MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 29º

El Temps Darrera previsió

Front unànime per la necessitat de l'acord d'associació

www.andorradifusio.ad

El Consell General ha acollit una taula rodona amb el cap de Govern, Xavier Espot, i els excaps de Govern Marc Forné, Albert Pintat i Jaume Bartumeu. Han fet un repàs pels darrers 30 anys de relacions amb Europa, remarcant alguns fets com l'acord duaner del 1990, que Espot ha afirmat que ha servit de referent per a negociar molts dels punts de l'actual acord d'associació.

En aquest sentit, ha estat precisament l'acord d'associació el protagonista de la taula rodona. Tots els excaps de Govern han mostrat la seva posició al respecte. Albert Pintat ha destacat que Andorra és vulnerable i que necessita "del paraigua blau" per superar la següent crisi que es presenti, com ha passat amb la Covid-19. Aquesta és una idea que també ha defensat el cap de Govern, que ha remarcat que amb un acord d'associació no s'hauria de dependre dels països veïns en cas de necessitat.

"Necessitem una xarxa de seguretat, una estructura que vagi més enllà de la relació bilateral amb els altres països veïns que ens emmarqui en un espai molt més ampli, molt més sòlid i molt més plural perquè això, encara que sembli contradictori, el que fa és atorgar-nos més llibertat i més sobirania".

Xavier Espot, cap de Govern

"A Andorra hem viscut tres grans crisis. El 2008, 2015 i 2020. I en vindrà una altra segur. El paraigua blau europeu es necessita per superar la pròxima, que hi serà".

Albert Pintat, excap de Govern

La unanimitat per defensar l'acord d'associació ha sigut total. Jaume Bartumeu ha explicat que l'orientació ideològica no ha de ser la que mogui la decisió, sinó que s'ha de tenir en compte que "els andorrans som petits i febles". En aquest sentit, també s'ha pronunciat Marc Forné, que ha parlat sobre el camí que queda per recórrer i que les explicacions que s'han de donar a partir d'ara no depenen de la política, sinó de la idea de país que es vol tenir."Ho necessitem, no és una idea fruit d'una reunió internacional d'alguna orientació ideològica. Els andorrans som petits i febles i la geoestratègia actual ens obliga".

Jaume Bartumeu, excap de Govern

"Hauran de ser explicacions que no tinguin res a veure amb opcions polítiques ni res. Es tracta de país. És tots plegats, em sembla que hi hem d'anar tots. I és qüestió que el Govern expliqui tot el que ha d'explicar i puguem donar suport des d'allà on faci falta".

Marc Forné, excap de Govern

Amb aquesta marcada línia europeista s'han pronunciat tots els excaps de Govern, que han tractat l'acord d'associació com a pas natural després de 30 anys d'apropaments constants a la Unió Europea. De fet, a la pregunta de què votarien actualment en el referèndum, tots ells han respost que el seu vot seria favorable, amb el matís de Jaume Bartumeu, que ha remarcat que considera que l'acord és millorable, però prou bo per defensar-lo.

Informa: Pilar Candel - Gerard Castillo