MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 28º

El Temps Darrera previsió

El Tribunal d'Arbitratge del Principat d'Andorra confia en la neutralitat del país per posicionar-se internacionalment

www.andorradifusio.ad

Andorra es posiciona com una plaça arbitral multicultural amb el TAPA: el Tribunal d'Arbitratge del Principat d'Andorra. Resoldrà conflictes civils, mercantils i patrimonials sense haver d'anar a la Justícia.

El Tribunal d'Arbitratge del Principat d'Andorra (TAPA) inicia la seva activitat i es presenta com una institució on les empreses andorranes i internacionals poden resoldre els seus conflictes interns sense haver de passar per un poder judicial. 

El rol de l'arbitre és el mateix que el d'un batlle. Amb la diferència que, en aquest cas, són les parts les que l'escullen. Així, el TAPA és una alternativa més flexible a la Batllia, amb la qual també haurà de col·laborar activament.

De fet, les execucions d'arbitratges nacionals les farà el saig, mentre que les internacionals quedaran cobertes amb el Conveni de Nova York.

Des de l'organisme han destacat que la reputació d'Andorra com a país neutral i la seva multiculturalitat seran clau per posicionar-se a escala internacional.

El secretari general del tribunal, Juan Pablo Correa, ha apuntat que ja han estat contactats per part de diversos operadors com ara empreses familiars o constructores. 

Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, creu que aquest òrgan servirà perquè "menys persones vagin a la batllia", ja que "moltes decidiran sotmetre els seus litigis a una clàusila arbitral". 

Informa: Judith Sáez
Imatges: Andreij Cristancho