elevades i menys benestar emocional. Per això, els experts recorden que cal establir una bona higiene digital a casa, també tenint en compte que els darrers estudis constaten un nivell de supervisió parental escàs.

El psicopedagog, Edgar Martos, esmenta que "quan des de petit apareixes en un món on aparentment el més important és la quantitat de persones que et segueixen o d'aprovació respecte a un comentari o una activitat que tu fas, al que li dones valor és a això no a la qualitat."

Segons un estudi impulsat per Unicef a Andorra, el 36,2% dels adolescents del país fan un ús problemàtic de les xarxes, un 60,5% les utilitza per fer amics i un 46,9% per no sentir-se sols. El que provoquen és l'efecte contrari:

"Estem parlant que aquell altre no és una persona que està en coneixement de qui soc jo, com em sento i què em preocupa. Si no que ens basem en informacions i tendències i es pateix molt per ser acceptat. Busquem en les xarxes socials no estar sols, formar part de alguna cosa o estar amb algú, però no és una eina que permeti la proximitat real."
Edgar Martos, psicopedagog

Subjectes a l'opinió col·lectiva, deixem de ser espontanis i naturals. Les xarxes socials encara ens exposen més a aquest judici i, fins i tot, com més les usem, menys relacions reals ens demana el cos. Se n'acaba fent un ús problemàtic i, això, afecta la salut mental.

De fet, en aquests casos la taxa de depressió es duplica, ja que els nivells de benestar emocional, integració social i satisfacció amb la vida són inferiors. Sol passar als 15 anys, quan normalment ja s'ha conformat una identitat.

"Passa aquest cop de realitat: em trobo que ni he aconseguit atenció ni reconeixement de massa, ni m'he preparat per suportar els cops de la vida d'acord amb una estabilitat econòmica i laboral ni tinc un entorn a qui recolzar-me perquè no tinc amics reals."
Edgar Martos, psicopedagog

1 de cada 4 infants i adolescents tenen discussions cada setmana a casa per la utilització de les tecnologies. Paradoxalment, el 40,9% informa que els seus pares acostumen a fer servir el mòbil durant els àpats familiars i només un 25,4% diu seguir normes a l'hora d'emprar-les. Els experts insisteixen que cal limitar les hores d'ús i els continguts als quals poden accedir.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Pere Besolí