MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 11º

El Temps Darrera previsió

Ramon Vilallonga, un metge andorrà que lluita a Barcelona contra la Covid-19: "Hi ha dies que tornes a casa amb ganes de plorar i plores"

www.andorradifusio.ad

No hem pogut parlar amb cap metge que lluita a primera línia contra la Covid-19 a Andorra però sí amb un metge andorrà que hi lluita a la Vall d'Hebron de Barcelona. Es tracta del Ramon Vilallonga, especialista de l'aparell digestiu que des de mitjan març ha deixat de banda la seva especialitat per lluitar contra la Covid-19. Valora els passos que ha fet el país i ens explica amb el que es troben dia a dia.

L'arribada de la malaltia ha col·lapsat molts hospitals, a la Vall d'Hebron han arribat a acollir fins a 640 malalts a planta i 140 a l'UCI. Una situació complicada que Ramon Vilallonga diu que tothom ha anat capejant com ha pogut. Ha seguit els passos que s'han fet a Andorra que valora de molt encertats sobretot el confinament i també entén que els tests massius a la població ajudaran a tenir una radiografia de l'afectació. Recorda però que han d'haver estat validats. "En funció dels símptomes també fa que no generis tanta immunitat" i per tant "si el test no és tan sensible tampoc encerta el resultat". Però defensa que es facin perquè al final "et permet desconfinar molt millor la població".

També ha parlat del tràngol que passen les famílies i els malalts en el final de vida i les accions que han pres per fer-ho menys difícil. Una situació que també afecta directament els sanitaris que ho viuen de primera mà. Per "dignificar la vida" en la mesura del possible es recorre a videotrucades de comiat, per exemple. "Tot plegat és molt colpidor, hi ha hagut dies que tornes a casa amb ganes de plorar... i que plores", reconeix Vilallonga. "Ets metge, però hi ha especialistes que no feien tanta medicina de trinxera, que no feien les guàrdies, que no tractaven tant els malalts i tot això per a ells és molt colpidor", explica.

No s'han trobat davant la decisió d'haver de triar un malalt per davant d'un altre, una situació que diu que és complicada però que s'ha de preveure ja no només per a la Covid-19."Tothom entén pitjor la mort de càncer d'un nen que d'un padrí de 90 anys", insisteix, tot afegint que "també allargar en una situació com aquesta una vida quan el resultat ha de ser el mateix, crec que hem de tenir la capacitat d'entendre que és el millor per al malalt".

Per a ell la Covid-19 ha vingut per quedar-se i els centres hospitalaris, les consultes dels metges i especialistes o fins i tot els serveis d'urgències hauran de canviar la manera de fer. Adverteix que s'acabaran moltes acumulacions de persones. "Ja mai més tornarem a estar confinats, fins i tot aquí a Andorra, ja no podràs anar al teu metge de capçalera i estar tots asseguts en una sala, perquè ara per ara això ja no és raonable", conclou.

Informa: Anna Pifarré