MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

Tancament de tots els establiments a excepció dels d'alimentació, farmàcies i benzineres

www.andorradifusio.ad

El cap de Govern ha anunciat l'establiment d'un seguit de noves mesures per evitar l'expansió del coronavirus.

Els indicis qua ja s'ha produït transmissió comunitària i l'empitjorament de la situació a Espanya, amb el perill que es reprodueixi a Andorra, ha portat l'executiu a decretar a partir d'aquest dissabte fins a un període de 15 dies algunes mesures que Xavier Espot ha assegurat que poden semblar dràstiques, però imprescindibles a causa del ritme imprevisible de l'expansió del coronavirus.

A partir d'aquest dissabte i durant un període prorrogable de fins a quinze dies s'ha decretat el tancament de tots els establiments d'oci i lleure, els gimnasos, els bars, els restaurants i tots els establiments comercials, amb l'excepció d'aquells que venguin productes de primera necessitat, com ara les botigues d'alimentació, els supermercats, les farmàcies i les benzineres.

Pel que fa a les sales de vetlla, queden tancades al públic i els funerals que hi hagi seran restringits a la família.

El cap de Govern ha parlat de corresponsabilitat i ha assegurat que tots els sectors, tant públics com privats, hauran de fer esforços i adaptar-se a la nova situació. En aquest sentit ha avançat un seguit de noves mesures que entraran en vigor a partir d'aquest dissabte d'acord amb els agents econòmics i socials.

S'han acordat amb Andorran Banking la concessió de crèdits tous per a les empreses amb problemes de liquiditat fins a un valor de 60 milions d'euros i amb el Govern com a avalador. També es procedirà a l'ajornament o fraccionament d'impostos i taxes del Govern i els comuns.

Es modificarà la llei de la seguretat social per proporcionar la cobertura social apropiada a les persones en situació de baixa per detecció o sospites de COVID-19.

A més, s'adaptarà la legislació laboral per tant que, garantint sempre la percepció del salari, tant les empreses assalariades com les empreses, es reparteixin de forma equitativa les conseqüències de l'aturada de feina pel tancament o la reducció de l'activitat.

Finalment Xavier Espot ha agraït la feina dels treballadors públics, en especial de l'àmbit sanitari i ha destacat la bona sintonia amb els serveis dels Coprínceps, comuns, partits polítics, justícia i sindicatura. Ha assenyalat que tothom treballa per l'interès general, amb fermesa i responsabilitat.   

El cap de Govern s'ha reunit amb els cònsols de les set parròquies per compartir la situació sanitària i coordinar-se entre tots. Xavier Espot ha agraït la comprensió de tots els representants comunals.

Missatge institucional complet del cap de Govern, Xavier Espot:

Roda de premsa completa del Govern del 13 de març al vespre:

Informa: Sergi Cano
Imatges: Kevin Ribeiro

Informació relacionada

54.236.58.220