MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

10º / 24º

El Temps Darrera previsió

Xavier Espot està convençut que tothom s'afegirà a l'acord amb la UE

www.andorradifusio.ad

Una vegada tancat l'acord polític, el procés negociador amb la Unió Europea entra en una nova fase en la qual el cap de Govern considera que el pacte d'estat té més sentit que mai. Encara més, està convençut que els partits que ara li donen l'esquena acabaran sumant-se a la causa. Andorra Endavant no ho veu clar i insisteix que el Govern ha d'estudiar un possible no en el referèndum.

Jaume Bartumeu continuarà com a observador en la nova fase de negociació que s'ha obert un cop tancat l'acord polític amb la Comissió Europea. L'excap de Govern, a més, és el representant del seu partit en el pacte d'estat, pacte que Xavier Espot veu més viu que mai. A Brussel·les defensava que els partits que l'integren han d'acompanyar el Govern en la preparació del referèndum, perquè acabi guanyant el 'sí'. Assegura que els que se n'han sortit, un cop s'expliquin convenientment les interioritats de l'acord, acabaran sumant-se.

"Jo estic convençut, i no em considero ingenu, però si sabem fer la pedagogia necessària i sabem explicar el contingut real d'aquest acord d'associació, aquests dos grups parlamentaris que no s'han volgut sumar al pacte d'estat acabaran donant suport a aquest gran projecte per Andorra".

Xavier Espot, cap del Govern.

Un dels dos partits, Andorra Endavant, ha reiterat aquest dimecres el seu escepticisme sobre l'acord i planteja que el Govern estudiï una alternativa per si guanya el 'no' en el referèndum.

"El fet que un dirigent europeu digui que l'acord firmat amb Andorra és el més complet, el més ampli i de més gran calat firmat amb un país tercer ens amoïna perquè això vol dir que Andorra serà el país tercer més integrat a escala de la Unió Europea. Les declaracions del cap de Govern que no s'imagina el no al referèndum pensem que ha d'estudiar aquesta eventualitat perquè pensem que el no l'emportaria ara mateix". 

Carine Montaner, presidenta d'Andorra Endavant.

L'altre partit al marge del pacte d'Estat, Concòrdia, prefereix no manifestar-se fins que no rebin informació per part del Govern. Des del PS s'emplaça a divendres per fer una valoració, quan hi ha prevista precisament una nova trobada del pacte, en la qual hi són presents.

L'hora de fer pedagogia

Mentre l'oposició manté la cautela sobre la marxa de les negociacions amb la Unió Europea, els grups de la majoria parlamentària destaquen que s'ha tancat un bon acord polític i que ara toca explicar el contingut a la població i a tots els sectors implicats.

"Globalment, considerem que és un bon acord. Pensem que les línies vermelles i les particularitats que sempre havíem remarcat s'han resolt molt bé pel país i pensem que pot ser un bon acord per Andorra".

Jordi Jordana, president del grup parlamentari Demòcrata.

"Al llarg d'aquests vuit o nou anys de negociació hi ha hagut molta, podríem dir por, respecte, per afrontar el desconegut. I és evident que ens fa molt respecte perquè s'obre un nou escenari, l'opció d'un marc d'oportunitats, i evidentment també té algunes coses que no ens agradaran tant. En definitiva penso que, ben explicat, amb els pros i els contres, la població del nostre país, els andorrans i andorranes votaran favorablement".

Carles Naudi d'Areny-Plandolit, president del grup parlamentari Ciutadans Compromesos.

Informa: Sergi Cano