MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 25º

El Temps Darrera previsió

El Govern investigarà les possibles irregularitats laborals en treballadors argentins

www.andorradifusio.ad

L'associació Argentinos en Andorra té constància que una cinquantena de treballadors han patit irregularitats laborals en ser subcontractats per una empresa que busca mà d'obra per a la construcció. El departament de Treball no ha rebut denúncies, però assegura que iniciarà una investigació amb Immigració per analitzar els possibles abusos. 

Arribar de l'Argentina amb falses promeses i contractes que no s'adapten a la legislació andorrana, passant després a treballar sense permís en algunes ocasions i cobrant en efectiu i tard sense nòmines que ho corroborin. El president d'Argentinos en Andorra va exposar aquests indicis d'irregularitats per part d'una empresa de recursos humans que busca personal per a la construcció a l'executiu i a Inspecció de Treball el novembre passat. Ha reclamat una resposta.

"La gran majoria ha tingut la promesa d'un allotjament, però molts no en tenen, o bé els envien a la Seu a pisos de 14 persones en un pis de tres habitacions, on jo he estat personalment. Amb tots els problemes que hem tingut amb els treballadors de la construcció no hi ha hagut cap canvi per solucionar aquest forat que té el permís per a persones desplaçades. Un permís que dona possibilitats, però que té molts buits migratoris il·legals".

Marcelo Ponce, president de l'Associació Argentinos en Andorra.

Ponce també ha subratllat que molts dels casos no tenen seguretat social. Aquí l'executiu ha aclarit que la cobertura dels treballadors desplaçats amb una autorització de curta durada, de menys de 30 dies, és competència de l'empresa d'origen. El departament de Treball no ha rebut denúncies i anima a presentar-ne si es detecten irregularitats, però segons l'associació la gent té por a ser acomiadada i expulsada del país. Amb Immigració, Treball s'ha compromès a analitzar totes aquestes situacions per corroborar les possibles situacions d'abús

El consolat argentí a Barcelona tampoc ha rebut denúncies i tot i que no pot iniciar cap procés judicial, ha obert la porta a acompanyar persones en situació de vulnerabilitat. Ha recordat que disposa d'un telèfon d'emergències (+34 696454723) disponible tots els dies de l'any. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero 

Informació relacionada