MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

L'institut de l'habitatge entrarà aviat a tràmit parlamentari malgrat que els comuns hagin demanat més temps per estudiar el text

www.andorradifusio.ad

El projecte de creació de l'institut nacional de l'habitatge entrarà aviat a tràmit parlamentari. Els comuns, que el volen tenir abans, demanen més temps per fer-hi aportacions. Això ha generat un enfrontament entre la cònsol major d'Escaldes-Engordany i el ministre Filloy. A la Taula d'habitatge també s'ha parlat de la creació del fons público-privat per fomentar la construcció de pisos.

La primera Taula d'habitatge amb presència dels representants dels nous comuns no ha estat exempta de polèmica.

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, en tant que portaveu dels comuns, ha demanat tenir accés a la llei de creació de l'institut nacional de l'habitatge abans que el Govern l'entri a tràmit parlamentari.

Gili demana més temps per treballar-lo i esmenar-lo perquè arribi al Consell General de la manera més consensuada. Entén que "si el que es vol és fer participar la gent se'ls ha de passar el text". "Ja que hi ha aquesta taula  d'habitatge que ja fa cinc mesos que s'està reunint, que serveixi per alguna cosa, que no sigui només expositiva sinó que sigui realment un grup de treball constructiu que permeti a tothom aportar coses", ha demanat.

El Govern només els farà arribar les grans línies del text i no donarà més temps, en considerar urgent la tramitació de la llei les properes setmanes. El ministre Filloy Víctor ha afirmat que el que no volen "és precisament convertir la taula d'habitatge en un Consell General 2 on es puguin arribar a esmenar frases o comes". Argumenta que "al final del que es tracta és de recollir les inquietuds dels col·lectius, plasmar-les de forma general en aquest document per tal de passar-ho després a qui ho ha de treballar amb més profunditat, que són els grups parlamentaris".

Filloy ha parlat també del fons público-privat per a la construcció de nous habitatges. Un fons que també tindrà una línia específica de rehabilitació, amb pisos que per terminis podrien ser els primers a sortir al mercat. Ha afegit que ja es treballa en els requisits que hauran de complir els propietaris, com ara que sigui un pis residencial estàndard a un preu regulat per l'institut, que estigui al mercat durant un temps determinat i on el propietari en pugui treure un rendiment mínim. Ha dit, a més, que en la propera taula es valorarà si la mesura de congelació dels lloguers ha de poder continuar l'any vinent i ha avançat que la nova oficina d'habitatge ja ha rebut una vintena de consultes.

Informa: Anna Pifarré
foImatge: Desirée Sala-Anna Romagosa

3.235.11.178