MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

16º / 30º

El Temps Darrera previsió

Els arqueòlegs esperen que la demanda contra el Govern serveixi per canviar la situació amb les memòries de les excavacions

www.andorradifusio.ad

El Govern ha negat l'accés a disset memòries arqueològiques que haurien d'estar concloses i a consulta per llei. Així ho explica l'associació de professionals del sector en un comunicat en què com havia avançat RTVA se sumen a la demanda de l'arqueòleg Gerard Remolins.

L'orri del Cubil, l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, on es van trobar fosses que contenien petites peces de ceràmica de l´època del Bronze; Sant Serni de Canillo, on va quedar al descobert part del temple datat entre el segle IX i XI, o la prospecció a les Bons.

Són algunes de les disset intervencions en què Gerard Remolins i l'associació van demanar informació relativa a les memòries científiques de les excavacions arqueològiques compreses entre els anys 2009 i 2016, i se'ls va denegar l'accés.

En el comunicat enviat per l'Associació Professional Arqueòlegs i Historiadors s'apunta que des de la creació de l'entitat s'ha advertit en nombroses ocasions de l'incompliment dels reglaments de les activitats arqueològiques i paleontològiques per part del Govern. Ara se suma a la demanda considerant que els requeriments que s'han fet pertanyen a la campanya 2009-2010 i que al cap de set anys s'ha superat amb escreix el termini per fer el lliurament de la informació sol·licitada.

La decisió de negar l'accés a la documentació mitjançant silenci administratiu l'entenen com una vulneració als drets dels ciutadans i als professionals per poder desenvolupar la seva activitat.

A més afegeixen que segons el reglament que regeix l'activitat les memòries s'han de lliurar en un termini de 18 mesos a comptar des de la finalització de la intervenció, que en moltes ocasions no s'ha complert.

Com va avançar RTVA l'Associació Professional Arqueòlegs i Historiadors s'ha adherit a la demanda contra el Govern pels reiterats silencis administratius sobre excavacions arqueològiques i esperen que la demanda canviï la situació.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA