MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 10º

El Temps Darrera previsió

Eleccions comunals 2023

Eleccions comunals 2023

ÚLTIM PROGRAMA

Parròquies

'Fem el pas' és el lema de Desperta Laurèdia

'Fem el pas' és el lema de Desperta Laurèdia

Ho ha fet amb els caps de llista, Cerni Cairat i Sofia Cortesao, al capdavant i amb el lema Fem el pas, un missatge clar que, segons Cairat, vol mostrar la voluntat d'obtenir la majoria. També ha parlat que la laurediana sigui l'única de les parròquies on concorren tres llistes, situació que dificultarà els resultats. 

"La voluntat no és altra que aconseguir la majoria del comú i fer el pas per guanyar-lo, per això aquest lema. És cert que amb tres llistes s'afegeix més dificultat, però confiem de tenir possibilitats d'aconseguir la victòria".

Cerni Cairat, Número 1 Desperta Laurèdia

 

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Andrej Cristancho

Per Sant Julià destaca la transversalitat de la llista

Per Sant Julià destaca la transversalitat de la llista

Propostes que van des de turisme fins a cultura i habitatge. Tot per fer el salt al comú i convertir la parròquia en referent del país. El 2019 van aconseguir uns 250 vots, però confien que l'electorat els faci confiança enguany amb una candidatura que titllen de transversal. L'objectiu és passar dels 1.000 vots

"Som gent amb il·lusió i venim a ser un servidor públic, no el rei de Sant Julià. Volem servir als del poble, donar-los solucions, i que cada euro que es gasti sigui per això, no per fer grans construccions".

Antoni Miralles, Número 1 Per Sant Julià

 

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Andrej Cristancho

Josep Majoral i Mireia Codina opten a la reelecció

Josep Majoral i Mireia Codina opten a la reelecció

Enguany, el lema és 'Anem per feina' i la voluntat: revalidar el resultat de les eleccions passades. Majoral i Codina defensen el treball fet els últims 4 anys per demanar un vot de confiança. Posen d'exemple Naturland i la gestió econòmica amb inversions i gestió de deute.

"En 4 anys hem rebaixat el deute del comú, passant de 14 milions a 7, la qual cosa és important, i en 4 anys, tot i així, s'ha fet una inversió per 18 milions d'euros. Continuar amb una gestió super acurada del poble és el que farem si sortim elegits".

Josep Majoral Número 1 UL+Demòcrates+Acció+I

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Andrej Cristancho

Units per Ordino centra la campanya en creixement, habitatge i Grifols

Units per Ordino centra la campanya en creixement, habitatge i Grifols

Enric Dolsa avança que la modificació del model urbanístic, la creació d'un parc d'habitatges de lloguer i aturar el projecte de Grifols centrarà el seu programa. Aquest últim és un objectiu que va més enllà de l'àmbit parroquial.

"És per salvaguardar, sobretot, el benestar social de la nostra parròquia i del país en general. Perquè si algú es pensa que, en cas que hi hagués un problema al laboratori d'Ordino s'aturarà aquí, al límit del quart de la Massana, va equivocat".

Enric Dolsa, Número 1 Units per Ordino

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

Projecte continuista de Rosa Gili a Escaldes amb l'habitatge com a eix central

Projecte continuista de Rosa Gili a Escaldes amb l'habitatge com a eix central

Per això, afirmen que el seu és un projecte de continuïtat i destaquen l'experiència guanyada el darrer mandat. Aquest migdia de diumenge, acompanyats de tota la candidatura, han escollit l'avinguda Carlemany per donar el tret de sortida a la campanya electoral.

"És un projecte de continuïtat. Hem demostrat motles de les coses que sabem fer. Volem demostrar que tenim projecte per dies i per tothom i les seves necessitats. Així ho explicarem aquests dies"

Rosa Gili, número 1 de Consens per Escaldes-Engordany

Informa: Ariadna Guiu
Imatges: Nil Forcada

Recuperar una parròquia capdavantera

Recuperar una parròquia capdavantera

La número 1 i la número 2 ho han fet acompanyades de la resta de candidats i amb la plana major del Govern donant-los suport. La llista de Demòcrates+Acció+SDP+Independents busca recuperar el comú de la parròquia. Consideren que Escaldes-Engordany ha de tornar a ser capdavantera i pionera. Aquest serà un dels seus principals eixos, amb la problemàtica de l'habitatge.

"Tots els temes que preocupen a la ciutadania i la seva vida quotidiana. Des de l'habitatge fins a espais de convivència, inclusió, sostensibilitat, acció climàtica. Tot està integrat en un programa que treballat de forma molt rigorosa."

Anna Garcia, número 1 de DA+ACCIÓ+SDP+I

Informa: Ariadna Guiu
Imatges: Nil Forcada

L'habitatge serà un dels eixos de la campanya d'Astrié i Canturri

L'habitatge serà un dels eixos de la campanya d'Astrié i Canturri

Els fins ara cònsols, David Astrié i Miquel Canturri, han estat acompanyats de la plana major taronja, amb el cap de Govern i la ministra Conxita Marsol al capdavant. Astrié confia que es valori la llista. Diuen que volen seguir construint una parròquia per a les persones i avança que l'habitatge serà un dels seus eixos. 

"El projecte comunal el portem treballant durant un temps. Penso que s'ha transformat la parròquia, a nivell urbanístic i a nivell social. I aquest és el missatge que hem de passar, que totes aquestes coses que s'han fet des del comú s'han de continuar fent, s'han de potenciar".

David Astrié, Número 1 DA+SDP+I

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart

Enclar vol una parròquia per al ciutadà i no per al turista

Enclar vol una parròquia per al ciutadà i no per al turista

Amb aquest objectiu ha iniciat la campanya Enclar, la candidatura conjunta de Partit Socialdemòcrata, Concòrdia i Somveïns a Andorra la Vella. Volen arribar al comú escoltant què volen els veïns i veïnes, als quals diuen que els darrers vuit anys no se'ls ha demanat, com per exemple, amb el projecte de les fonts de colors.   

"La ciutadania troba que hi ha moltes mancances, que tenim una parròquia pensada molt cap al turista però cap al dia a dia, cap als ciutadans nostres, s'ha deixat una mica de banda. Des d'Enclar hem de potenciar que la gent d'Andorra ens mereixem que tots siguem iguals".

Sergi González, Número 1 Enclar

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart 

Amb Seny veu cabdal revisar el pla d'urbanisme

Amb Seny veu cabdal revisar el pla d'urbanisme

Liderada pel fins ara conseller comunal Guillem Forné al costat de Laura Cristina Bragança, valoren molt positivament haver cohesionat diferents sigles i plataformes en una llista, en un equip que defineixen de molt ric i divers. Asseguren que revisar el pla d’urbanisme és el projecte clau. 

"Començant per la sessió del sòl públic, que actualment encara la tenim al 5%. El tema d'edificabilitat s'haurà de modificar. Moltes zones que ara mateix estan en zona urbanitzable o zona urbà consolidat que realment són molt polèmiques."
Guillem Forné, número 1 Amb Seny

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí

Ciutadans Compromesos celebra que hi hagi lluita electoral

Ciutadans Compromesos celebra que hi hagi lluita electoral

Celebren que, a diferència de fa quatre anys, aquest cop hi hagi dues candidatures. Un escenari que pensen que és molt més plural i democràtic. A banda, redissenyar el centre de la parròquia adaptant-se al nou vial, amb una revisió general del pla d’urbanisme per limitar el creixement, són els puntals del projecte.

"Hi ha d'haver un abans i un després d'aquesta Massana. Creiem que s'ha de treballar amb un projecte molt potent per envellir la Massana, amabilitzar-la, posar-li zones verdes, de passeig i zones de vianants."
Eva Sansa, número 1 CC+DA+I

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí

La candidatura d'Avancem vol canviar la política d'habitatge

La candidatura d'Avancem vol canviar la política d'habitatge

Han escollit Encamp per iniciar la campanya i a dos quarts de quatre seran al Pas de la Casa.

Avancem vol treballar per canviar la cessió del 0% per a la construcció de pisos de lloguer i ajudar a fer un canvi en política d'habitatge. Així ho ha avançat la número 1 de la candidatura, Marta Pujol:

"L'impost de rendiments arrendataris el recapta el comú i, en canvi, si s'ajusta als preus de referència o hi estan per sota hi ha d'haver bonificacions fiscals també per aquests propietaris que s'adeqüen a les necessitats de la població."

Marta Pujol, número 1 d'Avancem

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Els eslògans 'Ganes de canvi' i 'Fem parròquia' es disputen Encamp

Els eslògans 'Ganes de canvi' i 'Fem parròquia' es disputen Encamp

La candidatura d'Avancem, PS i Independents enceta la campanya amb 'Ganes de canvi', com diu el seu eslògan. El seu programa comença a explicar-se des de la proximitat i la participació ciutadana i amb la transparència que han trobat a faltar en temes com la concessió de SAETDE . Saben que és el torn dels comuns en l'habitatge per intentar que es bonifiqui el que col·labora i que es gravi el que només en vol treure rendiment. 

"Si té un preu més elevat hauran de tributar més i, per exemple, l'impost de rendiments arrendataris el recapta el comú. I en canvi, aquells que més s'ajusten als índex de referència o estan per sota hi ha d'haver-hi bonificacions."

Marta Pujol, número 1 AVANCEM

D'altra banda, l'onada Demòcrata ha arribat per donar suport a la candidatura de Laura Mas i Xavier Fernàndez, d'Units per al Progrés, Demòcrates i Independents. Fer parròquia és la màxima que tenen per aquests comicis. Volen estar al costat dels ciutadans i les seves necessitats, com el casal d'avis que s'haurà de fer.  

"Un programa transformador pel que fa l'espai urbà, millorar les instal·lacions del comú per als ciutadans i consolidar la parròquia com a destinació de turisme familiar i esportiu."

Laura Mas, número 1 UP+DA+I 

Abans de començar els actes de campanya ha recordat que l'allargament de la concessió de SAETDE es va aprovar per unanimitat i se'n van fer dues exposicions públiques. 

En els últims comicis, als generals, només sis punts van separar les dues candidatures. Ara comencen quinze dies de campanya per desplegar les propostes i el dia 17 serà moment de votar a les urnes

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Sergi Linares 

El pla d'urbanisme és la prioritat de les dues llistes massanenques

El pla d'urbanisme és la prioritat de les dues llistes massanenques

La plaça del davant de l'hostal Palanques de la Massana ha estat el lloc escollit per les dues candidatures a l'hora de penjar els cartells. A diferència de fa quatre anys, aquest cop s'hi presenten dues llistes, que tenen com a prioritat la revisió del pla d'urbanisme per aconseguir un creixement el més sostenible possible.

Un projecte pendent des de fa anys i molt necessari, segons la nova formació Amb Seny, encapçalada per l'actual conseller comunal Guillem Forné i Laura Cristina Bragança. Valoren molt positivament haver pogut aglutinar diferents sigles i plataformes per representar el màxim de sensibilitats. Durant l'enganxada de cartells, han avançat algunes de les accions a emprendre en matèria urbanística.

"Començant per la cessió de sòl públic que actualment encara el tenim al 5%. Pel que fa a l'edificabilitat, s'hauran de modificar moltes zones que ara mateix estan en zona urbanitzable i que realment són molt polèmiques."

Guillem Forné, número 1 d'Amb Seny

La candidatura de Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents, liderada per la present cònsol menor, Eva Sansa, i Roger Fité, aposten per redissenyar el centre de la parròquia adaptant-se al nou vial, amb millores també pels diversos pobles. 

"Ha d'haver-hi un abans i un després d'aquesta Massana i creiem que s'ha de treballar amb un projecte molt potent per justament embellir la Massana, amabilitzar-la, posar-hi zones verdes i de passeig i més zones per a vianants."

Eva Sansa, número 1 de CC+DA+I

Celebren que, a diferència dels últims comicis comunals, aquest cop hi hagi dues candidatures, un escenari que pensen que és molt més plural i democràtic. 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí

Engrescar a la participació és l'objectiu de les dues llistes a Andorra la Vella

Engrescar a la participació és l'objectiu de les dues llistes a Andorra la Vella

Una millor parròquia per als ciutadans que hi viuen i no tant per als turistes. Amb aquest objectiu ha iniciat la campanya Enclar, la candidatura conjunta del Partit Socialdemòcrata, Concòrdia i Somveïns. Volen prendre el comú als Demòcrates escoltant què vol la gent. Diuen que els darrers vuit anys no se li han demanat qüestions, com per exemple, el projecte de les fonts de colors. L'habitatge també serà una altra de les prioritats.   

"La ciutadania troba que hi ha moltes mancances i que tenim una parròquia pensada molt cap al turista, però cal al dia a dia i els ciutadans nostres s'ha deixat una miqueta de banda. Des d'Enclar hem de potenciar que la gent d'Andorra ens mereixem no ser uns de primera i uns de segona. Tots som igual."

Sergi González, número 1 d'Enclar Andorra la Vella

La coalició de Demòcrates i Progressistes-SDP ha començat la campanya amb l'objectiu de mantenir el comú quatre anys més. Els encara cònsols, David Astrié i Miquel Canturri, han estat acompanyats de la plana major taronja, amb el cap de Govern i la ministra Conxita Marsol al capdavant. Astrié confia que es valori la llista. Explica que volen continuar construint una parròquia per a les persones i avança que l'habitatge serà un dels seus eixos. 

"El projecte comunal el portem treballant durant un temps. Penso que s'ha transformat la parròquia, a nivell urbanístic i a nivell social. I aquest és el missatge que hem de passar, que totes aquestes coses que s'han fet des del comú s'han de continuar fent, s'han de potenciar."

David Astrié, número 1 de DA+SDP+I 

A diferència de fa quatre anys, quan hi havia tres llistes, en aquesta ocasió els ciutadans i ciutadanes d'Andorra la Vella només tenen dues opcions per escollir el pròxim 17 de desembre. Al marge dels respectius programes, un dels reptes de les dues candidatures serà aconseguir una participació més alta, que el 2019 no va arribar al 50%. 

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart

Confiança, canvi i revolució, les tres opcions per als lauredians

Confiança, canvi i revolució, les tres opcions per als lauredians

La campanya electoral ha començat aquest diumenge a Sant Julià amb la sensació de dia gran, de tret de sortida a dues setmanes intenses on s'han de posar sobre la taula propostes que realment millorin la parròquia els pròxims quatre anys.

La plaça de la Germandat ha estat el lloc escollit per la coalició d'Unió Laurediana, Demòcrates, Acció i Independents per penjar el cartell. Ho han fet amb el lema 'Anem per feina' i la voluntat de revalidar el resultat de les passades eleccions. Josep Majoral i Mireia Codina han demanat el vot de confiança posant com aval la feina feta des del 2019. En aquest sentit, han remarcat Naturland i les finances comunals com a exemples de bona gestió financera. 

"Amb 4 anys hem rebaixat el deute del Comú passant de 14 milions de deute a 7 i amb 4 anys, tot i així, s'ha fet una inversió de 18 milions d'euros. Per tant, sense menystenir les necessitats de la parròquia."

Josep Majoral, número 1 d'UL+DA+Acció+I

Convertir la parròquia en un lloc de referència al país. Aquest és l'objectiu de la llista socialdemòcrata Per Sant Julià, que ha preferit posar la seva primera empremta a la plaça Laurèdia. Allà, Miralles ha volgut començar a dibuixar les línies mestres del programa electoral, que se centrarà en turisme, cultura i habitatge. Ha estat el més bel·ligerant i es posa com a alternativa als dos partits grans. Ha considerat que és moment de trencar la dinàmica de famílies i es posa com a fita superar els mil vots. 

"Objectiu: 1.200. Venir a ser un servidor públic, no el rei de Sant Julià. Volem servir als del poble. Volem donar solucions al poble i volem que cada euro que es gasti sigui per donar solucions al poble."

Antoni Miralles, número 1 de Per Sant Julià

El més matiner del dia, però, ha estat Desperta Laurèdia, que ha omplert la plaça Francesc Cairat amb un missatge clar: fer un pas endavant i superar l'actual majoria d'Unió Laurediana. L'habitatge i, en concret, els pisos tutelats són la seva principal carta. Han constatat que s'ha fet bona feina des de la minoria els últims quatre anys, però en volen més. Això sí, han reconegut que el fet de ser tres llistes complica la situació.

"Anirem amb el màxim d'il·lusió per guanyar. És cert que 3 llistes afegeix dificultat, però confiem de tenir possibilitats d'aconseguir la victòria." 

Cerni Cairat, número 1 de Desperta Laurèdia

Es veuen forts i esperen arrossegar el vot descontent d'aquells que demanen un canvi. 

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Grifols i urbanisme centren el debat a Ordino

Grifols i urbanisme centren el debat a Ordino

Dues candidatures es presenten a Ordino, la meitat que ara fa quatre anys. Tot i que hi ha coincidències programàtiques, el centre del debat, probablement, se situarà amb Grifols

Els candidats d'Units per Ordino inicien la campanya segurs que les seves opcions augmenten amb només dues propostes. Enric Dolsa avança que la modificació del model urbanístic, juntament amb la creació d'un parc d'habitatges de lloguer i una consulta popular per decidir el futur del projecte de Grifols, centraran el seu programa. Aquest últim és un objectiu que, segons el número u de la candidatura, s'ha d'analitzar en clau nacional.

"Perquè si algú es pensa que, en cas que hi hagués un problema al laboratori d'Ordino s'aturarà aquí, al límit del quart de la Massana, va equivocat. El problema serà generalitzat".

Enric Dolsa, número 1 Units per Ordino

La candidatura d'ACO més Demòcrates, Independents i SDP creu que teoritzar sobre el futur de Grifols és gratuït, ja que és un projecte liderat pel Govern, que cal redefinir, i encara no s'ha pres cap decisió.

"És un projecte que s'ha de redefinir i en funció d'aquesta redefinició hem de veure si al final es farà o no es farà. Aleshores, no val la pena perdre temps discutint un tema que no és segur encara que s'accepti".

Maria del Mar Coma, número 1 ACO+DA+I+SDP

Recuperar el projecte del centre sociosanitari i continuar apostant per un model de creixement sostenible és prioritari. I en aquest sentit, plantegen analitzar i consensuar amb la població i les parts implicades el nou Pla d'urbanisme parroquial.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

Una residència per a la gent gran i una planta de biomassa

Una residència per a la gent gran i una planta de biomassa

A Canillo només una candidatura es presenta a les eleccions comunals, Demòcrates + Independents. Tot i no tenir contrincants, tenen un repte molt important: arribar a la màxima gent possible per evitar l'abstenció. 

L'exministre Jordi Alcobé i el fins ara cònsol menor canillenc, Marc Casal, han enganxat els cartells i han donat per començada així la campanya electoral. Ho han fet acompanyats de la resta de la candidatura taronja, el cap de govern i altres membres de l'executiu. El projecte vol ser àmpliament representatiu per a la parròquia, sobretot sabent que és l'única opció per als canillencs

"Serà un repte molt important arribar a tots els ciutadans, atès que no hi ha candidatura alternativa per poder escollir. És importantíssim que tothom estigui representat i tingui una veu per poder escoltar. Per tant, aquests dies seran molt intensos per poder arribar a tothom".

Jordi Alcobé,  número 1 de Demòcrates+I Canillo

Alcobé assegura que tenen un projecte continuista per fer de Canillo un bon motor del país tot l'any. En el seu programa és essencial tenir cura de la gent gran, amb la creació d'un centre residencial, i també aconseguir l'autonomia energètica, amb una planta de biomassa. 

Informa: Maria Lucena

Imatges: Eric Escabias

El duel a Escaldes-Engordany girarà al voltant d'habitatge i urbanisme

El duel a Escaldes-Engordany girarà al voltant d'habitatge i urbanisme

L'habitatge i l'urbanisme seran els temes cabdals de la candidatura Consens per Escaldes-Engordany. La marca de Rosa Gili i Quim Dolsa ambiciona revalidar la victòria de fa quatre anys. L'avinguda Carlemany ha estat l'escenari escollit per donar el tret de sortida a la campanya electora. Sota el lema "Treballem per a tu", expliquen que el seu és un projecte de continuïtat i destaquen l'experiència guanyada el darrer mandat. 

 "És un projecte de continuïtat. Hem demostrat moltes de les coses que sabem fer. Volem demostrar que tenim projecte per dies i per a tothom i les seves necessitats. Així ho explicarem aquests dies".

Rosa Gili, número 1 de Consens per Escaldes-Engordany

"Fer parròquia", això és el que volen Anna Garcia i Gemma Bofarull, candidates de Demòcrates+Acció+SDP+Independents. La formació taronja ambiciona poder recuperar un dels seus feus tradicionals. A la plaça Santa Anna han penjat el cartell, un lloc que consideren idoni per reclamar que Escaldes-Engordany ha de tornar a ser capdavantera i pionera. Aquest serà un dels seus principals eixos, juntament amb l'habitatge.

"Tots els temes que preocupen la ciutadania i la seva vida quotidiana, des de l'habitatge fins a espais de convivència, inclusió, sostenibilitat i acció climàtica, estan integrats en un programa que hem treballat de forma molt rigorosa".

Anna Garcia, número 1 DA+ACCIÓ+SDP+I

Fa quatre anys es presentaven el doble de candidatures que en aquests comicis. En aquell moment, només deu vots van marcar el color polític del Comú. El d'ara és un duel que es preveu d'alçada.

Imatges: Nil Forcada

Informa: Ariadna Guiu Vila

Promocionar el producte local

Promocionar el producte local

A Canillo es vol fomentar la cultura i l’agricultura, i volen fer-ho posant als ciutadans canillencs al centre.

Els Demòcrates+Independents volen convertir casa Federico en un espai cultural i d’agricultura. L’objectiu és fomentar el talent i els productes locals.

"Habilitar la planta baixa per crear un espai on poder comercialitzar els productes conreats i elaborats a la parròquia i donar així un petit impuls al producte local". 

Sabrina Riba, candidata de Demòcrates+I Canillo

D’altra banda, a la primera planta tindrà lloc la part més cultural. Es farien exposicions i també tallers com per exemple de fusta. Volen mostrar la feina de diferents generacions i també arribar als més joves, tant de la parròquia com de fora.

Informa: Maria Lucena

Imatges: Eric Escabias

Un parc patrimonial a Santa Coloma i un pla de seguretat viària

Un parc patrimonial a Santa Coloma i un pla de seguretat viària

La coalició de Demòcrates i Progressistes-SDP vol impulsar un parc patrimonial a Santa Coloma. Donar valor a monuments com Sant Vicenç d'Enclar, la Torre dels Russos i l'Espai Columba. Recorden que han destinat 400.000 euros aquest mandat a la neteja de camins. El primer pas serà arreglar la roureda, que ja s'ha començat a desbrossar per convertir-la en una zona de lleure i descans. Un altre objectiu: crear un mini parc central.   

"Una sessió de Govern que ens hauria de fer al comú d'Andorra la Vella i procurar d'arreglar un espai al costat de Bombers. Un petit parc central que, a la llarga, podria esdevenir tot el passeig del riu."

Miquel Canturri, número 2 DA+SDP+I 

Primers actes de campanya a Andorra la Vella de contrastos. Mentre Demòcrates i Progressistes-SDP han començat parlant de patrimoni i cultura, la coalició Enclar, la formada per Concòrdia, Partit Socialdemòcrata i la plataforma Somveïns han parlat, en aquest primer acte, de seguretat viària. 

Enclar creu que calen millores en aquest àmbit i proposen un pla de seguretat viària per evitar accidents. Asseguren que hi ha moltes zones, sobretot encreuaments i passos de vianants, que estan mal il·luminats o senyalitzats. Assenyalen que s'incompleix un reglament de seguretat.

"Hi ha un reglament que diu com han de ser els passos de vianants i com han de ser, fins i tot, els colors de les diferents senyalitzacions que hi ha a la calçada. I s'ha de respectar el que diu el reglament. Aleshores hi ha molta feina a fer i per això creiem que està molt abandonat."

Xavier Surana, candidat Enclar Andorra la Vella  

Insisteixen que queden moltes millores a fer, fins i tot en alguns punts de difícil accés per a persones que van amb cadira de rodes. Posar més llums LED o pintar-los de vermell i blanc serien algunes solucions. 

Informa: Laura Massegú - Maria Lucena

Imatges: Albert Refart - Eric Escabias

 

L'eficiència energètica i el petit comerç centren la jornada a la Massana

L'eficiència energètica i el petit comerç centren la jornada a la Massana

Sostenibilitat mediambiental i comerços. Aquests han estat els dos eixos temàtics de les dues llistes que es presenten a la Massana. Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents aposta per instal·lar més plaques solars en edificis, com les que hi ha a l’edifici de les Fontetes.

D'altra banda, Amb Seny ha fet ronda als comerços de la parròquia per copsar els seus neguits, com ara el possible impacte del vial.

Amb el rerefons del segell Starlight que té la parròquia pels nivells de foscor del cel, la coalició de CC+DA+I ha parlat d’eficiència energètica i de la necessitat de potenciar-la amb energies renovables com la solar. 

"Volem continuar amb la instal·lació d'aquestes plaques i una de les coses que volem fer durant el pròxim mandat és fer una reglamentació específica per la instal·lació d'aquestes plaques en segons quins indrets perquè creiem que és important tenir una ordenació que les reguli."

Eva Sansa, número 1 de CC+DA+I 

Potenciar l’agroturisme i la gestió forestal són altres prioritats en l’àmbit del medi ambient. 

Amb Seny ha fet el tomb pels comerços del centre de la parròquia per recollir les seves preocupacions, afirmant que l’impacte del desviament hauria de ser mínim perquè és un sector molt consolidat. Perquè ho sigui més, aposten perquè s’aglutinin amb una associació. 

"Homogeneïtzar tota aquesta base comercial que tenim a la parròquia, l'estratègia perquè realment tots en puguin sortir beneficiats i que aquest petit comerç, que és el que nosaltres més valorem, pugui tirar endavant hi hagi vials o no."

Guillem Forné, número 1 Amb Seny 

Remarquen que el comú els donaria suport per crear el projecte i els oferiria la infraestructura necessària per fer-lo possible. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí

L'habitatge: el tema estrella a Escaldes-Engordany

L'habitatge: el tema estrella a Escaldes-Engordany

Escaldes-Engordany és la segona parròquia més poblada del país, amb més de 15.000 habitants. I, per això, la problemàtica de l'habitatge hi té una incidència particular.

La candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents aposta perquè el terreny comunal del carrer dels Pardals es cedeixi a Govern per tirar endavant una iniciativa de pisos a preu assequible. Una fórmula similar a la de l'avinguda del Pessebre. La número 2 de la coalició de DA+ACCIÓ+SDP+I, Gemma Bofarull, s'ha pronunciat al respecte: 

"Tenim clar que amb l'avinguda del Pessebre no hi haurà suficient, tot i que encara s'estan fent els estudis corresponents. La demanda és molt més elevada. A part d'aquesta parcel·la no s'ha fet encara cap més iniciativa en aquesta línia a la parròquia."

Gemma Bofarull, Número 2 de DA+ACCIÓ+SDP+I

Opten per rebaixar la cessió del 0% de terreny i reduir l'impost de l'inquilinat per a les promocions destinades a preu assequible.

L'habitatge com a bandera també el porta Consens per Escaldes-Engordany. I així ho ha palesat la número 1 de Consens per Escaldes-Engordany, Rosa Gili:

"Hi ha un context socioeconòmic complicat per a les persones. Tenim molt clar que no volem el model de pisos de luxe que han sortit aquests darrers anys. Volem que la nostra gent visqui a Andorra i no a la Seu o a Organyà."

Rosa Gili, número 1 de Consens per Escaldes-Engordany

D'altra banda, volen refer l'ordenament de prestacions socials amb una perspectiva de gènere i enfocat a pal·liar l'encariment de vida a les famílies monomarentals. Advoquen, a més, per crear un espai de consulta psicològica i de salut afectivosexual per als més joves així com una sala de barri intergeneracional.

Imatges: Nil Forcada
Informa: Ariadna Guiu Vila

Medi ambient i economia centren la campanya a Ordino

Medi ambient i economia centren la campanya a Ordino

El nou pla d'urbanisme comportarà un alentiment de la construcció. Diversificar l'economia serà un objectiu per a la llista d'ACO+DA+I i SDP. Caldrà incentivar altres alternatives. Aposten per unes finances sostenibles i evitar l'endeutament, en la línia del que s'ha fet fins ara i que ha permès reduir a la meitat el deute acumulat. Això no obstant, no ha d'estar renyit amb mantenir les inversions.

"Ara mateix si es preveu que hi haurà una reducció de la construcció, que serà bastant probable d'un costat o d'un altre, sigui més o menys permissiva, el que està clar és que els ingressos, el que ara comptem de construcció, es reduiran".  

Ludivic Albós, candidat d'ACO+DA+I+SDP

Un 40% del territori d'Ordino està ocupat pel bosc i cal polítiques per preservar aquest patrimoni. Per això des d'Units per Ordino proposen un seguit de mesures.

"Guardant aquest patrimoni perquè les noves generacions tinguin el bosc que es mereixen. Cal destinar esforços a netejar el bosc i a reaprofitar la llenya i els arbres per combustible pels pobles". 

Josep Maria Font, candidat Units per Ordino

Amb les mesures que proposen es persegueix garantir la salut dels boscos i també aprofitar la fusta. A mes de reduir el perill d'incendis. Estan d'acord amb les iniciatives comunals en aquest sentit però consideren que cal més recursos.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

Propostes per a la gent gran i en matèria d'habitatge

Propostes per a la gent gran i en matèria d'habitatge

La rebaixa de la cessió econòmica fins al 0% per injectar construccions destinades al lloguer ha deixat a Encamp 210 habitatges i els primers estaran disponibles el primer semestre del 2024, una mesura a la qual es sumen d’altres de noves per al proper mandat si Units per al Progrés entra al comú, com un inventari d’habitatges disponibles i facilitar terreny per a la col·laboració publicoprivada.

"El terreny que finalment s'escolliria seria en funció del projecte que es proposa. En funció del projecte, del nombre d'habitatges, del tipus de construcció... detallaríem, precisaríem quin seria el terreny més idoni per dur a terme el projecte". 

Benjamí Rascagneres, candidat UP+DA+I

I mentre la formació encapçalada per Units per al Progrés parla de mesures per incrementar el parc de lloguer a la parròquia, els socialdemòcrates centren el seu discurs en la gent gran i l’embelliment.

La número 1, Marta Pujol, ha criticat que no s’hagi fet el nou casal, una promesa de l’equip de Mas de les passades eleccions. Diu que si guanyen per ells serà prioritari. De la mateixa manera proposen idees innovadores com fer pisos tutelats aprofitant hotels sense activitat turística on invertirien.

"N'hi ha uns quants d'hotels a Encamp que no funcionen com a hotels de cara al turisme. A la temporada d'hivern, per exemple, estan ocupats per treballadors temporers. Potser algun d'aquests seria interessant".

Marta Pujol, número 1 AVANCEM Encamp

Altres accions passen per crear l’amic o l’amiga de la gent gran i el voluntariat per ajudar en tasques a persones amb poca mobilitat.

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Sergi Linares

L'habitatge, les finances i una piscina centren el segon dia de campanya a Sant Julià

L'habitatge, les finances i una piscina centren el segon dia de campanya a Sant Julià

Dia dos de campanya electoral en un Sant Julià ja més tranquil després de l'eufòria del cap de setmana i la penjada de cartells. Avui les candidatures han començat a treballar per passar missatges de millora de la parròquia.

Un exemple: fer del Prat Gran un espai verd amb piscina descoberta que serveixi perquè la parròquia no mori els mesos de calor. I és que Per Sant Julià té clar que si hi ha un problema és a l'estiu quan les famílies han de marxar a Andorra la Vella o, fins i tot, Espanya per poder anar a la piscina amb els nens. Creuen que hi ha poca activitat lúdica passat l'hivern i lamenten que el comú no faci prou per als més petits. Projecten la piscina per la primera meitat de mandat, tot i que reconeixen que encara s'hauria d'estudiar la seva viabilitat. 

"Ens agradaria aprofitar l'espai de les pistes i aquestes pistes reubicar-les al Prat del Senzill i fer alguna cosa en condicions. S'hauria de fer un estudi per veure com ho fem, si es fa un aparcament a sota". 

Cristofer Roman, candidat Per Sant Julià

D'habitatge ha volgut parlar Desperta Laurèdia que creu que serà una de les línies d'actuació dels pròxims quatre anys. Cairat ha lamentat que la majoria actual no hagi fet prou i que hagi passat de puntetes sobre el tema quan es parla de col·laboració entre públics i privats. Ells aposten per destinar anualment una part del pressupost per comprar terrenys o habitatges i posar-los al mercat de lloguer assequible ja sigui cedint-los al Govern o gestionant-los en concessió. Aquest eix se sumaria a l'encetat amb els pisos tutelats. 

"El Govern també pot fer un esforç econòmic per posar aquests pisos al mercat a preus de lloguer accessible per a la gent gran perquè ja està treballant en aquesta via i és una bona oportunitat per cercar finançament nacional". 

Cerni Cairat, número 1 Desperta Laurèdia

Rigor i cautela. Aquestes són les paraules que definiran les finances comunals de la coalició d'Unió Laurediana, Demòcrates, Acció i Independents si guanyen les eleccions. I posen com a exemple la reducció del deute del passat mandat que va passar de 14 a 7 milions d'euros. Segons Majoral, però, aquests comptes no poden anar en detriment de les inversions que han de seguir dinamitzant la parròquia. 

"Fontaneda és un dels llocs on, sí o sí, toca fer un dipòsit d'aigua potable. La zona de Faucellers també és un dels punts on caldrà fer una inversió amb dipòsits d'aigua potable, amb la finalitat que Sant Julià guanyi en capacitat".

Josep Majoral, número 1 UL+DA+Acció+I

Preveuen una inversió d'entre 4 i 5 milions d'euros per tirar endavant aquest tipus de projectes.

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Ampliar l'oferta de serveis i reverdir la parròquia

Ampliar l'oferta de serveis i reverdir la parròquia

La població de Canillo ha crescut molt els últims anys, per això una prioritat per a la parròquia és crear noves infraestructures públiques per oferir millors serveis als canillencs

"Amb l'increment de la població ens hem adonat que alguns serveis han quedat obsolet. És necessari incrementar aquests serveis per donar màxima rendibilitat i arribar a tota la població". 

Laura Riba, candidata de Demòcrates+I Canillo

Amb l'adquisició per part del comú del càmping Pla, per Demòcrates+Independents, aquesta localització es converteix en la perfecta per crear més espais i infraestructures a la parròquia. El primer pas serà fer-hi un aparcament, ja que el del refugi quedarà tancat per construir més edificis. Mirant al futur els taronges asseguren que tenen més projectes.També volen crear zones verdes i més endavant, noves infraestructures que ofereixin serveis lúdics, culturals, socials i turístics. 

Informa: Maria Lucena

Imatges: Eric Escabias 

Finances, comerç i gent gran a debat a Escaldes-Engordany

Finances, comerç i gent gran a debat a Escaldes-Engordany

Consens diu voler posar de relleu la bona feina d'administració i inversions durant aquest mandat.

"Inversions que ens van deixar tancades al final del mandat anterior que nosaltres no hem tirat endavant, com el pàrquing de l'Obac, perquè enteníem que posaven en perill les finances comunals. Enteníem que seria aquesta inversió i s'haurien acabat totes les inversions a la parròquia."

Joaquim Dolsa, número 2 Consens per Escaldes-Engordany 

Afirmen que busquen mantenir el comú sanejat. Pel que fa al comerç, volen reduir els papers administratius per als autònoms per facilitar-los la feina. Destaquen la voluntat que el comerç pugui créixer a la zona alta i no s'aglutini al costat de les torres. 

En el tercer dia de campanya, Consens han volgut posar el focus en les finances i els comerços. Per la seva banda, la candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents ha volgut destacar propostes per a la gent gran.

I per això, veuen en els pisos tutelats una opció ideal.

"Volem que a la gent gran que no els falti de res. El comú el que farà és buscar el millor terreny per ubicar els pisos tutelats i parlar amb el Govern i entre els dos poder engegar aquesta construcció."

Diogo Manuel Vieira, candidat DA+ACCIÓ+SDP+I 

Uns pisos de suport que creuen que és un projecte d'interès nacional. A més, destaquen que impulsaran un Consell de la gent gran. A la llar de jubilats reclamen que tirarien endavant una plaça perquè hi hagués una persona encarregada de la cuina. 

Imatges: Nil Forcada

Informa: Ariadna Guiu Vila

La coalició d'UL es compromet a tenir la residència universitària l'any vinent

La coalició d'UL es compromet a tenir la residència universitària l'any vinent

El Prat Gran, la universitat i la dinamització del comerç han estat els temes del tercer dia de campanya a Sant Julià on les candidatures han començat a marcar distàncies entre propostes. 

Un exemple d'això és, justament, el Prat Gran. Si Per Sant Julià hi projectava una piscina, Desperta Laurèdia proposa una zona verda amb jocs per a totes les edats. Un espai que no quedi per sota de l'avinguda Verge de Canòlich i que pugui disposar d'un aparcament soterrani de més de dues plantes. Costaria entre 5 i 9 milions d'euros i seria una manera de donar resposta a les demandes d'aparcament sense haver de comprar o llogar un terreny privat. 

"Tenim manca d'aparcaments, d'espais verds, d'espais infantils... sabem que quan hi ha un projecte integrador a la parròquia, tothom se'n beneficia, parlem de restauració, serveis, i per tant ha de ser el revulsiu".

Sofia Cortesao, número 2 Desperta Laurèdia

La coalició d'Unió Laurediana, Demòcrates, Acció i Independents han aprofitat que es reunien amb l'UdA per parlar de la residència universitària. Un projecte que hauria de veure la llum a final de l'any vinent. I ho farà, segons Majoral, per la gestió dels últims anys i per l'acord de cessió de l'hotel Pol que posarà el jovent al centre de la parròquia. Encara falta un projecte clar, però la idea és aprofitar els 4.000 metres quadrats disponibles per fer-hi habitacions per als estudiants, un coliving per al jovent i espais polivalents com un coworking

"Estaríem parlant més aviat d'una reforma i, per tant, l'inici dels treballs hauria de ser relativament ràpid, mitjans d'any estirant-ho molt, més el temps de la construcció, que ja hi poso sis mesos. Per tant, jo crec que en el primer any hauria de ser realitat". 

Josep Majoral, número 1 UL+DA+Acció+I

De comerç ha volgut parlar Per Sant Julià que critica l'actual majoria per no haver-hi apostat prou l'últim mandat. I és que Miralles ho te clar: actualment Sant Julià està mort comercialment parlant, és una vall entre pols d'atracció com són l'Epizen i Andorra la Vella. És per això que proposa destinar-hi anualment una partida pressupostària important per tirar endavant projectes de dinamització.

"El que hem de fer és comunicar-ho. No hi ha cap comunicació que digui que aquí a Sant Julià tenim coses per fer i coses per veure. No hi ha ni una comunicació. I això és una vergonya per una ciutat que necessita que vingui la gent de fora i també la gent de dins". 

Antoni Miralles, número 1 Per Sant Julià

També creu que cal col·laborar amb Andorra Turisme per fer esdeveniments encara més importants que posin en valor la parròquia.

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Socialitzar el centre esportiu d'Ordino i les ajudes al sector ramader centren el tercer dia de campanya

Socialitzar el centre esportiu d'Ordino i les ajudes al sector ramader centren el tercer dia de campanya

Units per Ordino aposta per optimitzar les possibilitats del centre esportiu. Una de les millores passaria per crear espais on els usuaris puguin socialitzar i recorden que era un dels un objectius quan es va construir.

Actualment el centre té 2.400 socis, una part procedents d'altres parròquies, com ara la Massana. El centre, diu el candidat d'Units per Ordino Jean Michel Armengol, ha de servir per a alguna cosa més que fer esport.

"Facilitar la socialització. Un centre esportiu no només és venir a fer esport. Jo penso que hem d'anar més enllà i afavorir el contacte i el lligam de persones que venen aquí a entrenar-se i, per què no, fer-se amics o passar una bona estona més enllà de l'àmbit esportiu."

Joan Miquel Armengol, candidat d'Units per Ordino 

I de l'optimització de recursos en l'àmbit esportiu i, més concretament del CEO, és moment de parlar del sector ramader i de la necessitat d'incrementar i mantenir les ajudes en aquest sector.

Des d'ACO+DA+I+SDP destaquen el paper fonamental de la ramaderia en la conservació del medi natural. Per això, dedicaran recursos a mantenir els ajuts i, si cal, a augmentar-los. El candidat d'ACO+DA+I+SDP Alex Gaspa així s'hi ha referit:

"Trobem que és un potencial a Ordino perquè dona molta vida al que és el turisme. És una vall que l'hem de tenir neta i el turisme que ve també ho ha de tenir net i endreçat. Així és com volem tenir la parròquia." 

Àlex Gaspà, candidat d'ACO+DA+I+SDP.

Tot plegat per seguir polítiques sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. En aquesta línia, preveuen augmentar els recursos per a la neteja dels boscos i l'aprofitament de la fusta.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Fernando Montero

Millorar la xarxa d'aigua potable i reformar la plaça de les Fontetes, reptes a la Massana

Millorar la xarxa d'aigua potable i reformar la plaça de les Fontetes, reptes a la Massana

Una reforma completa de la plaça i l'edifici de les Fontetes. Amb Seny defensa aquesta necessitat veient que ha quedat antiga i obsoleta. Començant per la plaça, voldrien embellir-la, ampliar-la i també instaurar-hi un escenari fixe. Així ho menciona el candidat d'Amb Seny, Antoni Invernon:

"Remodelant l'edifici que fa molts anys que li cal i també el que volem proposar és canviar l'escenari i enlloc de llogar-lo a cada esdeveniment que es proposa, fer-ne un de fixe que no tingui un cost de lloguer."

Antoni Invernon, candidat Amb Seny

Assenyalen la xarxa de protecció que té l'immoble. Volen rehabilitar i embellir la façana. També aposten per canvis en el seu interior, com ara una renovació de l'equipament de so i llum per garantir una millor qualitat tècnica als artistes que hi treballin. I és que l'objectiu d'Amb Seny amb la reforma integral de la plaça de les Fontetes és convertir-la en un punt neuràlgic actualitzat i modern de la parròquia de la Massana.

Per la seva banda, Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents ha escullit el peu del Parc Natural del Comapedrosa per parlar de l'aigua i és que la major part de l'aigua potable que abasteix la Massana prové del parc natural.

Per millorar la xarxa d'aigua i garantir el subministrament davant futurs episodis de sequera, opten per buscar noves captacions i crear més dipòsits més enllà del de Grau Roig, que es troba al camí que va cap al pla de l'Estany. Un projecte que costaria uns 8 milions d'euros segons Eva Sansa:

"El que hem de buscar sobretot són noves captacions per no dependre tant de la captació d'Arinsal. Creiem que és molt important diversificar-les i construir nous dipòsits a diferents zones de la parròquia perquè amb nous episodis de sequera, no ens torni a passar el que ens ha passat aquest estiu."

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I

Si hi hagués temps, iniciarien el desdoblament de la xarxa a la zona d'Arinsal

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pau Bonastre-Pere Besolí 

Eixamplament de voravies i places més verdes a Andorra la Vella

Eixamplament de voravies i places més verdes a Andorra la Vella

Dia 3 de campanya. A Andorra la Vella és l'endemà del debat a Andorra Televisió i Ràdio Nacional. Aquest dimarts els candidats a cònsol major, David Astrié i Sergi González, han deixat el protagonisme als seus companys de candidatura per parlar de temes que també van aparèixer en el debat. Demòcrates i Progressistes-SDP han parlat de l'eixamplament de voravies i Enclar ha centrat la temàtica en la recerca de més espais verds.

La candidatura conjunta de Concòrdia, Partit Socialdemòcrata, la plataforma Somveïns i independents ens ha citat a la que diuen que és la plaça més verda que té Andorra la Vella. Consideren que les polítiques de l'actual majoria comunal no han estat encaminades a una parròquia amb més espais verds, com bé defensen. Per aquest motiu, volen promoure carrers amb més arbres i creuen que treure el trànsit del centre faria comunitat i que la gent tingui més ganes de gaudir-ne.

"Volem buscar una parròquia verda on hi hagi arbres, plantes, espais per a infants, espais per asseure's. Volem places per poder-les viure, per poder participar del dia a dia de la parròquia. I ara mateix, amb aquest tipus de places, no crec que sigui la parròquia que volem."

Olaya Losada, número 2 d'Enclar

Per Demòcrates, Progressistes-SDP i independents, una actuació important és acabar de connectar la Margineda, Santa Coloma i Andorra la Vella a través de les voravies. Enllestir l'ampliació de les voreres que van des del carrer Verge del Remei fins al carrer Prat Salit també serà una prioritat. Una pacificació, diuen, com la que ja s'ha fet a d'altres zones de la parròquia.

"Aquest tram és on hi ha tres centres escolars. El que volem és que els joves, persones amb alguna discapacitat, se sentin segurs i còmodes. Al final la voravia és per a les persones perquè puguin caminar i puguin agafar el bus."

Letícia Teixeira, candidata DA+SDP+I 

Des d'aquest punt, també han volgut recordar que ja s'han acabat els treballs del tram de la separativa d'aigües que enllaça el carrer Gil Torres amb l'avinguda Santa Coloma per evitar inundacions. 

Informa: Laura Massegú
Imatges: Albert Refart

Oficina d'habitatge i bonificació del 90% per construir una residència

Oficina d'habitatge i bonificació del 90% per construir una residència

A Avancem estan disposats a obrir una oficina d'atenció ciutadana des d'on treballar per complir l'encomana de la llei l'habitatge. 

"A partir de l'índex de preus de referència que s'haurà de crear perquè les esmenes de la llei de l'habitatge ho preveuen en el pla integral d'habitatge, també el registre de la propietat".

Marta Pujol, número 1 AVANCEM  

D'altra banda, Pujol diu que la candidatura socialdemòcrata no és partidària de cessió de terreny per part dels comuns. Al revés volen construir des de les arques del comú per gestionar la seva disponibilitat ja sigui per una necessitat de lloguer a baix preu, pels joves o la gent gran.

Precisament per a les empreses que pensin a fer una residència privada a Encamp, Laura Mas ha anunciat una gran bonificació en els drets de construcció sempre que hi hagi places per als padrins de la parròquia. 

"Que hi hagi una residència privada i amb places concertades a la parròquia. Per poder optar a la bonificació s'haurà de signar un conveni amb el comú d'Encamp garantint places per als encampadans".

Laura Mas, número 1 UP+DA+I 

Dos anys de pandèmia van frenar un dels projectes que serà cabdal en els propers quatre anys si Units per al Progrés, Demòcrates i Independents reedita el mandat, el casal de la gent gran. L'actual comú ha presentat la idea als usuaris i ha recollit les necessitats i les preferències. 1.600 metres quadrats que permetran ampliar les activitats. Quedarà per veure si la gestió serà del comú o s'externalitzarà. 

Les accions per a l'embelliment i la gent gran i l'habitatge son dos temes recurrents que de ben segur les dues caps de llista podran intercanviar aquest dimecres al debat d'Encamp a RTVA.

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Sergi Linares

La gestió dels recursos naturals preocupa els candidats massanencs

La gestió dels recursos naturals preocupa els candidats massanencs

A finals d'octubre va arrancar la tala d'arbres a la zona de la Caubella per desenvolupar-hi el futur heliport, que es vol que sigui una realitat a finals de 2025. Amb seny considera que és una tala excessiva i ha trobat altres inconvenients que els fa investigar si seria possible aturar el projecte. Per altra banda, i seguint parlant de recursos naturals, Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents, aposten per invertir fins a 8 milions d'euros en diverses millores de la xarxa d'aigua potable.

Amb Seny dubta i molt de la rendibilitat econòmica de l'heliport, una infraestructura pública amb gestió privada que es va presentar fa unes setmanes. Una dels principals crítiques és que s'han acceptat uns tipus d'helicòpter de menys passatgers respecte als que figuren al plec de bases.

"O es tripliquen els vols, cosa que farà més soroll, o no serà rentable. I hem de recordar que si aquesta empresa no obté beneficis, hauran de sortir del pressupost de l'estat".

Michel Moliné, candidat Amb Seny

Opinen que es podria haver escollit una ubicació més pràctica i ben connectada i, a més, creuen que no hi ha les condicions necessàries per fer certs aterratges amb seguretat. Per tot plegat, investiguen si legalment es podria frenar el projecte.

Per millorar la xarxa d'aigua i garantir el subministrament davant futurs episodis de sequera, Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents aposten per buscar noves captacions i crear més dipòsits més enllà del de Grau Roig, que es troba al camí que va cap al pla de l'Estany. Un projecte que costaria uns 8 milions d'euros.

"El que hem de buscar sobretot són noves captacions per no dependre tant de la captació d'Arinsal. Creiem que és molt important diversificar-les i construir nous dipòsits a diferents zones de la parròquia perquè amb nous episodis de sequera, no ens torni a passar el que ens ha passat aquest estiu."

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

Si hi hagués temps, iniciarien el desdoblament de la xarxa a la zona d'Arinsal

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pau Bonastre - Pere Besolí 

El pont tibetà, accessible tot l'any

El pont tibetà, accessible tot l'any

Fer que Canillo sigui un bon motor turístic durant tot l'any, la sostenibilitat territorial i millorar l'oferta de serveis a la parròquia han estat els eixos principals de la reunió de poble. 

La creació de la planta de biomassa a la zona d'Incles i el centre residencial per a la gent gran són els projectes estrella del programa electoral de Demòcrates+Independents. Així ho van explicar aquest dimarts a la nit als assistents al Museu de la Moto. Un altre objectiu és consolidar l'oferta d'estiu a Canillo i expandir-la a la resta d'estacions. Alcobé pensa que el pont tibetà pot ser l'incentiu ideal, ja que actualment és un gran atractiu turístic i té un públic molt fidel.

"Depèn de l'accés que s'hi pugui donar, el càmping Pla permetria estudiar altres accessos cap al pont tibetà. Podem plantejar aquesta infraestructura per tot l'any, no només per l'estiu. Avui en dia, la meitat de la gent que va al pont tibetà, ve a Andorra per veure el pont tibetà". 

Jordi Alcobé, número 1 Demòcrates+I Canillo

També van destacar el fet de no tenir rival a les eleccions, que relacionen amb el bon mandat dels últims anys. Demanen també una gran participació el dia 17.

informa: Maria Lucena

imatges: Eric Escabias

Santa Coloma, epicentre del quart dia de campanya a Andorra la Vella

Santa Coloma, epicentre del quart dia de campanya a Andorra la Vella

La reunió de poble a Santa Coloma de Demòcrates i Progressistes-SDP va aplegar una seixantena de persones. Un acte per presentar la candidatura i explicar el que proposen, on destaca l'eixamplament de la voravia de l'avinguda d'Enclar, enllestir el tram que falta de les separatives i impulsar més zones verdes, com el parc fluvial. Els veïns i veïnes, per la seva banda, es van interessar, entre d'altres, per la gestió de l'aigua, l'habitatge i el telefèric al pic de Carroi. Una trobada que també va servir per posar en valor la feina feta.    

"S'han fet moltes coses a Santa Coloma. I és bo fer un repàs de totes aquestes coses que s'han fet. Feia molt temps que no s'havia actuat prèviament a Santa Coloma i penso que ha canviat radicalment. Santa Coloma, fins i tot, podríem parlar que torna a estar connectada tant amb la Margineda com amb Andorra la Vella".

David Astrié, número 1 DA+SDP+I 

Santa Coloma ha estat protagonista dels darrers actes de campanya a Andorra la Vella. Demòcrates i Progressistes-SDP s'han trobat amb veïns i veïnes per explicar-los les propostes que porten al programa. La coalició d'Enclar ha aprofitat aquest punt per explicar les seves propostes en habitatge. 

Per Enclar, el projecte del Cedre fa més de mig any que s'hauria d'haver impulsat des del comú, perquè diuen que hi havia diners i que la situació ho feia necessari. No comparteixen la política del Govern, de comprar edificis i refer-los, perquè triga molts anys. La seva aposta és el programa "Reviu Andorra la Vella", per posar pisos buits o que estiguin en mal estat al mercat. 

"És un projecte que s'ha fet a d'altres ciutats de l'entorn i ha funcionat molt bé. Per tant, jo crec que ara hem de fer un pas i hem de parlar amb els propietaris perquè realment els hi donem la confiança i l'aval que el comú vol estar al costat seu. I els llogaters dir-los: tenim aquesta bossa de pisos que els pugueu utilitzar".

Sergi González, número 1 Enclar 

Volen crear un departament d'Habitatge amb el d'Urbanisme i coordinar un paquet d'ajudes en coordinació amb el departament de Social. 

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart

 

La jornada a Escaldes-Engordany passa pel transport, el Madriu i la gestió forestal

La jornada a Escaldes-Engordany passa pel transport, el Madriu i la gestió forestal

La candidatura DA+Acció+SDP+Independents defensa mantenir el transport públic comunal de franc i més col·laboració amb el comú d'Andorra la Vella.  

"Nosaltres continuem apostant per un servei de transport públic comunal gratuït. Amb el comú d'Andorra la Vella modificarem els trajectes per poder coordinar entre les dues parròquies un millor servei".

Enric Castellet, candidat DA+ACCIÓ+SDP+I  

Consideren que aquesta coordinació amb Andorra la Vella és cabdal per millorar l'eficiència del transport públic i que les rutes siguin més efectives. En aquest sentit es busca una connexió millor entre les parròquies. A més volen que cada vegada hi hagi més usuaris per treure cotxes dels carrers i aconseguir la millora mediambiental de la parròquia. 

Enric Castellet s'ha referit també al bus a demana i ha assegurat que treballaran per evitar els abusos que es puguin produir. Consens per Escaldes-Engordany, de la seva banda, ha defensat la feina feta pel comú a la vall del Madriu i proposa noves iniciatives per aquest espai natural.

"Som el primer comú que ha cregut i ha potenciat el Madriu. Hem comprat patrimoni, hem restaurat els camins de pedra seca... tenim una brigada fabulosa, hem tornat a treballar sobre el camí empedrat que estava malmès".

Magda Mata, candidata Consens per Escaldes-Engordany

Asseguren que han estat els primers a apostar per la vall del Madriu i proposen fer un centre d'interpretació a la borda del Sabater, amb terrenys adquirits per l'actual comú conjuntament amb el Govern. A més, han destacat les iniciatives que han dut a terme a Ràmio.

En el seu programa, proposen una millor gestió forestal i utilitzar els boscos com un actiu terapèutic en un moment en què la salut mental de les persones és molt important. 

Informa: Sergi Cano

Imatges: Nil Forcada

Descomptes comercials, pisos i participació ciutadana a Sant Julià

Descomptes comercials, pisos i participació ciutadana a Sant Julià

El comerç ha de ser dinamitzador de la parròquia i se l'ha d'ajudar si es vol ser un pol d'atracció. Així ho creu la coalició d'Unió Laurediana, Demòcrates, Acció i Independents, que ha posat sobre la taula un projecte pensat per a tot el teixit comercial. Un sistema de descomptes a través d'una plataforma digital que bonificaria l'usuari a partir de la segona compra que faci a la parròquia.

"Un client que se'n va a Naturland tindrà uns descomptes prepactats amb el comú. Aquest descompte el recuperarà a la segona compra que faci a la parròquia, dinar, sopar...".

Josep Majoral, número 1 UL+DA+Acció+I

La voluntat és posar-lo en marxa a curt termini i aprofitar els esdeveniments per atraure compradors. Majoral també reconeix que s'haurà de treballar per senyalitzar la carretera general 1 i posar-hi reclams publicitaris.

Si primer va ser la coalició d'Unió Laurediana que va parlar de l'hotel Pol, ara ha estat el torn de Per Sant Julià, que no hi projecta una residència.

I és que per a ells, l'hotel Pol ha de donar resposta a la ciutadania i a la problemàtica de l'habitatge. És per això que proposen destinar tot l'edifici a pisos de preu assequible. Creuen que els 4.000 metres quadrats poden servir, si més no, per pal·liar la situació, tot i reconèixer que cal buscar més terrenys per aixecar altres habitatges. Apunten la col·laboració entre públics i privats.

"Demanarem ajudes a nivell públic i privat per tal d'oferir als nostres joves pisos a preus assequibles. Volem crear habitatges per reunir persones de diferents edats i crear un entorn col·laboratiu i enriquidor amb la finalitat de millorar la qualitat de vida". 

Meritxell Bundancia, candidata Per Sant Julià

També creuen que s'ha de fer un pas endavant amb el cadastre per saber concretament quin és l'abast de la problemàtica de la parròquia. On realment cal un pas més, segons Desperta Laurèdia, és en la participació ciutadana. Un aspecte que s'ha de promoure, sobretot, quan es parla de grans projectes, com la plaça Rocacorba. Una obra que, segons Cerni Cairat, ha costat més d'un milió d'euros i no acaba d'agradar ni a la part alta ni a la baixa. Lamenten que a l'hivern fa excessivament fred i que no compleix un dels seus objectius: ajudar la mobilitat perquè l'ascensor té problemes estructurals.

"Nosaltres el que demanem és que les inversions de més calat generin impacte positiu al seu voltant i considerem que aquesta plaça no el genera, ni compleix les expectatives de les necessitats i les demandes de la gent".

Cerni Cairat, número 1 Desperta Laurèdia

Creu que el que s'ha de fer és demanar a la població quins projectes han de ser prioritaris i quins no. 

Informa: Òscar Serrano

Imatge: Andreij Cristancho

Propostes per limitar l'alçada dels edificis i per ampliar el nombre d'aparcaments a Encamp

Propostes per limitar l'alçada dels edificis i per ampliar el nombre d'aparcaments a Encamp

En aquest mandat l’equip d’UP+DA ha fet quatre aparcaments entre les Bons, el Balcó del Solà, el Parc de l’Ossa i el del Tresà, que han visitat aquest dimecres. Si reediten el mandat, faran més places: 142 de titularitat pública a Comallarga i la resta de privats, amb qui volen negociar.

"Una a zona cèntrica i un a la zona sud d'Encamp. Estem parlant amb privats que desenvoluparien els aparcaments allà. Un seria descobert i l'altre cobert. Amb aquests aparcaments tindríem 650 noves places".

Xavier Fernández, número 2 UP+DA+I

L’UClic ha fet 17.000 viatges i es continuarà donant servei en un proper mandat si entren al comú.

Segons un estudi del departament d’Estadística la població continuarà creixent fins al 2035, així que cal preveure serveis i equipaments per a la població, però en un mandat en què es revisarà el POUP també es parla de com ordenar el creixement de la parròquia.

La candidatura d’Avancem creu que Demòcrates és responsable dels edificis de gran alçada que s’estan fent al país com alguns dels que s’han projectat a Encamp, on la norma fixa un màxim de 10 plantes.

"Ha d'intentar evitar fer edificis d'alçades desmesurades, com s'estan fent altres parròquies del país. Convençuts que és degut a la mala acció o desconeixement o deixadesa per part de DA".

José Luís Agudo, número 2 Avancem

Els socialdemòcrates diuen que estudiaran els plans d’urbanisme per capgirar, si cal, la situació. Alhora creuen que es pot negociar la cessió dels que construeixen per permetre la cessió de pisos per a ús social en lloc de fer una cessió econòmica.

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Sergi Linares

El jovent i l'habitatge entren en campanya a Ordino

El jovent i l'habitatge entren en campanya a Ordino

ACO+DA+I+SDP vol crear un espai per als més joves rehabilitant la casa del quart de la Cortinada. També, construir un nou espai cobert, que es situaria a la zona on s'havia previst el geriàtric. Però també planteja mesures per conscienciar sobre la droga, com ara xerrades i seguir treballant a través del Punt Jove i l'educador de carrer.

"Una zona coberta pels infants, sobretot a l'hivern, perquè ara mateix aquí a Ordino no hi ha res. Una millora a la casa del quart de la Cortinada per la joventut que estan ribera amunt".

Emilie Brial, candidata ACO+DA+I+SDP

I des d'Units per Ordino aspiren a liderar la recerca de solucions a la falta d'habitatges de lloguer. Un problema generat en bona part per l'especulació de la inversió estrangera.

"S'ha de fer una moratòria, no de tres mesos sinó llarga. Aquesta moratòria ha de donar temps a que el mercat es relaxi. Potser hem de mirar una mica enrere i, si recordeu fa anys, un estranger per nucli familiar no podia comprar més d'un habitatge a Andorra".

Pere Mas, candidat Units per Ordino

També proposen alliberar terreny públic per construir habitatges socials, amb un finançament bancari a 25 anys.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

Coincidència per controlar el creixement urbanístic

Coincidència per controlar el creixement urbanístic

Des de Sant Cristòfol d'Anyós es poden veure unes vistes generals de tota la parròquia de la Massana que Amb Seny voldria regular urbanísticament amb una reforma integral del pla d'urbanisme per tal d'assegurar un creixement el més sostenible possible. Precisament des de Ciutadans Compromesos, Demòcrates i Independents van celebrar una reunió de poble amb veïns d'aquesta localitat, juntament amb l'Aldosa, per repassar tot el programa electoral. Trobar solucions als problemes del trànsit és una prioritat.

Pensen que la solució és el futur desviament, però mentrestant, plantegen construir un o dos ascensors que connectin els pobles de l'Aldosa i la Massana. Els farien en un terreny públic de més de 3.000 metres quadrats al davant de la caserna de bombers. Creuen que, d'entrada, moltes famílies podrien fer-ne ús i així descongestionar la zona escolar. 

"Es podria habilitar una aparcament amb una zona d'ascensor i els pares podrien deixar els nens allà i només pujant amb l'ascensor arribarien fins a l'escola. Creiem que és una cosa molt positiva, però no només pels infants de l'Àgora, sinó també per la resta de ciutadans".

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I

Perquè tindrien un vincle directe amb la capital de parròquia. Amb Seny se centra en el seu principal cavall de batalla: la revisió i actualització del pla d'urbanisme. Aposta per concentrar les noves construccions en zones habitades per evitar una despesa excessiva en recursos i també planteja que la cessió de les noves promocions al comú passi del 5 al 15% i sigui en forma de sòl habitable. 

"I obtenir directament una o dos plantes d'habitatges, segons la volumetria que hi hagi en cada lloc, i això també a nosaltres ens serviria per poder traslladar-ho a Govern i augmentar la bossa d'habitatge de lloguer assequible".

Guillem Forné, número 1 Amb Seny 

Mantindrien, això sí, una cessió del 0% si el nou projecte es dediqués totalment a pisos de lloguer a preu assequible.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

Pla per protegir el patrimoni natural de Canillo

Pla per protegir el patrimoni natural de Canillo

Amb el canvi climàtic cada cop s'implanten més infraestructures per poder generar energia verda i renovable. De fet, aquest és el futur de Canillo, amb l'edifici Pere Caus com a protagonista. 

La gran massa forestal de Canillo serveix per poder generar energia a edificis de la parròquia, per això, des de Demòcrates+Independents la volen aprofitar. L'objectiu és la planta de biomassa i la central de calor a l'edifici Pere Caus. D'allà sortirà una xarxa de calor, on primer s'enganxaran els edificis comunals amb grans consumidors, com el Palau de Gel. Això generarà beneficis, a més d'una gestió forestal eficient.

"Convertiríem tots els edificis comunals que a dia d'avui s'estan escalfant amb energia fòssil, passarien a escalfar-se amb energia verda. El poble de Canillo reduiria molt les seves emissions a l'atmosfera".

Marc Casal, número 2 Demòcrates+I

Els taronges asseguren que en el futur, si el Govern volgués participar-hi, s'inclourien a la xarxa de calor també les escoles. 

Informa: Maria Lucena

Imatges: Eric Escabias

Les dues llistes d'Andorra la Vella prioritzen ampliar el parc immobiliari

Les dues llistes d'Andorra la Vella prioritzen ampliar el parc immobiliari

L'habitatge ha centrat el quart dia de campanya d'Andorra la Vella. Les dues candidatures han presentat les propostes aquest dimecres a Santa Coloma, on s'està construint l'edifici de pisos a preu assequible del Cedre.

David Astrié ha avançat que el projecte del Cedre ja està encomanat a un estudi d'arquitectura.

"Aquest estudi es tindrà a la primavera. Serà a la primavera quan ja s’estarà en disposició de visitar la construcció de l’edifici. L'edific contempla uns 35 i 40 habitatges".

David Astrié, número 1 DA+SDP+I

La construcció s’iniciarà a l’estiu del 2024 i el termini previst és d’un any i mig. Entre 8 i 9 euros per metre quadrat és el preu aproximat. Una vegada acabada, la idea és avaluar quants apartaments a preu regulat hi ha al mercat i, en cas necessari, ampliar el parc comunal amb altres mecanismes. Es tracta de pisos destinats a famílies de tota mena: des de monoparentals fins a jubilats. 

Per Enclar, fa més de mig any que s'hauria d'haver impulsat des del comú, perquè diuen que hi havia diners i que la situació ho feia necessari. No comparteixen la política del Govern de comprar edificis i refer-los perquè triga molts anys. La seva aposta és el programa Reviu Andorra la Vella, per posar pisos buits o que estiguin en mal estat al mercat. 

"És un projecte que s'ha fet a d'altres ciutats de l'entorn i ha funcionat molt bé. Per tant, jo crec que ara hem de fer un pas i hem de parlar amb els propietaris perquè realment els hi donem la confiança i l'aval que el comú vol estar al costat seu. I els llogaters dir-los: tenim aquesta bossa de pisos que els pugueu utilitzar".

Sergi González, número 1 Enclar 

Volen crear un departament d'Habitatge amb el d'Urbanisme i coordinar un paquet d'ajudes en coordinació amb el departament de Social. 

Informa: Laura Massegú - Karen Gacusana

Imatges: Albert Refart

Aturar noves construccions i acostar-se a la ciutadania

Aturar noves construccions i acostar-se a la ciutadania

Consens per Escaldes-Engordany vol aturar un temps les construccions noves a la parròquia.

"El que farem, si tenim la confiança dels electors, és suspendre qualsevol llicència urbanística fins que no tinguem els estudis de càrrega acabats. Aquests estudis de càrrega ens han de servir, evidentment, per afrontar la revisió del pla d'urbanisme". 

Rosa Gili, número 1 Consens per Escaldes-Engordany

A més, aposten per desenvolupar tres plans especials, a la zona de Can Noguer, per resoldre, asseguren, una problemàtica històrica, el de la urbanització Sant Romà dels Vilars i el del carrer del Barri, a la part alta. Precisament aquesta darrera zona és un espai que Consens vol revitalitzar. En aquest sentit projecten fer una zona de vianants des del Centre d'Art fins a la plaça de l'Església. A més volen millorar l'accessibilitat de tots els carrers de la parròquia.

Mentre Consens per Escaldes-Engordany ha abordat l'urbanisme a la parròquia, la candidatura DA+Acció+SDP+I va celebrar la reunió de poble a la sala d'actes del comú. Hi va assistir per donar suport a la llista, el cap de Govern.

Xavier Espot, escaldenc, va elogiar Anna Garcia, a qui va definir com la persona més capacitada per agafar les regnes del comú i recuperar l'essència i la identitat de la parròquia. La número 1 de la llista va aprofitar la reunió de poble per conèixer els neguits de la gent i va assegurar que buscarà la proximitat amb les persones per donar resposta a les seves necessitats quotidianes de manera ràpida i eficaç. Considera l'habitatge i l'urbanisme dos reptes a resoldre.

"Com a problemàtica hi ha l'habitatge, ho hem dit aquests dies, és el gran problema, un dels grans reptes de totes les candidatures d'Andorra, resoldre, ajudar amb aquest problema. Després hi ha un problema d'urbanisme, tenim el POUP el 2024 que es pot revisar". 

Anna Garcia, número 1 DA+Acció+SDP+I

Anna Garcia va assegurar que es presenta "valenta i decidida" per tornar a fer d'Escaldes-Engordany una parròquia innovadora i atrevida.

Informa: Sergi Cano

Imatges: Nil Forcada

Xarxa de calor, grans projectes de mandat i gestió de l'aigua

Xarxa de calor, grans projectes de mandat i gestió de l'aigua

Hi ha una manca important de col·laboració entre el Govern i el comú de Sant Julià. Així ho creu la candidatura socialdemòcrata, que critica que la majoria no s'hagi posat d'acord encara amb el ministeri en projectes com la xarxa de calor. La número 2, Carolina Caubet, creu que és primordial apostar per energies renovables i assegura que si surten escollits tiraran endavant projectes en aquest sentit. Des de la biomassa fins a les plaques solars, pensant en edificis públics com el centre cultural o en privats. 

"Tot el que sigui una aportació a millorar el sistema d'energia, a que tots ens beneficiem, tot això s'ha d'estudiar. Evidentment que sí. Potenciar-ho encara més i, si cal, posar-ho en normativa".

Carolina Caubet, número 2 Per Sant Julià

El torn de Desperta Laurèdia va arribar aquest dimecres nit amb la primera reunió de poble de la campanya que va omplir la sala Sergi Mas amb un centenar de persones. Veïns que van poder escoltar les línies mestres que vol treballar la candidatura si acaba guanyant els comicis el 17 de desembre. Cairat i Cortesao, que van estar acompanyats dels consellers que van guanyar la territorial a l'abril, van voler deixar clar que són capaços de trobar una altra manera de fer política. Es van centrar en l'habitatge, Naturland i l'abocador, però també van parlar de la residència universitària. Van posar en dubte que hagi d'anar a l'hotel Pol i demanen paciència i polítiques a llarg termini.

"És un programa i un projecte pensat per arribar al Sant Julià que anhelem, a la parròquia que volem esdevenir. D'aquesta manera ho defensarem, és el millor projecte per Sant Julià a futur".

Cerni Cairat, número 1 Desperta Laurèdia

Per Sant Julià ha parlat de la xarxa de calor, Desperta Laurèdia dels projectes de mandat a la reunió de poble i la coalició d'UL de l'aigua, des del diposit de Nagol.

I és que tenen coll avall que els recursos seran clau per determinar el creixement de la parròquia. Una expansió que ha de ser sostenible i per a tothom, segons el candidat Sergi Majoral, que assegura que si surten escollits treballaran per construir habitatge a preu assequible per a tots els estaments d'edat. Per als joves hi haurà pisos complementaris a la residència universitària. Per als grans, els tutelats i per la massa poblacional del mig, uns nous blocs a l'entrada de la parròquia.

"Uns terrenys, els quals venen a través d'una transacció que es va fer degut a (l'incident) de la Portalada. El comú els tindria a disposició, estan ubicats a la part exterior del centre de la ciutat però seran pisos perfectament vàlids per cobrir la necessitat". 

Sergi Majoral, candidat UL+DA+Acció+I

La voluntat és que estiguin abans de tancar el mandat comunal.

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Preservar el territori a Canillo

Preservar el territori a Canillo

A la parròquia canillenca amb la darrera revisió del pla d’urbanisme es va decidir limitar la construcció per poder preservar el territori i es redueix la construcció més d'un 50%. Demòcrates+Independents vol apostar per protegir el medi ambient i, per aquest motiu, opta perquè a les valls de la parròquia encara sigui més accentuada aquesta protecció. Jordi Alcobé assegura que hi ha zones on es redueix un 96%:

"Les valls com Incles, la Coma, la Vall de Riu o Montaub un 96%. S'ha fet un esforç molt important perquè aquestes valls tinguin unes construccions molt més acotades, molt més restrictives i molt més integrades amb l'entorn. Aquí volem incidir encara més amb aquest tipus de construcció."

Jordi Alcobé, número 1 de Demòcrates+I

També es vigilen molt els materials amb els quals es construirà, sobretot a les zones més verdes. Consideren que així hi haurà menys quantitat, però serà de més qualitat. Tot plegat, l’objectiu és valorar els recursos de la parròquia.

Informa: Maria Lucena

Imatges: Eric Escabias

Rebaixes fiscals i ampliar els canals de participació ciutadana a Ordino

Rebaixes fiscals i ampliar els canals de participació ciutadana a Ordino

Les rebaixes impositives per als propietaris que destinin habitatges al mercat de lloguer ha sigut la proposta d'Units per Ordino. Això si, sempre que es compleixin uns paràmetres establerts. Aquests són els que ha esmentat el candidat d'Units per Ordino, Xavi Jiménez:

"El que farem és aquells propietaris que lloguin habitatges a preus que hem marcat de màxim 10 euros tindran una bonificació del 50% sobre aquest impost d'arrendaments."

Xavi Jiménez, candidat d'Units per Ordino

També vol ampliar la iniciativa a les noves promocions, sempre que es destini una part a habitatge social. Considera que la rebaixa de la càrrega impositiva pot donar resultats, tot i que caldrà altres mesures complementàries per destensar el mercat de l'habitatge. 

Des de la candidatura d'ACO+DA+I+SDP, es vol continuar potenciant les entitats associatives per fer parròquia i crear identitat. Per això, aposten per millorar els canals de participació actuals. De fet, una de les propostes seria fer-los partícips dels temes que tinguin una incidència directa en els col·lectius representats en les associacions que de la parròquia.

"Tenim un pressupost participatiu que fins ara ha funcionat molt bé, però creiem que podem fer un pas endavant i crear altres eines de participació. Podem establir, per exemple, quan hàgim de fer alguna millora a la parròquia que afecti a un col·lectiu en concret, consultar-lo o fer reunions amb ell."

Meri Rabadà, candidata ACO+DA+I+SDP

La inversió estrangera, la situació de la ramaderia o el medi ambient han estat temes recurrents durant aquests dies de campanya. A partir d'ara, s'esperen propostes més concretes en temes que vinculen les dues candidatures com podria ser un nou model econòmic per a la parròquia o la problemàtica de l'habitatge.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Fernando Montero

La campanya encampadana passa pel Pas de la Casa

La campanya encampadana passa pel Pas de la Casa

El candidat del Pas de la Casa Christian Regalo parla de la poca idoneïtat del mobiliari a la plaça Sant Miquel que amb el temps s’ha rovellat ja que és de metall. Creu que no s’ha invertit prou al poble i afegeix que si el nou mandat depèn d’Avancem tindran presència permanent sobre el terreny i encetaran un procés participatiu per consultar els habitants del poble com volen embellir-lo. També prometen equipaments que fa temps que reclamen.

"Camp de petanca cobert, competitiu. Millora de les instal·lacions del centre esportiu i sociocultural, un local per a la comissió de festes del Pas de la Casa i, sobretot, on actualment hi tenim la parada de bus fer-hi una estació de busos més gran i amb calefacció". 

Christian Regalo, candidat Avancem 

UP+DA+I diu que ha invertit uns 11 milions d’euros en els últims quatre anys al Pas de la Casa, on ha creat la taula d’oci nocturn i el consell econòmic i social com a espais de diàleg. En un proper mandat vol unificar serveis en un edifici que podria ser on hi ha Tràmits o a l’oficina de Turisme.

"Un punt centralitzat de tots els serveis al Pas de la Casa, com són els tràmits al comú, govern, Sercensa, la Poste, correus i Andorra Telecom perquè la ciutadania tingui aquest espai per fer els tràmits d'una manera més senzilla".

Edith Quirós, candidata de UP+DA+I

Des de la candidatura diuen que si els electors els donen confiança, el proper mandat hi haurà una conselleria per ser encara més a prop del ciutadà.

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Sergi Linares

Remodelació integral de la plaça del Poble i habitatge

Remodelació integral de la plaça del Poble i habitatge

Una seixanta de persones van assistir a la reunió de poble d’Enclar. La candidatura va presentar un qüestionari que els veïns havien de contestar a través dels telèfons mòbils; la participació de la ciutadania és un dels punts més importants per a la formació política, amb el suport de les noves tecnologies.

“Volem posar en èmfasi l’habitatge. És una de les coses que preocupa més a tothom. També hi ha tot el tema de comunitat i benestar. Per a nosaltres és molt important trobar aquesta cohesió i implicació de tots els òrgans de les institucions”.

Olaya Losada, número 2 Enclar 

Enclar va posar en relleu el projecte Reviu Andorra la Vella com una de les solucions per a l’habitatge de lloguer. També va destacar la importància d’apostar per una parròquia més sostenible. 

En aquest sentit, construir una plaça del Poble més verda i amb refugis climàtics és una de les idees que comparteixen les dues candidatures, tant Enclar com Demòcrates+Progressistes-SDP+Independents.

Demòcrates ha explicat que, precisament, una de les novetats del projecte de la plaça del Poble és, a més de tenir més vegetació, disposar d'espais més coberts. Tindrà dos nivells i, per tant, es guanyarà espais amb ombra. 

"Els nens podran jugar, les famílies i la gent gran podran descansar sense dependre de les inclemències meteorològiques que moltes vegades fan que ens quedem a casa en comptes d'aprofitar la plaça del Poble com una zona on poder fer vida".

Gemma Minguillón, candidata DA+SDP+I 

Segons Minguillón, aquest projecte és prioritari. En aquesta remodelació han tingut en compte les demandes del Consell d'infants i de la gent gran: crear més zones de joc i disposar d'espais més diàfans per facilitar la mobilitat, respectivament. 

Informa: Karen Gacusana

Imatges: Albert Refart - Ricard Tenza

 

Control de l'aigua i un nou centre de la Massana fruit del vial

Control de l'aigua i un nou centre de la Massana fruit del vial

Un correcte abatiment de l'aigua potable així com la sequera que s'ha viscut a finals d'estiu i tardor a la Massana preocupa i molt a totes dues candidatures. Per aquest motiu, Amb Seny proposa establir mètodes de control per veure si hi ha grans consumidors que en fan un ús excessiu i, d'aquesta manera, veure com revertir-ho. Per altra banda, Ciutadans Compromesos, Demòcrates i Independents van celebrar aquest dimecres al vespre una reunió de poble al centre de la Massana per explicar amb detall el projecte del vial.

I és que des d'Amb Seny tenen sospites que grans equipaments, com ara centres esportius, han fet un abús d'aquest recurs natural i sigui com sigui volen controlar-ho, sobretot tenint en compte l'augment de població i la previsió de més períodes de manca de precipitacions. 

"Si nosaltres arribem al consolat, hauríem de preveure una sèrie d'estudis tècnics d'empreses especialitzades que ens diguessin a quins punts hem de fer aquests controls. A dia d'avui, cap comú ha fet aquests estudis".

Enric Garcia, candidat Amb Seny 

També aposten per un desdoblament de la xarxa, que ara mateix té una estructura molt centralitzada, i instaurar més dipòsits.

Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents va convocar ahir els veïns del centre de la Massana a una reunió de poble per explicar totes les fases del desviament. Una iniciativa que veuen molt necessària i que permetria reformular l'artèria principal de la parròquia amb diverses accions. 

"Creiem que falta una mica d'il·luminació a nivell de carrer i és important il·luminar els passos de vianants. Continuarem potenciant l'hora gratuïta als aparcaments tant de la Closeta com de les Fontetes per afavorir el teixit comercial i empresarial de la parròquia".

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

També volen afegir zones verdes i de passeig i més connexions entre el futur vial i el centre de la Massana amb ascensors. 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

Aturar les llicències d'obra i dos grans projectes d'aparcaments

Aturar les llicències d'obra i dos grans projectes d'aparcaments

Consens per Escaldes-Engordany vol aturar un temps les construccions noves a la parròquia. 

"El que farem, si tenim la confiança dels electors, és suspendre qualsevol llicència urbanística fins que no tinguem els estudis de càrrega acabats. Aquests estudis de càrrega ens han de servir, evidentment, per afrontar la revisió del pla d'urbanisme". 

Rosa Gili, número 1 Consens per Escaldes-Engordany

A més, aposten per desenvolupar tres plans especials, a la zona de Can Noguer, el de la urbanització Sant Romà dels Vilars i el del carrer del Barri, a la part alta. Precisament aquesta darrera zona és un espai que Consens vol revitalitzar. En aquest sentit projecten fer una zona de vianants des del Centre d'Art fins a la plaça de l'Església. A més volen millorar l'accessibilitat de tots els carrers de la parròquia.

I mentre Consens per Escaldes-Engordany explicava els seus projectes sobre urbanisme, la candidatura formada per Demòcrates, Acció, SDP i Independents parlava sobre aparcament i sobre dos grans projectes: el del Falgueró, i també el de l'Obac.

"Aquest pàrquing de l'Obac ens aportarà sobre 500 places d'aparcament, són moltes. Hem de comptar que el pàrquing que s'està fent davant de l'esglèsia només en té 100. Creiem que és un projecte estratègic molt important per a la parròquia d'Escaldes-Engordany".

Gabriel Guerrero, candidat DA+Acció+SDP+I 

L'aparcament de l'Obac permetria descongestionar la part alta de la parròquia, amb l'entrada des del carrer de l'Obac. Pel que fa a l'altra gran aposta en matèria d'aparcaments, el del Falgueró, la candidatura liderada per Anna Garcia proposa millorar el projecte actual del comú per què consideren que no aprofita prou tota la parcel·la de terreny. Aposten per fer com a mínim una o dues plantes subterrànies, augmentant així la capacitat de places, i enllaçar-lo directament amb l'hospital de Meritxell.

Informa: Sergi Cano

Imatges: Nil Forcada    

 

Rehabilitar la zona de Terra Mora i la gestió dels recursos hídrics

Rehabilitar la zona de Terra Mora i la gestió dels recursos hídrics

Els membres d'Amb Seny tenen sospites que grans equipaments, com ara centres esportius, hagin fet un abús de l'aigua potable en moments d'escassetat com el que es va viure fa unes setmanes. Sigui com sigui volen controlar-ho, sobretot tenint en compte l'augment de població i la previsió de més períodes de manca de precipitacions. 

"Si nosaltres arribem al consolat, hauríem de preveure una sèrie d'estudis tècnics d'empreses especialitzades que ens diguessin a quins punts hem de fer aquests controls. A dia d'avui, cap comú ha fet aquests estudis."

Enric Garcia, candidat Amb Seny 

També aposten per un desdoblament de la xarxa, que ara mateix té una estructura molt centralitzada, i instaurar més dipòsits.

Precisament una gestió eficient i sostenible de l'aigua potable és una de les grans prioritats d'aquesta campanya electoral, no només per Amb Seny, sinó també per la candidatura de Ciutadans Compromesos, Demòcrates i Independents, que ens ha citat a la zona de Terra Mora que connecta Sispony amb la Massana. Fins ara han adequat la carretera amb voreres, zones enjardinades i aparcaments. Ara l'objectiu és acabar de preparar el tram pendent més proper a l'entrada de Sispony.

Un últim tram a adequar que ha d'aportar encara molta més seguretat als vianants. La formació vol donar continuïtat així a una rehabilitació que pensen que ha marcat un abans i un després per als veïns. 

"Abans no hi havia voreres ni a una banda ni a una altra, sols n'hi havia en algun tram, però molta gent acabava caminant pel mig de la carretera. I aleshores el que busquem sobretot és la seguretat dels nostres ciutadans i de tothom que es vulgui passejar per aquesta zona." 

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

Tenint present també que és un punt freqüentat per infants i joves que van a l'escola. Millorar les connexions entre pobles i, a la vegada, amb el centre de la parròquia és una clara prioritat, afegint-hi també els nexes que es volen teixir amb el futur vial. 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

 

La plaça del Poble, epicentre de la campanya a Andorra la Vella

La plaça del Poble, epicentre de la campanya a Andorra la Vella

La plaça del Poble ha estat l'escenari escollit per les dues candidatures d'Andorra la Vella per presentar les seves propostes en aquest cinquè dia de campanya. La promoció de la cultura ha estat el tema principal d'Enclar i la remodelació d'aquest espai de lleure el de Demòcrates+Progressistes-SDP+Independents.

Fomentar la cultura i atraure el talent andorrà és un dels objectius de la formació política d'Enclar. La idea que proposen és que el comú pugui disposar d'una borsa d'artistes del país. 

"On tots els artistes d'Andorra es puguin apuntar i després, per exemple, si tenim una activitat com ara el Poblet de Nadal puguin dir, quina tipologia d'artistes tenim? I fer una mica de selecció o càsting a través del que hi hagi a la borsa".

Olaya Losada, número 2 Enclar 

Una altra manera d'apropar la cultura, els serveis i la restauració als ciutadans és fer un lot on aparcament, entrades i àpats tinguin un preu reduït. Tot plegat amb la col·laboració del sector hoteler. Des d'Enclar també volen crear zones de música al carrer. 

I Demòcrates s'ha centrat en les reformes de la plaça del Poble. Una de les novetats del projecte, a més de tenir més vegetació, és que disposarà d'espais més coberts. El fet de tenir dos nivells farà que es guanyin espais amb ombra. 

"Els nens podran jugar, les famílies i la gent gran podran descansar sense dependre de les inclemències meteorològiques que moltes vegades fan que ens quedem a casa en comptes d'aprofitar la plaça del Poble com una zona on poder fer vida".

Gemma Minguillón, candidat DA+SDP+I 

Segons Minguillón, aquest projecte és prioritari i han tingut en compte les demandes del Consell d'infants i de la gent gran: crear més zones de joc i disposar d'espais més diàfans per facilitar la mobilitat, respectivament. 

Informa: Karen Gacusana

Imatges: Albert Refart

Energies renovables, gestió de personal i sostenibilitat al menú de campanya lauredià

Energies renovables, gestió de personal i sostenibilitat al menú de campanya lauredià

Hi ha una manca important de col·laboració entre el Govern i el comú de Sant Julià. Així ho creu la candidatura socialdemòcrata, que critica que la majoria no s'hagi posat d'acord encara amb el ministeri en projectes com la xarxa de calor. La número 2, Carolina Caubet, creu que és primordial apostar per energies renovables i assegura que si surten escollits tiraran endavant projectes en aquest sentit. Des de la biomassa fins a les plaques solars, pensant en edificis públics com el centre cultural o en privats. 

"Tot el que sigui una aportació a millorar el sistema d'energia, a que tots ens beneficiem, tot això s'ha d'estudiar. Evidentment que sí. Potenciar-ho encara més i, si cal, posar-ho en normativa".

Carolina Caubet, número 2 Per Sant Julià

Totes les obres, siguin majors o menors, han de tenir un seguiment i això és, justament, el que no ha fet l'actual majoria, segons Desperta Laurèdia que lamenta l'estat d'algunes inversions com la cala laurediana. Un espai poc cuidat per a Cortesao que creu que la feina del comú és responsabilitzar-se del manteniment. Per fer-ho, cal dimensionar el departament comunal que s'hi dedica que, en molts casos, ha estat descuidat i que necessitaria de dues a tres persones més per treballar de manera òptima.

"És molt fàcil posar l'ull sobre els treballadors i els volem treure aquesta responsabilitat que no és seva. Els gestors comunals el que hem d'assegurar-nos és que la gent pugui fer la seva feina de la millor manera i això passa per tenir una bona planificació, però sobretot de dotar-los dels recursos necessaris".

Sofia Cortesao, número 2 Desperta Laurèdia

Per Sant Julià ha parlat de la xarxa de calor, Desperta Laurèdia, de manteniment d'infraestructures i la coalició d'UL de l'aigua. Per això ens ha citat aquí al dipòsit de Nagol.

I és que tenen coll avall que els recursos seran clau per determinar el creixement de la parròquia. Una expansió que ha de ser sostenible i per a tothom, segons el candidat Sergi Majoral, que assegura que si surten escollits treballaran per construir habitatge a preu assequible per a tots els estaments d'edat. Per als joves hi haurà pisos complementaris a la residència universitària. Per als grans, els tutelats i per a la resta de la població, uns nous blocs a l'entrada de la parròquia.

"Uns terrenys, els quals venen a través d'una transacció que es va fer degut a (l'incident) de la Portalada. El comú els tindria a disposició, estan ubicats a la part exterior del centre de la ciutat però seran pisos perfectament vàlids per cobrir la necessitat". 

Sergi Majoral, candidat UL+DA+Acció+I

La voluntat és que estiguin abans de tancar el mandat comunal.

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Reptes de futur a Escaldes-Engordany: habitatge i crisi climàtica

Reptes de futur a Escaldes-Engordany: habitatge i crisi climàtica

Jardins verticals a l'avinguda Carlemany per fer minvar la pujada de temperatures generada per l'asfalt i el paviment. Aquesta és una de les propostes de la candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents per fer de la parròquia un lloc més verd. A més, aposta per coordinar el servei de clípol amb Andorra la Vella i mantenir el bus gratuït. 

"L'acció climàtica és un dels punts importants de la candidatura. La volem incloure en les polítiques comunals perquè creiem que s'ha de revertir l'efecte del canvi climàtic, que és global i els perjudica a tots".

Gerard Queró, candidat DA+ACCIÓ+SDP+I 

A Consens no han agradat les acusacions del cap de Govern afirmant que l'executiu havia rescatat el projecte de pisos a l'avinguda del Pessebre. 

"Quan ells enfocaven la campanya a les eleccions generals de fet era gairebé una súplica la de demanar-nos que volien participar en aquest projecte. De rescatar-nos res, el comú té diners, havíem plantejat fer concessions i pagar-ho totalment des del comú."

Rosa Gili, número 1 Consens per Escaldes-Engordany 

En les seves propostes d'habitatge, tenen sobre la taula rebaixar l'impost de la construcció sempre que sigui per a pisos a preu assequible. A més, per ajudar que la gent entri al mercat de compra, afirmen que faran d'intermediaris amb els bancs i no descarten avals comunals. 

Imatges: Nil Forcada

Informa: Ariadna Guiu Vila

Els grans temes de parròquia a Sant Julià entren a escena

Els grans temes de parròquia a Sant Julià entren a escena

Que l'hotel Pol pot ser el lloc idoni per fer la residència universitària? Sí, però que el comú s'ho pot pensar una mica més i decidir quin tipus de projecte vol, també. Desperta Laurèdia és clar en aquest aspecte i demana prudència. Primer perquè cal veure la necessitat que tenen les universitats i segon perquè se li pot donar una segona vida com a pisos a preu assequible. En tot cas, el que hauria de fer la majoria és un estudi i mirar terrenys privats abans de comprometre's amb ningú.

"Hi ha una manca de consistència, al cap i a la fi si realment hi ha privats interessats en el projecte ho hem de valorar. Per això nosaltres sempre hem demanat prudència i moderació a l'hora de decidir els usos a corre-cuita abans d'uns comicis".

Cerni Cairat, número 1 Desperta Laurèdia

De sostenibilitat ha volgut parlar la coalició d'Unió Laurediana, que ha volgut treure pit de dos projectes que té en cartera: la xarxa de calor i les plaques fotovoltaiques. El primer podria començar a dibuixar-se a mitjan 2024. Abastiria amb biomassa dels boscos edificis com el centre cultural, l'UdA, l'ampliació a l'antiga Fàbrica Reig i l'edifici del Molí. 

"Ha anat costant durant tot aquest temps el fet de, bàsicament, trobar l'espai físic per la ubicació de la sala de producció de calor. Doncs després de parlar amb el ministeri pensem que tenim, ara sí, la possible ubicació".

Josep Majoral, número 1 UL+DA+Acció+I

L'altre consistiria en un parc fotovoltaic a la zona de Fontaneda i la col·locació de noves plaques a la coberta del centre de congressos.

Hotel Pol, medi ambient i... mobilitat. Aquests són els temes d'aquest sisè dia de campanya i és que Per Sant Julià ha estat el primer a posar sobre la taula la necessitat de tirar endavant d'una vegada per totes el vial. Sobretot perquè creu que perjudica directament la parròquia. I apunten el Govern i totes les majories que han passat per la casa comuna els últims vint anys. Demana la mobilització de la ciutadania i adverteix que si no es fa res, promourà una manifestació que talli la carretera general. Lamenta ser un cop més la parròquia oblidada. 

"Aquí, en aquesta parròquia hauríem d'anar tots així (es posa una mascareta). I no és tema de la Covid, ni que estiguem constipats, és la pol·lució que ens hem d'empassar tots els de Sant Julià".

Carol Caubet, número 2 Per Sant Julià

Proposen una solució: millorar la mobilitat per l'avinguda Francesc Cairat i restringir el pas a Verge de Canòlich només per a vianants. 

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Bus directe entre Canillo i el centre

Bus directe entre Canillo i el centre

Millorar el transport públic a Canillo és una necessitat. Els punts principals serien augmentar les freqüències horària i fer més línies. Demòcrates+Independents vol proposar al Govern fer canvis al transport públic. Una prioritat és fer coincidir les freqüències horàries amb la de les escoles, perquè actualment és difícil de compaginar. Però no és l’única.

"Una altra de les propostes que volem parlar amb Govern seria la de crear una nova línia directe, des d'Envalira fins abaix al centre sense passar per Encamp. D'aquesta manera hi hauria més fluïdesa en el transport i tindríem també moltes més combinacions".

Misericòrdia Torres, candidata Demòcrates+I

D’altra banda, també vol fer una parada de baixada de Meritxell. El servei de l'U-clic continuarà.

Informa: Maria Lucena

Imatges: Eric Escabias

Propostes a Encamp sobre l'estil de gestió i el paper dels joves

Propostes a Encamp sobre l'estil de gestió i el paper dels joves

A partir de l'experiència del Consell dels infants la candidatura d'Units per al Progrés, Demòcrates i Independents projecta un Consell jove per als propers quatre anys. El número 2, Xavier Fernández, ha dit que d'aquesta manera es busca la seva implicació en la política. 

"Les seves preocupacions són diferents a les dels infants. És una manera de fer-los partícips de la vida de la parròquia, del funcionament de la parròquia i, a partir d'aquí, fer-los participar d'una altra manera en la vida adulta en aquest món de la política comunal o nacional".

Xavier Fernández, número 2 UP+DA+I

En el capítol de l'habitatge es volen estudiar ajudes per a l'emancipació. Seguint el programa 'Aquí t'escoltem', es complementarà amb més xerrades i activitats per ser al seu costat fent atenció a la salut mental.

D'una banda polítiques de joventut i de l'altra el tipus de gestió que es vol fer, una vegada més es parla de transparència. 

La número 1 d'Avancem, Marta Pujol, s'ha referit al debat d'Andorra Televisió de dimecres per reiterar la manca de transparència i la idea que ha faltat temps per examinar la documentació sobre la concessió de SAETDE.

"Que els consellers de l'oposició, per exemple, la poguéssim examinar i decidir amb més temps i tampoc no s'ha comunicat amb prou temps a la població. Les reunions de poble es van fer amb molt poc marge de temps, abans d'aprovar-ho el comú". 

Marta Pujol, número 1 Avancem 

La participació és fonamental per als socialdemòcrates, que defensen el vot dels residents a les comunals i prometen processos participatius oberts a tots els ciutadans, diuen, sense distinció.

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Sergi Linares

 

Més protagonisme per als joves i un urbanisme sostenible a Ordino

Més protagonisme per als joves i un urbanisme sostenible a Ordino

La coalició ACO+DA+I+SDP proposa un urbanisme sostenible, fidel a la premissa d'optar per una filosofia que garanteixi un creixement sostingut. Recorda que en matèria de preservació del patrimoni Ordino ha estat un exemple. Lamenta que el creixement dels darrers anys, molt sostingut, es va veure afectat per la disbauxa urbanística de començament dels anys 2000. 

"I ara el que ens toca és mantenir això amb aquests canvis. El creixement que hem tingut aquests darrers quatre anys no té res a veure amb el que vam tenir a principi de l'any dos mil. Ens hem de felicitar de la feina que hem fet".

Eduard Betriu, número 2 ACO+DA+I+SDP

Dinamitzar i augmentar l'acció a través de les xarxes i promoure un programa musical, cultural i esportiu més dinàmic són propostes que des d'units per Ordino consideren necessàries per donar més veu al jovent.

"Sobretot tenir una representació del jovent a Ordino que ara mateix no existeix, segons el meu punt de vista i suposo que el de molts joves. Actualment al web de VisitOrdino hi ha molt poques actuacions per fer participar aquest jovent".

Marlene Maldonado, candidata Units per Ordino 

Critiquen que en els darrers anys ha disminuït el protagonisme dels joves a la parròquia. Per això en cas de guanyar treballaran per promoure la seva participació.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

L'urbanisme i la seguretat a la xarxa viària centren la campanya a la Massana

L'urbanisme i la seguretat a la xarxa viària centren la campanya a la Massana

Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents posa el focus a la zona de Terra Mora que connecta Sispony amb la Massana. Fins ara s'ha adequat la carretera amb voreres, zones enjardinades i aparcaments i ara l'objectiu és acabar de preparar el tram pendent a l'entrada de Sispony. Una rehabilitació que pensen que ha marcat un abans i un després per als veïns.

"Abans no hi havia voreres ni a una banda ni a una altra, sols n'hi havia en algun tram, i molta gent acabava caminant pel mig de la carretera. I aleshores el que busquem sobretot és la seguretat dels nostres ciutadans i de tothom que es vulgui passejar per aquesta zona". 

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

I és que una de les principals apostes de la coalició encapçalada per Ciutadans Compromesos és millorar les connexions entre els pobles i amb el centre de la parròquia. Des d'Amb Seny volen recuperar de les zones blaves, com ara les que hi ha a l'avinguda de Sant Antoni, perquè tots els diners que s'inverteixen vagin directament a les arques públiques.

Ara mateix la zona blava està regida per una concessió amb una empresa privada, que també inclou diversos aparcaments. El partit vol estudiar a fons el conveni per veure la viabilitat, sobretot econòmica, que permeti al comú poder-la gestionar. Els fons que s'obtindrien servirien per impulsar diverses accions. 

"Com, per exemple, aparcaments als pobles per fomentar la mobilitat i l'activitat local. També els utilitzaríem per la seguretat viària, com ara il·luminacions dels passos de vianants".

Anna Bellera, candidata Amb Seny 

I també afegir reductors de velocitat en punts crítics, com ara la carretera que va de la Massana a Erts i la pujada que va cap a Sispony.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

 

Propostes per als joves i la gent gran centren el sisè dia de campanya a Andorra la Vella

Propostes per als joves i la gent gran centren el sisè dia de campanya a Andorra la Vella

La coalició de Demòcrates i Progressistes-SDP ha posat en valor el Rusc, l'espai per als joves que s'ha inaugurat aquest mandat. Unes instal·lacions més confortables, amples i lluminoses, a l'estadi Comunal Joan Samarra Vila, amb la idea de crear sinergies amb les activitats esportives i promoure tallers i hàbits de vida saludables. 

"Aquesta línia és la que continuaríem, òbviament, ampliant també les seves necessitats, amb taules de treball constant que es fan amb ells per saber què és el que volen. Promoure l'emancipació dels joves, però no només a nivell d'habitatge, sinó també a nivell laboral".

Rosalina Areny, candidata DA+SDP+I 

En l'àmbit nacional, per exemple, diuen que una opció que es podria estudiar és donar-los accés a les instal·lacions esportives a la nit, tot i que és una idea a compartir amb el col·lectiu, primer. 

Joves i gent gran han estat els protagonistes del sisè dia de campanya a Andorra la Vella. Demòcrates i Progressistes-SDP han explicat les propostes que porten pel col·lectiu de joves des de l'espai el Rusc, mentre que la coalició Enclar s'ha trobat amb padrins i padrines a la casa pairal per explicar-los què preveuen per tots ells.

La coalició de Concòrdia, Partit Socialdemòcrata i Somveïns vol promoure una xarxa de barri, d'acompanyament i suport per a les persones més grans de 65 anys. La idea és crear un registre voluntari. I amb les seves dades de contacte, estar atents al seu dia a dia i a les seves necessitats.

"Aquella persona porta uns dies que no l'han vist o no participa de certes activitats, doncs que puguin donar una alerta i a partir d'aquesta alerta que es pugui fer un seguiment, per saber si ha passat alguna cosa o hi ha alguna necessitat, que es desconeix o no ha pogut comunicar perquè no te els mitjans".

Dolors Carmona, candidata suplent Enclar 

L'objectiu és crear comunitat i combatre la soledat no desitjada. Enclar insisteix en la importància que els padrins i padrines tinguin veu i vot. Per això consideren una bona iniciativa el Consell de la gent gran, assenyalant que les propostes que es facin tirin endavant. 

Informa: Laura Massegú - Karen Gacusana

Imatges: Albert Refart - Ricard Tenza

Mobilitat i seguretat viària centren la campanya a la Massana

Mobilitat i seguretat viària centren la campanya a la Massana

Aquest mapa permet il·lustrar l'extensió de la parròquia la Massana amb els diversos serveis. Precisament ambdues candidatures en proposen de nous, com ara més aparcaments i també nous parcs.

Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents insisteixen a donar una nova imatge a parcs infantils que han quedat antics. I, per fer-ho, ens citen a l'acabat d'inaugurar parc de Santa Caterina. Concretament volen restaurar els parc dels Oriosos i el de l'Aldosa i refer completament el parc de l'Anita

"Ja són bastant antics. Moltes vegades no trobem peces per fer el manteniment i creiem fermament que hem de renovar aquests parcs. Els nens és un lloc on hi solen anar i sociabilitzen també. Nosaltres el que volem és tenir tots els parcs en condicions".

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I

La idea seria refer-los de forma progressiva amb la previsió d'invertir entre 60 i 70 mil euros per parc. 

Amb Seny vol estudiar a fons la concessió de la zona blava que ara està en mans d'una empresa privada per veure la viabilitat, sobretot econòmica, que permeti al comú poder-la gestionar. Pensen que seria molt positiu que els diners que es recullen vagin directament a les arques públiques i impulsar així diverses accions. 

"Com, per exemple, aparcaments als pobles per fomentar la mobilitat i l'activitat local. També els utilitzaríem per la seguretat viària, com ara il·luminacions dels passos de vianants".

Anna Bellera, candidata Amb Seny 

I també afegir reductors de velocitat en punts crítics, com ara la carretera que va de la Massana a Erts i la pujada que va cap a Sispony.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

La campanya a Andorra la Vella passa per la vall d'Enclar i l'estadi Comunal

La campanya a Andorra la Vella passa per la vall d'Enclar i l'estadi Comunal

Natura i esport han estat dos dels àmbits que han centrat el sisè dia de campanya a Andorra la Vella. Les dues candidatures han parlat, concretament, de les reformes de l'estadi Comunal Joan Samarra Vila i de declarar la vall d'Enclar parc natural.

Ampliar i refer la graderia, millorar el tartan i uns vestidors al pavelló d'hoquei. Són les actuacions que Demòcrates i Progressistes-SDP proposen per a la reforma de l'estadi comunal Joan Samarra Vila. Asseguren que són una prioritat i que els tècnics ja hi estan treballant perquè sigui una realitat el més aviat possible, pensant sobretot en els Jocs dels Petits Estats del 2025. D'entrada, doncs, quedaria descartat el projecte que s'havia presentat fa un temps, més ambiciós.   

"Potser seria una cosa més austera, efectivament. Intentarem fer-ho de tal manera que quan arribin els Jocs dels Petits Estats, com va ser l'altra vegada, perquè jo justament estava aquí treballant, i va quedar tot molt i molt bé. I aquesta vegada passarà el mateix".

Meritxell Crespo, candidata DA+SDP+I 

Enclar vol declarar parc natural la vall que dona nom a la seva candidatura. Millorar-ne els accessos, col·locar-hi miradors i circuits interpretatius. Recorden que és una zona de reserva de caça i de pas d'aus migratòries i que s'ha de protegir. També pensen que caldria un impuls amb la gestió forestal i la neteja dels boscos. I una planta de biomassa seria una bona manera de treure'n profit.

"És un projecte que cal estudiar. Reunió de cònsols penso que és un punt que potser caldria posar damunt la taula. Fer-ne una per tot el país. I potser ens solucionaria un dels temes que no sabem què fer amb aquests residus de fusta del bosc quan fem les neteges".

Jordi Cabanes, candidat Enclar 

Pel que fa a l'aigua, diuen que caldria estudiar si cal ampliar les captacions, segons el resultat dels estudis de càrrega, i veuen excel·lent l'embrancament amb la xarxa d'Escaldes-Engordany. 

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart

 

La participació ciutadana i la xarxa d'aigua centren el setè dia de campanya

La participació ciutadana i la xarxa d'aigua centren el setè dia de campanya

Enclar aposta per un comú obert a la gent, i que aquells que vulguin puguin concertar cites amb els cònsols i consellers. Ja van dir que un dels seus objectius principals seria promoure més la participació ciutadana. Com? Doncs, potenciant l'aplicació, que diuen que molts no saben que existeix. Renovant i actualitzant la pàgina web, perquè sigui més àgil i transparent. I també agilitzant els tràmits digitals, tot i mantenir sempre un espai on acudir presencialment. A més, volen posar en pràctica la figura del conseller de barri. 

"Els consellers, que es puguin repartir diferents zones d'Andorra la Vella, Santa Coloma i la Margineda, per tal que cada lloc tingui un referent molt més proper i que la gent pugui apropar-se al conseller que sigui per traslladar-li els seus neguits, les seves preocupacions, les seves crítiques i les seves opinions."
Maria Nazzaro, candidata Enclar

Demòcrates i Progressistes-SDP han volgut posar en valor el pla d'inversions a la xarxa d'aigua potable de la parròquia. Han recordat la inversió feta en tecnologia, que permet anticipar-se i millorar-ne el rendiment. L'encara cònsol, David Astrié, ha explicat que amb aquest sistema es pot detectar qualsevol fuita en un temps molt curt i monitorar a temps real els cabals d'aigua a cada tram. Insisteix a cuidar el que hi ha abans de pensar en noves captacions.  

"El que tenim sota terra, que és tota la xarxa de distribució d'aigua, s'ha mantingut força bé. Continuarem fent un pla d'inversions per poder renovar els trams que són més vells i evitar que tots aquests trams que tenen uns quants anys puguin tenir fissures o fuites, que són el que al final fan perdre aigua que ha estat captada i tractada."
David Astrié, número 1 DA+SDP+I 

No descarten pensar en altres possibilitats de captació d'aigua en el futur, al marge dels dipòsits. 

El setè dia de campanya a Andorra la Vella ha estat de contrastos. Mentre Enclar ha fet èmfasi en la participació ciutadana, des d'un dels punts més turístics de la parròquia, explicant idees com la del conseller de barri, Demòcrates i Progressistes-SDP han volgut ressaltar la feina feta amb les inversions a la xarxa d'aigua, especialment en moments com ara, en què els períodes de sequera són cada cop més habituals.

Informa: Laura Massegú
Imatges: Albert Refart

L'envelliment de la gent gran a Canillo

L'envelliment de la gent gran a Canillo

Les persones estan al centre de la candidatura de Canillo, i un col·lectiu important és la gent gran, a la qual volen escoltar i millorar el seu benestar. 

Demòcrates+Independents es van reunir amb la gent gran de la parròquia. L'objectiu principal de la reunió és escoltar neguits i necessitats per poder actuar en conseqüència. Els taronges tenen diversos punts al seu programa en aquest sentit, i un d'aquests per exemple és fer Canillo més accessible.

"Volem facilitar més l'autonomia de la gent gran a la parròquia. També gent amb problemes de mobilitat, de dependència, i un punt seria facilitar -los l'accessibilitat."
Sílvia Mandicó, candidata Demòcrates+I

La voluntat és millorar la parròquia perquè els canillencs s'hi quedin el màxim temps possible, i a més tinguin una vida de qualitat. Un altre gran projecte és un centre residencial. 

Informa: Maria Lucena - Karen Gacusana
Imatges: Eric Escabias

Propostes verdes per a Escaldes-Engordany

Propostes verdes per a Escaldes-Engordany

A l'equador de la campanya electoral, la jornada electoral a Escaldes-Engordany s'ha centrat en la sostenibilitat i l'estalvi energètic, però també en la infància i la joventut.

Consens ha reivindicat que ha estat durant el mandat de Gili i Dolsa al comú que s'ha tirat endavant el clípol comunal. Ara el següent pas que creuen que s'ha de donar és el d'iniciar una nova línia circular amb Andorra la Vella.

"Estem en converses molt avançades amb el comú d'Andorra la Vella per posar en marxa el que seria el primer bus interparròquia. Andorra la Vella i Escaldes coincidim al carrer de la Unió i a vegades sembla una mica ridícul que no hàgim trobat la forma de connectar-nos."
Joaquim Dolsa, número 2 Consens per Escaldes-Engordany

Pel que fa a la sostenibilitat, aposten per llums LED i per plaques solars al Prat Gran. A més, el carrer dels Veedors afirmen que el finalitzaran com a zona verda. 

La candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents aposta per convertir l'actual Espai Jovent en una biblioteca per a infants i adolescents amb espais d'estudi. 

"Està força bé, el que passa és ue la biblioteca pública que tenim ubicada a l'avinguda Carlemany està sempre plena. Hi ha molts usuaris de totes les edats. Aquest espai seria perquè els joves poguessin fer treballs en grup i interactuar entre ells."
Anna Ricart, candidata DA+ACCIÓ+SDP+I

L'Espai Jovent es traslladaria, doncs, al centre de la parròquia, als nous locals del carrer Sant Antoni. A més, la candidatura tiraria endavant a la zona esportiva del Prat del Roure un minicamp de futbol com a punt de reunió de la canalla. 

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Nil Forcada

 

Cuidar la parròquia, punt d'unió entre les dues candidatures d'Encamp

Cuidar la parròquia, punt d'unió entre les dues candidatures d'Encamp

La candidatura d’Avancem creu que cal fer parades de bus cobertes sobretot per a l’hivern on esperar a la intempèrie és incòmode. Els socialdemòcrates volen millorar la seguretat viària i per això prometen més passos de zebra, amples i il·luminats així com posar més ressalts i eliminar obstacles que dificulten a l’hora de creuar, com els llocs destinats a la brossa. 

"Va bé que hi hagi casetes d'escombraries, però justament el pas de vianants darrere de la caseta dificulta la visibilitat per al conductor i el vianant, llavors crea inseguretats."
Sergi Morales, Candidat Avancem

Avancem ha parlat dels coberts dels contenidors per qüestions de seguretat, però Units per al Progrés+Demòcrates+ Independents perquè és la nova manera de contribuir a l'embelliment de la parròquia.

En aquest mandat Units per al Progrés, Demòcrates i Independents ha començat a eliminar els dipòsits soterrats de triatge que no aguanten ve la climatologia del país i sovint deixen la brossa a l’aire. S’ha canviat per recintes embellits, alguns amb animacions. Amb la idea de seguir millorant la parròquia la candidatura promet  dedicar més temps a la neteja d’altres zones fora del centre. 

"Estem fent servir aigua freàtica i això va molt bé perquè no utilitzem aigua de boca. Ens comprometem a netejar altres punts de la parròquia que potser cal netejar més."
Andreu Riba, Candidat UP+DA+I

La idea és guanyar en  embelliment i seguir sent un referent  en el catàleg de viles florides.

Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Ricard Tenza

Transparència i polítiques per a l'habitatge

Transparència i polítiques per a l'habitatge

La gestió comunal i sobretot les decisions dels consells de comuns han d'estar detalladament explicades als ciutadans. I en aquest sentit Units per Ordino vol millorar els canals de comunicació. També agilitzar i simplificar els tràmits. Per això entre les seves propostes s'inclou un projecte per millorar aquests dos aspectes. A través del web del comú ampliaran la informació i penjaran totes les sessions de comú.

"Ningú sap què es decideix al comú, com i per què. Nosaltres volem fer posar un apartat a la pàgina web i penjar tots els consells de comú perquè la gent sàpiga que s'està fent i per què."
Núria Fius, Candidata Units per Ordino

La solució a la problemàtica de l'habitatge no passa per construir de forma incontrolada. La candidatura d'ACO + DA + I + SDP creu que calen polítiques conjuntes amb el govern en la línia del que es va plasmar amb els grups del consell general. 

"Si el que volem és un equilibri entre sostenibilitat i construcció, no podem llançar-nos a construir una quantitat d'edificis ingents per tal de cobrir una mancança que pugui tenir el país en general."
Maria del Mar Coma, número 1 d'ACO+DA+I+SDP

Critiquen que altres opcions defensin la construcció de nous edificis, sense tenir en compte que els recursos de la parròquia són limitats.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Fernando Montero

El vial, Naturland o l'accessibilitat al gimnàs centren la campanya a Sant Julià

El vial, Naturland o l'accessibilitat al gimnàs centren la campanya a Sant Julià

Aquest serà el mandat comunal que vegi, com a mínim, l'inici de les obres del vial de Sant Julià. Així de clar ha estat la coalició d'Unió Laurediana, Demòcrates, Acció i Independents que confia en el compromís del Govern per als pròxims quatre anys. També demana confiança, en aquest cas, als quarts per a la millora de carreteres. I ho fa pensant en el de Fontaneda que és qui té els accessos amb més mal estat. Majoral es compromet a eixamplar la via i millorar-la durant la primera meitat de mandat. 

"Tenir una carretera de Fontaneda en plenes condicions. Aquells trams que generin més conflicte per a la circulació o siguin més estrets o més problemàtics són els trams per on començarem a treballar."
Josep Majoral, número 1 UL+DA+Acció+I

La carretera de la Rabassa és un exemple de via que està en procés de millora. Una carretera que va a parar a Naturland, on ens ha citat Per Sant Julià.

I ho ha fet per parlar-nos dels principals problemes que pateix el parc d'atraccions natural. Mancances que van des de l'aparcament fins a l'alberg. D'una banda perquè hi ha poques places i en dies de gran afluència la gent ha d'aparcar lluny. I de l'altra, perquè les instal·lacions són antigues i s'han de millorar si realment es vol ser referent al país. 

"S'haurà de rehabilitar i adaptar perquè hi pugui venir la canalla, les famílies i també els turistes. Considerem que pot arribar a ser un espai multifuncional on es puguin fer moltes més activitats."
Carolina Caubet, número 2 Per Sant Julià

Aposten per col·laborar amb Andorra Turisme per dibuixar estratègies que realment posin Naturland en el mapa. Demanen una mica més d'implicació per part del Govern.

Qui també vol més implicació, en aquest cas comunal, és Desperta Laurèdia, que critica la gestió que ha fet l'actual majoria del Lauesport. Reconeixen que el rentat de cara que ha gaudit l'espai és positiu, però lamenten els problemes d'accessibilitat que té. No hi ha ascensors que pugin al gimnàs, les graderies de la pista són massa estretes per a una cadira de rodes i els passadissos no estan pensats per a persones amb problemes de mobilitat. 

"El projecte en algunes fases s'ha anat oblidant, s'ha posat a disposició del poble, però no s'ha fet cap mena de seguiment ni s'ha arribat a totes les necessitats."
Marc Ferré, candidat Desperta Laurèdia

Ferré també assegura que si surten escollits apostaran per formar millor els treballadors perquè puguin progressar.

Informa: Òscar Serrano
Imatge: Andreij Cristancho

Limitar el creixement urbanístic i reparar els espais de lleure infantil

Limitar el creixement urbanístic i reparar els espais de lleure infantil

Les dues candidatures massanenques se centren a parlar de temes ben diferents. Mentre la coalició encapçalada per Ciutadans Compromesos reforça la necessitat de reparar espais públics, com ara parcs infantils, Amb Seny ens cita al camí que puja cap a la Gonarda per tal de rebutjar les urbanitzacions que se situen en nuclis naturals allunyats de les zones urbanitzades.

Ho reivindiquen amb una caminada cap a la Gonarda, on s'està fent una urbanització. Es mostren totalment contraris a projectes encara més grans com el de la zona del Pui

"Nosaltres el que volem és que si la gent vol viure a la muntanya i fer-s'hi una borda, que se la pugui fer, però de forma sostenible. No fer macrourbanitzacions que només serveixen per posar zeros als comptes corrents de quatre persones."
Josep Fusté, candidat Amb Seny 

Aposten per edificar de forma equilibrada a prop de zones habitades i per a la població general i afegeixen la necessitat d'una gestió forestal sostenible i no pensada per crear espais per construir-hi. També els preocupa la veu dels joves i per això aquest vespre celebren una festa amb el col·lectiu. 

Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents insisteixen a renovar parcs infantils que han quedat obsolets, uns espais de lleure molt necessaris per als més petits i les seves famílies. Concretament volen restaurar els parcs dels Oriosos i el de l'Aldosa i refer completament el de l'Anita

"Ja són bastant antics, moltes vegades no trobem peces per poder fer el manteniment i creiem fermament que hem de renovar aquests parcs. Són llocs on solen anar els nens, socialitzen i nosaltres volem tenir tots els parcs en condicions."
Eva Sansa, número 1 CC+DA+I

La idea seria refer-los de forma progressiva amb la previsió d'invertir entre 60 i 70 mil euros per parc. Ho voldrien fer prioritzant materials com la fusta per aconseguir una bona integració amb l'entorn. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí 

Digitalitzar els tràmits és l'objectiu de Demòcrates+I a Canillo

Digitalitzar els tràmits és l'objectiu de Demòcrates+I a Canillo

A Canillo volen que fer tràmits sigui més fàcil, per això aposten per fer-ho tot de manera digital. En aquest sentit la pàgina web del comú serà més accessible per a tothom.

Demòcrates+Independents proposen actualitzar la pàgina web del comú. Volen fer-la molt intuïtiva, pensant de fer-s'ho fàcil a tots els segments de la població. A més s'hi trobaran el portal del ciutadà.

"En aquesta web trobaran el portal del ciutadà. El que farem és un portal del ciutadà més ampli del que és a data d'avui, amb el qual no només puguin fer els tràmits, sinó que també els puguin consultar i puguin accedir a les notificacions electròniques".

Joan Antoni Rodríguez, candidat Demòcrates+I

Aquest mètode comportarà més documents digitals, i per tant, un altre repte serà generar un arxiu on guardar-ho tot, i que sobretot ha d'agilitzar la feina a l'hora de buscar qualsevol document. Un aspecte en què treballaran és en la seguretat, per protegir tota la informació en línia. El canal estarà disponible 24 hores, tots els dies de la setmana. 

Informa: Maria Lucena
Imatge: Eric Escabias

Més recursos per a la gent gran i un creixement urbanístic sostenible, temes clau a la Massana

Més recursos per a la gent gran i un creixement urbanístic sostenible, temes clau a la Massana

A través d'una caminada fins al bosc de la Gonarda, on s'està construint una urbanització, des d'Amb Seny s'han mostrat contraris a edificar en espais naturals com aquest. Han posat un altre exemple que els preocupa: una urbanització encara més gran a la zona del Pui

"Nosaltres el que volem és que la gent si vol viure a la muntanya i fer-se una borda, que se la pugui fer però de forma sostenible i no fer macrourbanitzacions que només serveixen per posar zeros als comptes corrents de quatre."

Josep Fusté, candidat Amb Seny 

Aposten per edificar de forma equilibrada i per a la població general, aprofitant els recursos ja existents als centres urbans. Afegeixen la necessitat d'una gestió forestal sostenible i no pensada per crear espais per construir-hi. 

Les dues candidatures massanenques s'han volgut apropar aquest dissabte a col·lectius especialment vulnerables. Per una banda, Amb Seny celebra al vespre una festa amb el jovent i, per l'altra, la candidatura encapçalada per Ciutadans Compromesos ha volgut visitar la casa pairal per tal d'escoltar les preocupacions de la gent gran.

Una d'aquestes és la necessitat de comptar amb un espai de rehabilitació i de suport terapèutic i és per aquest motiu que la formació proposa la creació d'un centre de dia. Un servei que evitaria als usuaris haver-se de desplaçar a altres parròquies. 

"A vegades hi ha persones que són grans i que potser les acaben d'operar i necessiten una atenció especial perquè estan soles. Durant el dia podran estar en aquest centre de dia, a on estaran ben ateses i tindran cobertes totes les seves necessitats".

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

Tenen dues possibles ubicacions: un espai cedit a l'entrada de la Massana o bé les instal·lacions de l'actual Centre Jove Punt 400, que es traslladaria a prop del parc de Santa Caterina. També proposen crear horts urbans a la plaça de la Ciutadania, que s'està reformant.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí 

Demòcrates+I vol apropar-se als joves

Demòcrates+I vol apropar-se als joves

Des del Consell d’Infants fins a la Quadrilla de Canillo. A la parròquia canillenca volen apropar-se més al jovent i treballar la intergeneracionalitat

Diverses propostes del  Consell d’Infants a Canillo ja s’han portat a terme a la parròquia, com per exemple un 'pumptruck'. L’objectiu de Demòcrates+I és continuar treballant conjuntament amb les escoles en diverses idees, d’oci o lúdiques, entre d’altres. Però també volen potenciar les tradicions de les festes de Canillo.

"Per a nosaltres és molt important continuar amb aquestes tradicions. Potenciarem la quadrilla de Canillo, les comissions tant de la Ribera com de Soldeu precisament per muntar aquestes activitats."

Felipe Gallardo, candidat de Demòcrates+I

D’altra banda, pensen que és essencial que des de petits coneguin bé la parròquia. I la millor forma és generar un intercanvi generacional, on els petits puguin, per exemple, visitar zones agrícoles.

Informa: Maria Lucena
Imatges: Eric Escabias

Un centre de dia i les plaques fotovoltaiques, aspectes rellevants a la Massana

Un centre de dia i les plaques fotovoltaiques, aspectes rellevants a la Massana

Disposar d'un espai de rehabilitació i suport terapèutic és una de les principals demandes que la gent gran ha fet arribar a la candidatura liderada per Ciutadans Compromesos. Per donar-hi resposta, proposen la creació d'un centre de dia, un servei que evitaria als usuaris haver-se de desplaçar a altres parròquies.

A vegades hi ha persones que són grans i que potser les acaben d'operar i necessiten una atenció especial perquè estan soles. Durant el dia podran estar en aquest centre de dia, a on estaran ben ateses i tindran cobertes totes les necessitats."

Eva Sansa, número 1 de CC+DA+I

Tenen dues possibles ubicacions: un espai cedit a l'entrada de la Massana o bé les instal·lacions de l'actual Centre Jove Punt 400, que es traslladaria a prop del parc de Santa Caterina. També volen crear horts urbans a la plaça de la Ciutadania, que s'està reformant.

Fer costat a col·lectius especialment vulnerables és una de les principals preocupacions per part de la coalició liderada per Ciutadans Compromesos i, parlant de preocupacions, Amb Seny ens cita a Sispony per parlar-nos de la necessitat de regular la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Pensen que posar-les a les teulades seria una bona alternativa. 

Es mostren molt contraris a instal·lacions que generen un impacte en el medi ambient, ja sigui de forma visual com mediambiental i, com a exemple, esmenten un parc solar que hi ha en aquesta localitat. Aposten per una regulació que indiqui els espais a on es podrien posar plaques. 

"En unitats on realment es pugui tenir aquesta planta solar que no modifiqui el nostre entorn. Necessitem protegir l'entorn, la natura, tot sent sostenibles."

Laura Cristina Bragança, número 2 de CC+DA+I 

Hi ha diversos emplaçaments que es podrien aprofitar lluny de boscos i conreus i des de la candidatura suggereixen, per exemple, el ja tancat abocador de Beixalís

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí 

La cultura centra el debat a Ordino

La cultura centra el debat a Ordino

Proposen iniciatives destinades a reforçar els lligams amb les tradicions. Mantenir les tradicions culturals és important, però també ho és estendre les activitats per a persones de la parròquia.

Projectes que han de servir per fomentar l'activitat social en els pobles de la parròquia i el teixit comercial. Per exemple, donar més visibilitat a les associacions i ONG amb un objectiu.

"Per crear mercats d'art, exposicions, amb els beneficis de les vendes d'aquestes activitats, donar ajuda a aquestes mateixes entitats i ONG's. Això també donaria un atractiu als artistes del país perquè puguin exposar i vendre."

Mònica Armengol, candidata d'ACO+DA+I+SDP

També volen continuar donant suport a activitats que ja funcionen com bé l'Art Camp i ñ'Ordino Jardins d'Art.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Fernando Montero

L'equador de la campanya a la capital se centra en el futur museu nacional i el teixit comercial

L'equador de la campanya a la capital se centra en el futur museu nacional i el teixit comercial

Demòcrates i Progressistes-SDP volen cedir al Govern el terreny propietat del comú de l'antiga plaça de braus perquè s'hi construeixi el nou museu nacional. La seva idea és que l'edifici incorpori, a més, la biblioteca nacional. El que es vol és traslladar-la de l'actual ubicació a Prada Casadet en un espai més modern i amb més llum. A més, també voldrien ubicar-hi l'Institut de Música.   

"L’espai que queda buit a la Llacuna el podríem aprofitar per tenir totes les associacions culturals, que ens demanen molts espais. Penso que seria un bon lloc."

Miquel Canturri, número 2 de DA+SDP+I

Sobre la possibilitat d'enllaçar-lo amb la plaça del Poble, com s'havia comentat, pensen que no cal un projecte tan faraònic i que amb un edifici més petit i una plaça a la coberta s'hi pot encabir tot.

Per la seva banda, Enclar ha parlat del teixit comercial. Diuen que cal distingir dues zones. La del principal eix comercial, on creuen que el comú ha invertit bé durant anys i que funciona per als negocis de la zona. En canvi, lamenten que altres com Príncep Benlloch i Ciutat de Valls han perdut vida i han quedat deixades i abandonades, amb el 90% dels locals tancats. Consideren que hi cal una bona inversió per fer-les atractives.

"Intentar embellir aquestes zones o, per què no, pensar a fer-les per a vianants, com s'ha fet a altres llocs. Intentar que hi hagués aparcaments i que un transport públic hi pogués arribar perquè actualment la gent allí no hi va."

Joaquim Miró, candidat d'Enclar

Una altra iniciativa seria implantar una taxa de radicació per zones, de manera que fos menor en aquelles que cal reactivar.

Arribada a l'equador de la campanya electoral i les candidatures d'Andorra la Vella han aprofitat per fer balanç de la primera setmana. Demòcrates i Progressistes-SDP estan contents amb el retorn del porta a porta. Diuen que està sent molt positiu també per donar a conèixer els nous candidats, que tenen aquest contacte directe amb el ciutadà. Pel que fa a la coalició d'Enclar, esmenten que hi ha hagut un abans i un després del debat a Andorra Televisió. Estan trobant que la gent rep en positiu el seu projecte i constaten que hi ha una bona sintonia.

Informa: Laura Massegú
Imatges: Albert Refart

Habitatge i les millores en l'esport, factors importants a Encamp

Habitatge i les millores en l'esport, factors importants a Encamp

La candidatura que encapçala Units per al Progrés vol continuar millorant instal·lacions després de la renovació parcial del centre esportiu d’Encamp. Si la ciutadania els fa confiança, els propers quatre anys es millorarà la planta baixa, el centre del Pas de la Casa i Prada de Moles. 

"Encara hem d'adequar de nou les instal·lacions. Tapar la graderia perquè tenim uns hiverns molt durs, primaveres o tardors també amb pluges i llavors hem de cobrir aquestes graderies i atendre les necessitats que té el públic tant del futbol com del rugbi."

Xavier Fernández / Número 2 UP+DA+I

Xavier Fernández diu que, sent un referent en estades esportives i turisme d’aquest sector, és el moment de pensar en una gala per guardonar els esportistes i entitats que millor representen la parròquia. 

Avancem continua la campanya i ho fa parlant de les persones que formen la candidatura, amb gent de totes les edats i formacions per dir a l’elector que treballaran per al conjunt dels encampadans. En aquest sentit, volen treballar per garantir els seus drets, l’habitatge per davant de tot, amb un model centrat en el preu i col·laborant amb l’administració general. 

"De fet, serà un pacte que implicarà totes les administracions, tant l'administració general com la comunal. Pensem que amb això ens hi hem d'implicar tots plegats per tirar-ho endavant."

Marta Pujol, número 1 d'Avancem 

Pujol també destaca la necessitat de tenir un model d’urbanisme sostenible que estigui en equilibri amb la natura i respecti la muntanya. 

A partir d’aquest diumenge les candidatures entraran a la segona setmana de campanya en què Units per al Progrés farà reunió de poble dilluns al Pas de la Casa i dimecres a la Valireta d’Encamp. Dimarts aquest espai serà per a la reunió d’Avancem

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Un passeig del Riu millorat i la vida cultural per a tothom, les apostes a Escaldes

Un passeig del Riu millorat i la vida cultural per a tothom, les apostes a Escaldes

Un passeig del Riu més ampli, reformat i amb millor enllumenat. Aquesta és la proposta de la candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents. 

"El que volem és que els ciutadans de la parròquia puguin gaudir d'aquest passeig. És un punt molt important, perquè a més uneix la part alta amb la baixa d'Escaldes-Engordany."

Laura Mas, candidata de DA+ACCIÓ+SDP+I 

Veuen, doncs, com ara hi ha zones massa estretes i poc il·luminades a la nit. A més, la reforma també passaria per dotar el passeig de més zones verdes. Volen que sigui un lloc on es puguin passejar els animals i també poder-hi anar en família.

Mentre la candidatura liderada per Demòcrates aposta per millorar el passeig del Riu, des de Consens afirmen que volen seguir revitalitzant la parròquia culturalment quatre anys més.

I remarquen haver hagut de posar remei a diverses situacions de deixadesa, com l'escola de música.

"L'escola de música estava utilitzant les oficines del que era l'espai jove. Un espai insuficient i que no t'animava a seguir fent guitarra. L'hem traslladat a la Llanterna, li hem donat els mitjans, ara estan adequats."

Valentí Closa, candidat de Consens per Escaldes-Engordany 

De cara al futur, opten per un projecte per celebrar els 50 anys de la parròquia amb material documental que els pugui fer arribar la ciutadania. I també faran un festival de música intergeneracional i  continuaran apostant per la consolidació del festival de jazz. 

Imatges: Nil Forcada

Informa: Ariadna Guiu Vila

El passeig del Riu, els quarts i el jovent centren l'últim dia de la setmana de campanya a Sant Julià

El passeig del Riu, els quarts i el jovent centren l'últim dia de la setmana de campanya a Sant Julià

El passeig del Riu està tan descuidat que pot ser fins i tot un escenari de pel·lícula de por. Són paraules de la número 2 de Per Sant Julià que creu que la majoria hauria d'invertir molt més en espais de natura com aquest. Actualment, va de la plaça del Solà fins al barri de Rocacorba i el que proposen és allargar el recorregut des de l'inici de la parròquia fins a connectar amb Andorra la Vella. També creuen que és clau dibuixar sortides enmig del camí perquè la gent no es vegi obligada a fer el recorregut sencer. 

"Tenim pals que estan trencats, uns forats que són de vegades perillosos, les escales que ja hi ha des del principi, a l'últim esgraó ja falta i ja pots caure. Falta manteniment."

Carolina Caubet, número 2 de Per Sant Julià

El passeig del Riu no és l'únic lloc amb problemes de la parròquia. També n'hi ha als quarts, per això Desperta Laurèdia ens ha citat a Aixirivall per parlar d'aparcaments.

I és que n'hi ha pocs i no han crescut en consonància amb la població. Un exemple de gestió descuidada que no es pot repetir, segons Cairat i Cortesao, que han volgut passar el missatge i exposar possibles solucions com la de llogar o comprar terrenys per posar-hi un nou aparcament comunal.

"D'arribar acords amb privats que, a priori, no hi estarien en contra i pensem que hem de treballar d'aquesta manera. O bé patrimonialitzant el comú amb terrenys disponibles per poder augmentar la disponibilitat d'aparcament."

Cerni Cairat, número 1 de Desperta Laurèdia

Altres temes que s'han tractat a la reunió són l'estat de les carreteres, el pas de camions per la Rabassa, el futur abocador i l'aigua. Creuen que el subministrament serà un tema cabdal els pròxims anys i que s'han de fer polítiques a llarg termini.

El jovent és el futur de la parròquia i l'eix vertebrador de moltes de les polítiques que anuncia la coalició d'Unió Laurediana per als pròxims quatre anys. Posen com a exemple l'èxit que ha tingut l'espai jove, que ha passat de no existir a estar saturat. És per això que es comprometen a buscar noves ubicacions que no estiguin lluny de la plaça de la Germandat. 

"Aquest espai segurament per als més joves a partir d'11 anys perquè està en una zona molt segura. L'ampliació de l'espai jove ha de ser per una franja d'edat més àmplia i això sí que pot ser en un lloc més apartat."

Mireia Codina, número 2 UL+DA+Acció+I 

També han volgut recordar la importància del jovent d'entre 20 i 30 anys. Asseguren que seguiran treballant per construir pisos a preu assequible per a ells i per fer activitats que moguin la parròquia.

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Andreij Cristancho

El jovent i les energies renovables, protagonistes a la Massana

El jovent i les energies renovables, protagonistes a la Massana

El problema de l'habitatge impedeix a molts joves poder emancipar-se. Un dels principals neguits del col·lectiu que preocupa a la coalició de Ciutadans Compromesos, més Demòcrates i Independents. És per això que aposten per generar més oportunitats seguint la línia dels pisos de Ribasol, el 10% dels quals han d'anar destinats al jovent. 

"Nosaltres voldríem posar a disposició de Govern sòl públic per poder construir algun edifici a preu assequible. I aleshores ens agradaria fer el mateix, posar unes quantes condicions com hem fet amb Ribasol amb aquests nous edificis que es puguin fer".
Eva Sansa, número 1 CC+DA+I

Tenen alguns terrenys localitzats per poder construir aquests immobles, però encara els han d'acabar de valorar. També volen crear i reforçar espais de diàleg amb el col·lectiu. 

Aquest cop ha estat a través d'una xocolatada, però des de la candidatura encapçalada per Ciutadans Compromesos volen seguir explorant vies per trobar-se amb infants i joves per recollir els seus neguits i incentivar-los en el món de la política. Per altra banda, Amb Seny ens ha citat a Sispony per recalcar la necessitat de crear una regulació que permeti detallar en quins punts de la parròquia s'hi podran posar plaques fotovoltaiques.

Es mostren molt contraris a instal·lacions que generin un impacte en l'entorn, ja sigui de forma visual com mediambiental i, com a exemple, esmenten un parc solar que hi ha en aquesta localitat. Creuen que és fonamental triar molt bé els punts on es podrien posar aquestes plaques. 

"En unitats on realment es pugui tenir aquesta planta solar i que no modifiquin el nostre entorn. Necessitem protegir, protegir l'entorn i protegir la natura, sent sostenibles".
Laura Cristina Bragança, número 2 Amb Seny

Hi ha diversos emplaçaments que es podrien aprofitar lluny de boscos i conreus i des de la candidatura suggereixen, per exemple, el ja tancat abocador de Beixalís

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí 

Mantenir l'aparcament al Falgueró i moure la caseta de turisme, les apostes a Escaldes

Mantenir l'aparcament al Falgueró i moure la caseta de turisme, les apostes a Escaldes

Des de Consens aquest dilluns de campanya electoral s'han volgut centrar en els aparcaments.

"Estem al Falgueró i aviat hi ha de sortir la cinquena torre de DA. És una torre que, com les altres quatre, estava projectada el 2018-2019, amb el POUP del 2018. Per tant, hauria de sortir la cinquena torre que ells van projectar."

Joaquim Dolsa, número 2 de Consens per Escaldes-Engordany

I en l'espai de cessió del 15%, tiraran endavant en una primera fase un pàrquing d'unes 300 places i de quatre plantes que ha de permetre no deixar l'hospital sense aparcament. Hauria d'estar en funcionament a final de l'any vinent. Pel que fa al seu mandat, Consens destaca que pel que fa als aparcaments, no han apujat les tarifes i han mantingut la primera mitja hora gratuïta.

Per la seva banda, la candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents s'ha volgut focalitzar en un dels motors econòmics: el turisme. Per això, creu que l'actual caseta de turisme situada a la plaça Santa Anna s'ha quedat petita i aposten per moure-la de lloc. Ara bé, sempre mantenint-la a la zona alta de la parròquia. 

"La zona alta d'Escaldes sempre és una pedra a la sabata que incomoda. Ens proposem revitalitzar aquesta zona. Per tant, si desplacem d'aquí la oficina d'informació i turisme doncs traurem un actiu important."

Elisabet Zoppetti, candidata de DA+ACCIÓ+SDP+I

La segona setmana de campanya electoral a Escaldes-Engordany s'ha encetat amb dos temes que sovint estan interconnectats. Un: el turisme. L'altre, els aparcaments.

Imatges: Nil Forcada
Informa: Ariadna Guiu Vila

Turisme tot l'any i una parròquia, la d'Encamp, favorable als gossos

Turisme tot l'any i una parròquia, la d'Encamp, favorable als gossos

Aquest dilluns a Encamp es parla de com incentivar el turisme els 365 dies de l’any i també d’una de les prohibicions més polèmiques de la parròquia.

La candidatura socialdemòcrata Avancem critica la prohibició de passejar amb els gossos pel passeig de Mojácar i l’Alguer. La candidata Gisela Escolà recrimina que la mesura presa per la Covid-19 ja no té sentit i més quan al camp de passeig a les Bons s’hi accedeix.

"Haurien de poder passejar tranquil·lament amb les seves mascotes. Això sí, sempre sota la responsabilitat dels seus propietaris. Nosaltres al final volem vetllar per un model de convivència que es basi en el respecte entre persones i els animals de companyia."

Gisela Escolà Candidata Avancem 

Demanen una parròquia on poder conviure amb les mascotes, equipaments amb agility i que es col·labori en les associacions per controlar la colònia de gats. 

L’equip d’UP+DA+I al comú ha creat nova pàgina web, promocionant circuits de BTT a Encamp i al Pas de la Casa i propugnant un turisme familiar amb l’ajuda de l’oferta de Grandavlira. L’aposta per desestacionalitzar els propers quatre anys passa per senyalitzar nous circuits de muntanya, impulsar el turisme cultural i associatiu per a les empreses de la parròquia. 

"Per nosaltres des del punt de vista de dinamització, com hem fet amb el projecte de l'Enfira't, poder donar visibilitat i acompanyar els comerços i negocis amb les píndoles formatives, l'avançament tecnològic, etc. I que nosaltres des del comú els podem donar suport amb què necessitin."

Nino Marot Candidat UP+DA+I

També vol aconseguir la distinció del circ de Pessons com a parc natural i crear noves cites comercials a la tardor. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Grifols centra la campanya a Ordino

Grifols centra la campanya a Ordino

Aturar el projecte de Grifols és cabdal, segons Units per Ordino. En cas de guanyar, convocaran una sessió de comú per demanar a la Justícia que aturi les obres de forma cautelar fins que no es faci una consulta popular. 

"Això el dia 7, el dia 6 no perquè és Reis i és festa. El dia 7 això es trametrà a la Justícia i a partir d'aquell moment mateix ja començarem a preparar la consulta popular que, si no hi ha res de nou, abans de final d'abril estarà feta".

Enric Dolsa, número 1 d'Units per Ordino

El número i d'Units per Ordino no té cap dubte sobre la intenció del Govern de tirar endavant el projecte, tot i que des de l'inici de la campanya alguns rumors apunten en sentit contrari.

Afrontem la darrera setmana de campanya amb el retorn amb força del tema de Grifols. També s'ha parlat de benestar social i de crear el consell de la gent gran.

El benestar social és al centre de les polítiques que volen aplicar des de la llista d'ACO+DA+I+SDP. Mantenir i potenciar les iniciatives per millorar la vida de joves, infants i sobretot la gent gran, donant més veu a aquest col·lectiu.

"El que volem és crear un Consell dels avis, una mica com el Consell dels infants, que els fem participar en la vida política. El que volem que facin al Consell dels avis és donar-nos la seva experiència". 

Maria del Mar Coma, número i d'ACO+DA+I+SDP

També inclouen entre les seves propostes activar iniciatives per millorar els espais actuals per a joves i gent gran, en la línia de les obres de millora que es duen a terme a la casa pairal.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

Millores per al centre de dia de Canillo

Millores per al centre de dia de Canillo

Què necessita la gent gran de Canillo? Més activitats? Més companyia? Això és el que vol saber la candidatura de la parròquia. Escoltar-los i actuar en conseqüència. 

Demòcrates+Independents vol que la gent gran de la parròquia es quedi a Canillo tot el temps possible i, per això, aposta per millorar els serveis residencials. Un dels objectius és continuar desenvolupant el centre Com a Casa.

"Les activitats, mirar la possibilitat d'obrir l'horari. Potser una de les necessitats és que estigui més obert. Aquest projecte que funciona, que va bé, esbrinar cap a on podem anar. Fer un desenvolupament més acurat."

Sílvia Mandicó, candidata de Demòcrates+I

D’altra banda, també volen que aquest segment de la població pugui participar més en la vida de la parròquia. Interactuar amb els joves i proposar més activitats.

Informa: Maria Lucena 
Imatges: Eric Escabias

Propostes per a la Margineda i per aconseguir una Andorra la Vella més accessible i inclusiva

Propostes per a la Margineda i per aconseguir una Andorra la Vella més accessible i inclusiva

Comença la segona setmana de campanya. A Andorra la Vella, Enclar ho ha fet des de la Margineda, on han explicat quines propostes porten al programa per millorar la zona. La coalició de Demòcrates i Progressistes-SDP ho ha fet des de Santa Coloma. Han explicat què proposen per tal d'aconseguir una parròquia més inclusiva i accessible per a tothom.

La coalició de Concòrdia, Partit Socialdemòcrata, Somveïns i Independents pensa en un pla integral per al conjunt de la parròquia. Un pla d'homogeneïtzació de voravies i mobiliari urbà, començant, precisament, per barris com la Margineda. Diuen que darrerament han rebut moltes queixes veïnals, assenyalant que l'actual comú no els ha tingut presents. 

"Les escombraries aquí sense tenir-hi un petit tancat. Les parades d'autobús amb grafits i les marquesines antigues. Les voravies estan també molt descuidades. I hem volgut venir aquí per fer precisament èmfasi en això: que nosaltres no volem barris de primera i de segona."

Jordi Cabanes, candidat d'Enclar

Des d'Enclar també expliquen que la circulació és complicada amb la sortida de les escoles en hores punta i proposen efectuar una prova pilot per trobar-hi una solució. 

Per la seva part, la coalició de Demòcrates, Progressistes-SDP i Independents aposta per crear una conselleria d'igualtat i inclusió. Ho han explicat des del parc accessible, al costat de l'escola Nostra Senyora de Meritxell. Opten per habilitar-ne a d'altres zones de la parròquia i fer-la encara més inclusiva per a tothom. Per saber on i com cal actuar elaboraran un estudi.     

"No abraça només la discapacitat, engloba la gent gran, engloba les persones que en algun moment ho necessitin perquè van amb un cotxet de nadons. Es farà a través d'un estudi que crec que s'ha de fer primer per veure com estem actualment i cap a on hem d'anar."
 

Marc Latorre, candidat de DA+SDP+I

Una altra acció serà habilitar un despatx d'Afers Socials més ampli i accessible per a tothom, perquè les gestions es puguin fer amb més comoditat. 

Informa: Laura Massegú
Imatges: Albert Refart

Urbanisme i Afers socials apareixen de nou a la campanya massanenca

Urbanisme i Afers socials apareixen de nou a la campanya massanenca

Les conseqüències de la crisi de l'habitatge i l'encariment de la vida i els problemes de salut mental que se'n deriven són dos dels principals neguits d'Amb Seny. Per aquest motiu vol crear una xarxa de suport amb més ajudes per accedir a certs serveis, com ara l'esplai i l'escola bressol. 

"Des d'Amb Seny ens han arribat pares i mares que pensen que és un servei que encara és car. No volem fer-lo gratuït per a tothom, sinó facilitar a aquelles persones que més dificultats tinguin per poder pagar i portar els seus fills". 

Vicente Zapata, candidat Amb Seny 

I és que a banda d'oferir més prestacions, també pensen que, d'entrada, es podrien marcar uns preus més assequibles. També volen fer més vincle amb associacions i plataformes que tracten de primera mà les problemàtiques socials i aposten per crear una residència per a la gent gran. 

Des de Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents reiteren un cop més la prioritat d'actualitzar el pla d'urbanisme, una qüestió que s'ha fet esperar a causa de l'elaboració dels estudis de càrrega. L'objectiu és veure de quina manera la parròquia pot créixer d'una forma sostenible i pel que fa als percentatges de cessió dels nous projectes urbanístics, aposten per ser molt curosos i analitzar cada cas en funció de la dimensió i la zona.

"Perquè si ets un propietari petit i pots fer una caseta, si potser has de cedir un 15% potser no et dona ni per construir-la. Hem de ser sensibles amb tot això, i són coses que s'han de mirar algunes, cas per cas". 

Roger Fité, número 2 CC+DA+I

També reiteren la intenció d'adaptar i reformular el centre de la parròquia a partir dels canvis previstos amb el futur desviament.  

Invertir més recursos per donar suport a les famílies que poden estar patint problemes econòmics i revisar el pla d'urbanisme pendent des de fa anys són dues qüestions que centren els programes electorals de totes dues candidatures massanenques. Són precisament dos dels grans cavalls de batalla.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

L'abocador, la cultura i l'esport centren la jornada a Sant Julià

L'abocador, la cultura i l'esport centren la jornada a Sant Julià

Sant Julià no pot ser l'abocador d'Andorra i menys si tenim en compte que és la parròquia que menys ha crescut. Així ho creu Desperta Laurèdia que ha estat especialment crític amb la idea de l'actual majoria d'ampliar el terreny per acollir les runes de tot el país. Cairat creu que cada parròquia ha de tenir el seu terreny i que el de la Rabassa s'ha de dimensionar únicament i exclusiva per a les obres que es facin a Sant Julià. És per això que diu que és moment d'esperar els resultats dels estudis de càrrega i no moure fitxa fins veure quina és la necessitat. 

"Hem de dir si Sant Julià pot continuar creixent o necessita certes infraestructures, necessitarà l'espai per abocar terres, però sempre dimensionat a les capacitats de la via, a les capacitats ambientals també de la zona i demés". 

Cerni Cairat, número 1 Desperta Laurèdia

D'un altre tema ha volgut parlar la coalició d'Unió Laurediana que ha aprofitat la jornada per presentar l'estratègia en cultura si surten escollits. Un programa que es concentra en la reforma del Centre Cultural, que rebrà un rentat de cara important. Les principals millores estaran en els auditoris que, no només ampliaran l'aforament sinó que tindran una nova acústica al nivell de les representacions que s'hi fan. La voluntat és invertir uns dos milions d'euros i tenir-ho enllestit l'estiu vinent. 

"Escoltant una mica les observacions dels professionals que hi treballaven hem redistribuït, sobretot, el Rocafort. Hi haurà més capacitat i, evidentment, s'ha hagut de canviar absolutament tot, les butaques, els cables...".

Mireia Codina, número 2 UL+DA+Acció+I

També han avançat que treballaran per formar artistes del país.

Per últim, la llista socialdemòcrata posa l'esport com a eix dinamitzador de la parròquia. Creu que no s'ha fet prou els últims quatre anys i posen com a exemple la desaparició del club de futbol sala que era un gran aglutinador de joves. Aposten per recuperar-lo i per treballar perquè Sant Julià torni a ser el centre neuràlgic de les activitats físiques del país. També creuen que és cabdal fer un gir de 180 graus al Lauesport. Abaixar preus i fer-los més populars. Lamenten ser una de les parròquies amb el centre esportiu més car del país.

"Es van apujar les quotes, es va fer una reforma considerable, però sí que és veritat que els usuaris ara mateix es queixen bastant que el preu és molt més elevat que altres centres esportius".

Belen Oliveira, candidata Per Sant Julià

Abocador, cultura i esport. Tres eixos transversals que demostren que la segona setmana de campanya és clau per recollir el vot indecís. 

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Santa Coloma protagonitza els actes de campanya a Andorra la Vella

Santa Coloma protagonitza els actes de campanya a Andorra la Vella

La segona setmana de campanya ja està en marxa. Les dues candidatures d'Andorra la Vella han tingut cites a Santa Coloma. Enclar ha celebrat una reunió de poble per conèixer els neguits dels veïns i veïnes de la zona i explicar-los les propostes que porten al programa. Pel que fa a la coalició de Demòcrates i Progressistes-SDP han explicat què pensen fer per aconseguir una parròquia més inclusiva i accessible per a tothom. 

Les reunions de poble serveixen per tenir contacte directe amb la ciutadania i això és el que ha fet Enclar a Santa Coloma. Un millor manteniment per als mòduls del parc de la Serradora, reprendre el programa de viatges per a la la gent gran i millorar les marquesines d'algunes parades de bus són alguns dels neguits que els hi han traslladat els veïns. Alhora, han aprofitat per explicar les propostes del seu programa, com la xarxa intergeneracional per donar continuïtat a petits negocis de la parròquia. 

"En el cas que alguna d'aquestes persones es vulgui jubilar o vulgui tancar el negoci per la qüestió que sigui, que es puguin posar en contacte des del comú i incentivar que aquests negocis no es perdin".

Susagna Mosquera, candidata d'Enclar

Per la seva part, Demòcrates i Progressistes-SDP aposta per crear una conselleria d'igualtat i inclusió. Ho han explicat des del parc accessible, al costat de l'escola Nostra Senyora de Meritxell. Proposen habilitar-ne a d'altres zones de la parròquia i fer-la encara més inclusiva per a tothom. Per saber on i com cal actuar faran un estudi.     

"No avarca només la discapacitat, avarca la gent gran, avarca les persones que en algun moment ho necessitin perquè van amb un cotxet de nadons. Es farà a través d'un estudi que crec que s'ha de fer primer per veure com estem actualment i cap a on hem d'anar".

Marc Latorre, candidat de DA+SDP+I

Una altra acció serà habilitar un despatx d'Afers Socials més ampli i accessible per a tothom, perquè les gestions es puguin fer amb més comoditat. 

Informa: Laura Massegú
Imatges: Albert Refart

Descentralitzar i desestacionalitzar són les apostes per Canillo

Descentralitzar i desestacionalitzar són les apostes per Canillo

Canillo vol expandir el turisme, tant en espai com en temps. És a dir, utilitzar les grans zones de la parròquia durant tot l'any i fer de Soldeu-el Tarter un atractiu turístic fora de la temporada d'hivern.

Demòcrates+Independents vol desestacionalitzar el turisme a Canillo. La neu i els esports relacionats són un gran reclam i no deixaran de ser-ho, però assegura que vol continuar apostant per altres activitats que portin gent la resta de l'any. Algunes de les propostes estaran localitzades a Soldeu-el Tarter.

"Seria superbo pel poble que no totes les activitats fossin a Canillo o a la Vall d'Incles. Volem realment potenciar tots els nuclis urbans de la parròquia, especialment Soldeu, el Tarter i Canillo". 

Alexander Cesare Kinchella, candidat Demòcrates+I

Una de les propostes és aprofitar el circuit de pistes de Soldeu-el Tarter per fer un recorregut de bicicletes elèctriques, i per exemple també a Soldeu col·locar unes tirolines que baixin pel bosc.

Informa: Maria Lucena

Imatges: Jordi Seabra

Propostes a Ordino per promocionar el patrimoni natural i facilitar l'accés a l'habitatge

Propostes a Ordino per promocionar el patrimoni natural i facilitar l'accés a l'habitatge

Mantenir i incentivar el patrimoni natural és primordial per consolidar Ordino com a referent del turisme sostenible. Però això no ha d'estar renyit amb l'objectiu d'atreure un turisme d'alt valor afegit. En aquest sentit volen ampliar el transport intern, amb més freqüències que arribi a llocs com el parc de Sorteny i també Arcalís.

"Que també puguin arribar fins a Arcalís perquè no podem entendre una mobilitat sostenible només amb un sector de la vall, a Sorteny. El que volem és que tota la vall d'Ordino es mogui amb un transport sostenible".

Carolina Gómez, candidata ACO+DA+I+SDP

També destaquen la necessitat de potenciar la resta d'espais on es combina el patrimoni natural i històric.

Des d'Units per Ordino anuncien que crearan ajudes per poder accedir a habitatges de lloguer amb un mínim d'anys de residència. Estan d'acord amb la limitació del creixement de la població a la parròquia, que no hauria d'excedir d'uns 8.000 residents. Per contra, no comparteixen alguns punts exposats al pla d'urbanisme, com ara centrar el creixement en els pobles del voltant. En tot cas, hauria de ser amb construccions d'un perfil específic.

"Potser que a nivell del pla d'urbanisme està proposant només créixer al voltant dels nuclis urbans. És una bona teoria, però no té per què ser aplicada al 100% en tant que hi ha molts terrenys a la parròquia que podrien tenir un bon ús residencial, com ara cases unifamiliars". 

Edgar Pujal, candidat d'Units per Ordino

Al tram final de la campanya electoral els candidats s'esforcen en passar els darrers missatges, a l'espera dels dos actes principals, les reunions de poble que tindran lloc dimecres i dijous.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Sergi Linares

L'embelliment de la parròquia i les millores a Prada de Moles centren la jornada a Encamp

L'embelliment de la parròquia i les millores a Prada de Moles centren la jornada a Encamp

La número 1 d'Units per al Progrés, Demòcrates i Independents explica que volen continuar embellint les avingudes Joan Martí i François Mitterrand. Prometen que si tornen a guanyar prioritzaran el tram de la rotonda de Prat de Genil cap avall i que també s'embelliran voravies. A més, volen treure partit de l'adornament de les parades de bus. 

"Com a novetat el canvi de totes les marquesines de les parades d'autobusos, amb uns tòtems interactius on hi haurà la programació cultural del comú."

Laura Mas, número 1 d'UP+DA+I

Les obres volen que estiguin planificades i es faran en dues fases. Aquí també tenen previst arreglar la plaça dels Arínsols per guanyar funcionalitat en esdeveniments que acull la parròquia, com ara l'Spartan Race.  

Aquest vespre de dimarts a les vuit, la Valireta acull la reunió dels socialdemòcrates d'Avancem. Allà podran explicar el programa als assistents. Mentrestant, aquest matí de dimarts s'han desplaçat a Prada de Moles. 

La candidata Gisela Escolà ha dit que si depèn d'ells treballaran perquè el VPC es quedi a Encamp. Per aquest motiu, aposten per cobrir les graderies i adequar la xarxa perquè les pilotes no acabin al riu, fer un local per al tercer temps i trobades amb la premsa. D'altra banda, es comprometen, a més, a buscar una solució per als dipòsits de cautxú que s'arrosseguen amb la treta de neu que es deixa a l'aparcament. 

"Aquesta problemàtica i amb el medi ambient Algun abocador o a algun lloc on es pugui tirar perquè després quan plou s'arrossega tot cap al riu. És una cosa que molta gent no sap però nosaltres que passem hores aquí i ho hem vist."

Gisela Escolà, candidata d'Avancem

Una altra prioritat serà equipar el gimnàs del Pas de la Casa i posar mitjans perquè més federacions vinguin a fer estades al poble. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Ricard Tenza

L'impuls de l'estació de Pal-Arinsal, objectiu clau per a la coalició liderada per CC

L'impuls de l'estació de Pal-Arinsal, objectiu clau per a la coalició liderada per CC

Ciutadans Compromesos+Demòcrates+Independents ens citen al pla de la Caubella, a l'estació de Pal-Arinsal per recalcar que, per a ells, es tracta d'un dels principals motors de la parròquia. Consideren que passar a estar dins la societat SETAP 365 ha marcat un abans i un després.

Creuen que un dels principals avantatges és que el comú ha deixat d'aportar un milió i mig d'euros anuals per mantenir l'estació, un volum de diners que volen destinar directament a la parròquia. Recorden els 40 milions d'euros que es volen invertir en els propers quatre anys en diverses accions, tot preservant les activitats tradicionals, per exemple, a la zona de Setúria.

"Està previst l'any que ve a fer una pista d'esquí amb totes les infraestructures necessàries per poder gaudir de l'esquí a l'hivern, però que a l'estiu aquesta zona estarà reservada 100% a la part de la ramaderia i la pastura."

Roger Fité, número 2 de CC+DA+I 

Des de la formació posen en valor la previsió de complir l'objectiu d'acabar gestionant el 25% de la societat.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí 

Entitats tradicionals i associacions, atractius turístics a Andorra la Vella

Entitats tradicionals i associacions, atractius turístics a Andorra la Vella

Potenciar l'associacionisme i també les entitats tradicionals, com fallaires, escudellaires i geganters. Aquest és el compromís de Demòcrates i Progressistes-SDP, que s'obren a ajudar-los amb tot el que necessitin.

"A nivell d’escoles, per exemple, hem pensat d’anar a fer xerrades, perquè des de ben petits coneguin les nostres tradicions i això ho puguin transmetre a nivell familiar. I que això no es perdi, que és molt important que es conegui."

Rosa Maria Sabaté, candidata de DA+SDP+I

En el cas dels castellers, que busquen un local d'assaig, el comú ja hi treballa. S'han temptejat diversos espais i una opció podria ser la pista de futbol sala dels Serradells, per assajar-hi alguns dies. Insisteixen en com d'important seria poder traslladar l'Institut de Música davant de Govern per obrir la Llacuna a d'altres entitats, com ara l'esbart i grups de música aficionats.

El desè dia de campanya a Andorra la Vella ha estat de contrastos. Mentre Demòcrates i Progressistes-SDP han fet èmfasi en l'associacionisme i la importància de potenciar totes aquelles entitats que vetllen per la cultura i les tradicions, Enclar ha tornat a insistir en la importància de la participació ciutadana i s'ha mostrat crític amb el projecte de les fonts de colors. 

Abans de gastar 4 milions d'euros en el projecte de les fonts de la plaça de la Rotonda, exposen que caldria haver consultat la ciutadania si era el que realment necessitava la parròquia. Així de taxativa s'ha mostrat la coalició de Concòrdia, PS, Somveïns i Independents. Pensen que els pisos a preu assequible del Cedre, arreglar voravies i impulsar més zones verdes potser eren més prioritàries.

"Hi ha el tema de l’habitatge, que el meu barri potser no rep el mateix tracte que una zona turística. Llavors és una mica equiparar aquests tipus de coses. Potser les prioritats haurien de ser unes altres i no una atracció turística."

Marc Torrent, candidat d'Enclar

En el sentit de la participació, proposen crear una comissió de cultura per involucrar la gent en l'organització de la festa major i decidir col·lectivament els artistes que vindran. 

Informa: Laura Massegú
Imatges: Albert Refart

Torres i joves, a debat a Escaldes-Engordany

Torres i joves, a debat a Escaldes-Engordany

Les passades eleccions comunals a Escaldes-Engordany la participació va superar per poc el 58%. Ara, falten menys dies per veure quina serà en aquests comicis. El que és clar és que aquesta és una parròquia marcada per les torres.

Per això, la candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents aposta per la creació d'un pla especial que permeti redissenyar la zona del Clot d'Emprivat.

"Que una construcció no es faci només en sector de la illa, sinó que es faci torre o edifici horitzontal tenint en compte tot el conjunt del Clot d'Emprivat i no només una illa."

Alexandre González, candidat de DA+ACCIÓ+SDP+I

Afirmen que apostaran per compensacions addicionals per dotar la zona d'espai verd i millorar així també la incorporació en el teixit urbà de la parròquia. També volen reorientar la zona i que les construccions no es basin només en créixer en vertical.

Per la seva banda, Consens ha destacat que la seva candidatura opta per continuar mantenint el contacte amb els joves. Fan una crida a la seva participació en la vida política i en les eleccions els animen a no deixar que els altres decideixin pels ells. 

"Per què ells tenen la seva pròpia opinió sobre les coses que es volen fer. Per exemple, arran de les propostes de l'altra candidatura de canviar la ubicació del punt jove, hem rebut diverses persones inquietes que no volen aquest canvi."

Carolina Llorens, candidata de Consens per Escaldes-Engordany

En aquesta línia, proposen la creació d'un Consell dels joves, que seria clau per escoltar la seva veu i articular les propostes per aquest públic. 

Imatges: Nil Forcada
Informa: Ariadna Guiu Vila

Escoltar la gent, reactivar el poble i situar Sant Julià a l'agenda cultural

Escoltar la gent, reactivar el poble i situar Sant Julià a l'agenda cultural

La participació ciutadana és i serà un punt diferenciador del pròxim mandat, segons la coalició d'Unió Laurediana, que creu que és moment d'escoltar les necessitats del poble. Posa com a exemple processos participatius que s'han fet els últims quatre anys i que han culminat amb el parc del Camp de Perot i el projecte de remodelació de Verge de Canòlich. Proposen embellir els aparadors amb la història de la parròquia perquè els turistes puguin conèixer més a fons Sant Julià. Això no vol dir que no s'embelleixin altres zones.

"Començarem per aquells punts més visitats, la Verge de Canòlich és el primer exemple. Tenim punts emblemàtics com pot ser la font dels Cóms o la plaça de la Germandat. Al final el que volem és que davant de casa nostra estigui maco i bonic". 

Josep Majoral, número 1 UL+DA+Acció+I

De propostes n'hi ha moltes, però d'eixos centrals de programa n'hi ha dos. Aquí el tema és què és prioritari i què no. Així ho creu Per Sant Julià que va organitzar la reunió de poble a la sala Sergi Mas i va deixar molt clar que la seva candidatura no es centrarà en Naturland i l'abocador, sinó en qüestions que realment afecten la parròquia. Creuen que és moment d'implicar la població, tornar a conèixer els veïns, fer polítiques de benestar i reactivar l'eix comercial per reviure un Sant Julià en coma. Miralles va ser molt clar: és moment de modernitzar i escoltar el que vol la població.

"Que no pensi la gent que el primer poble no és encara Andorra. No, Andorra ja està aquí. Queda't, passa-t'ho bé i gaudeix de la ciutat".

Antoni Miralles, número 1 Per Sant Julià

El que també cal modernitzar és el centre cultural que ha de ser un pol d'atracció del país i un lloc de referència per als lauredians, segons Desperta Laurèdia, que lamenta la pèrdua del teixit associatiu els últims anys. Creu que és moment de recuperar l'esperit del 1992 i crear iniciatives culturals que posin la plaça de la Germandat i Sant Julià en el mapa. Apunten directament l'Escena Nacional. Asseguren que si surten escollits, treballaran per tenir-hi més participació i ser, amb la Massana, una de les seus. Troben que és la manera d'apropar el turista que busca propostes culturals.

"Podem tirar un pas més endavant en ser part activa del disseny, fins i tot, i de l'aportació dels nostres mitjans, dels nostres recursos i de l'espai en sí, que és un espai que pot ser perfectament de creació, cosa que les Fontetes és un espai molt més petit". 

Teresa Areny, candidata Desperta Laurèdia

Aquestes i altres propostes sortiran en el debat d'aquest dimarts a dos quarts de deu de la nit per Andorra Televisió, Ràdio Nacional i andorradifisió.ad

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Els joves han estat els protagonistes de la jornada electoral massanenca

Els joves han estat els protagonistes de la jornada electoral massanenca

L’estació de Pal-Arinsal és un dels principals motors de la Massana per la coalició encapçalada per Ciutadans Compromesos. Consideren que passar a estar dins la societat SETAP 365 ha marcat un abans i un després i creuen que un dels principals avantatges és que el comú ha deixat d'aportar un milió i mig d'euros anuals per mantenir l'estació.

Recorden els 40 milions d'euros que es volen invertir en diverses iniciatives, tot preservant les activitats tradicionals, per exemple, a la zona de Setúria.  

"Està previst l'any que ve a fer una pista d'esquí amb totes les infraestructures necessàries per poder gaudir de l'esquí a l'hivern, però que a l'estiu aquesta zona estarà reservada 100% a la part de la ramaderia i la pastura."

Roger Fité, número 2 de CC+DA+I 

Les dues candidatures massanenques s’han trobat aquest dimarts al Punt 400, el Punt jove de la Massana, per celebrar un debat amb els adolescents organitzat pel Fòrum de la Joventut. Una ocasió per repassar les seves propostes i recollir els neguits del col·lectiu.

A Amb Seny els preocupa la regressió que hi ha hagut en matèria d’igualtat a nivell global i volen fer una anàlisi per detectar possibles mancances i discriminacions a la parròquia, començant pels joves, però també estenent-ho a totes les edats. 

"Perquè pensem que desconeixem aquesta situació i, a partir d'aquí, començar diferents mesures, elaborar el nostre pla de parròquia sobre igualtat amb mesures, sobretot, de sensibilització d'educació de la ciutadania i potenciar el respecte".

Rosa Mari Rechi, candidata Amb Seny 

I és que l’objectiu principal és promoure la diversitat en tots els sentits i erradicar i prevenir qualsevol tipus de violència, sobretot de gènere.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí

Projectes comuns amb Andorra la Vella i una reunió de poble l'onzè dia de campanya a Escaldes

Projectes comuns amb Andorra la Vella i una reunió de poble l'onzè dia de campanya a Escaldes

Ha arribat el torn de la reunió de poble de Consens. 

"Molts ciutadans saben que s'ha fet molta feina. Hem tingut l'ocasió d'explicar-los que tenim més projectes. S'ha de veure, tinc molt respecte per la democràcia, diumenge ho veurem, la ciutadania triarà."

Rosa Gili, número 1 de Consens per Escaldes-Engordany

I han remarcat que ha estat durant el seu mandat que s'ha creat el departament d'Acció Social i que estan donant ajudes per a aliments i medicació que no reemborsa la CASS. També han reivindicat, de nou, que no renunciaran a la cessió del 15% de terreny en promocions urbanístiques. Per últim, han denunciat que en arribar al comú havien perdut parcel·les perquè l'anterior sí que hi havia renunciat. 

Escenificant unió amb la parròquia veïna d'Andorra la Vella, la candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents ha parlat de projectes comuns. Un, el d'un terreny situat a l'entrada de la parròquia quan s'arriba per la Massana per Fiter i Rossell.

"Hi ha un terreny que és propietat del comú d'Andorra la Vella que en un futur esperem que pugui ser un vial de connexió amb la nostra parròquia veïna. Mentrestant això no passi, estudiarem la viabilitat de poder-ne fer un espai públic."

Anna Garcia, número 1 de DA+ACCIÓ+SDP+I

Seria per a la gent que viu a la zona i que ara no gaudeix d'aquests espais. A més, opten per coordinar el clípol entre les dues parròquies per millorar-ne el servei. Un altre projecte comú, el de mancomunar la xarxa d'aigua. 

El partit de la campanya electoral està arribant a la seva fi. Les dues candidatures han fet ja les seves respectives reunions de poble. La traca final serà aquest vespre de dimecres amb el debat electoral a Ràdio i Televisió d'Andorra. Falta veure qui serà la primera en marcar a porteria.

Imatges: Nil Forcada
Informa: Ariadna Guiu Vila

Ajudes al sector agrícola de Canillo

Ajudes al sector agrícola de Canillo

L’agricultura és un sector molt important a Canillo. Des de la candidatura aposten per oferir més ajudes i recursos per aquest sector. Demòcrates+Independents els considera essencials i, per això, vol oferir un acompanyament als agricultors. Una de les idees principals és ajudar a construir i modernitzar les cases pairals.

"Ja no només en l'àmbit econòmic, les podem ajudar a fer estudis i fer propostes de manera que tinguem una continuïtat. Creiem que és molt important tot aquest sector per cuidar les nostres muntanyes, també en l'àmbit del turisme."

Sebastià Plaza, candidat Demòcrates+I

Volen treballar per la promoció perquè hi hagi més bestiar petit a la parròquia i la construcció en pedra seca. També opten per oferir ajudes per a la construcció de bordes.

Informa: Maria Lucena
Imatges: Eric Escabias

Més impuls al festival de titelles i l'habitatge centren la jornada a Encamp

Més impuls al festival de titelles i l'habitatge centren la jornada a Encamp

Ja n'hi ha prou de jugar amb la parròquia. Aquest és el missatge que Avancem difon al seu vídeo de campanya i amb el que dimarts va obrir la reunió de poble a la Valireta, on hi van assistir una trentena de persones. PS+I va rebre preocupacions que passen per una emergència nacional, l'habitatge. La proposta socialdemòcrata passa per l'elaboració d'un índex de preus de referència per evitar la pujada. 

"El model UPDA és més d'intentar que el marc es reguli sol o d'oferir ajuts, però pensem que cada vegada hi ha més gent que necessita aquests ajuts i hauria de ser al contrari."

Marta Pujol, número 1 d'Avancem

La candidatura escolta propostes i millores que es volen fer seves per estar al costat del ciutadà en el proper mandat. 

Mentrestant aquest matí de dimecres a Casa Cristo la coalició encapçalada per Units per al Progrés ha parlat d'una aposta transversal de cultura en què les associacions i entitats tinguin presència en esdeveniments de tot tipus, fins i tot esportius, per donar més impuls a cites consolidades com el festival de titelles. 

"El que volem és anar més enllà de la programació i afavorir que hi pugui haver un premi, que els professionals hi tinguin un lloc de trobada i estada on puguin trobar tallers per formar-se."

Joan Sans, candidat d'UP+DA+I

Sans ha dit que es vol reforçar el coneixement de la parròquia i els entorns amb els orris, el romànic o tradicions com el ball de l'ossa amb recursos pedagògics per fer-ne part als escolars. 

Per conèixer més detalls del programa d'Units per al Progrés Demòcrates i Independents aquesta nit de dimecres hi haurà una reunió de poble a la Valireta a partir de dos quarts de deu. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Ricard Tenza

Les dues llistes massanenques coincideixen en la necessitat d'adequar les voreres

Les dues llistes massanenques coincideixen en la necessitat d'adequar les voreres

Reduir el trànsit que passa per la Massana, però sobretot per localitats com Anyós i l'Aldosa a través del desviament és cabdal per a Amb Seny. Recalquen la rellevància d'aquest projecte, que intentaran que costi el mínim possible si hi ha partides que s'hi puguin reconduir. També aposten fermament per construir voreres en punts com Arinsal, Erts i l'entrada de Sispony venint de la carretera d'accés a la Massana. 

"Des dels hotels fins a l'entrada del poble gairebé, aquella unitat d'actuació s'hauria de desbloquejar ja sigui per la negociació directa amb els propietaris o per l'anticipació de la cessió dels nuclis d'actuació que hi hagi allà".

Antoni Invernon, candidat Amb Seny 

I volen augmentar les freqüències del bus comunal per potenciar aquesta via de transport més sostenible. 

La coalició encapçalada per Ciutadans Compromesos s'ha apropat als veïns de Sispony, Escàs i els Plans per presentar les millores que tenen en ment, com ara rehabilitar el nucli antic de Sispony.

"En alguns trams l'empedrat està una mica tocat i el que volem fer és renovar-lo. També volem reforçar les baranes i posar una mica de llum per amabilitzar el nucli antic."

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

Una de les principals queixes dels veïns ha estat la falta d'adequació de carreteres i voravies vist l'augment de noves construccions. També han reclamat mesures per frenar la velocitat amb què baixen les bicicletes de descens, una qüestió que la formació té previst regular.

I és que per les dues candidatures massanenques millorar els accessos als diferents pobles i sobretot també les voreres és una clara prioritat. Defensen que, d'aquesta manera, es guanyaria molta més seguretat.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

Crida al canvi i a mancomunar esforços amb Escaldes-Engordany

Crida al canvi i a mancomunar esforços amb Escaldes-Engordany

Tot i que encara queden tres dies, Enclar va aplegar una vuitantena llarga de persones al Teatre Comunal, a l'acte final de campanya. Van definir la candidatura a través de valors com el compromís, la sostenibilitat, la participació, la convivència, l'optimització o la proximitat. Afronten amb ganes aquests darrers dies, amb l'objectiu d'acabar de donar a conèixer el projecte, que diuen que respon als neguits de la ciutadania. El contrari del que ha fet l'actual corporació els darrers anys, amb projectes faraònics. 

"L'habitatge ha sigut un tema i més després de la manifestació, però el tema dels problemes reals, del dia a dia: voreres trencades, la gent gran amb el tema dels viatges... Hem tingut una mica de tot. I això està bé perquè ens ho van dir a Santa Coloma: és que el vostre programa recull totes les inquietuds, necessitats i problemes que tenim".

Sergi González, número 1 Enclar 

A Andorra la Vella, Enclar ha aprofitat el darrer acte popular de campanya amb la seva gent per demanar-los una última empenta de cara a diumenge i aconseguir que hi hagi un canvi a la parròquia. Pel que fa a la coalició de Demòcrates i Progressistes-SDP han unit forces amb la candidatura escaldenca i han presentat un seguit de propostes que poden impulsar conjuntament els propers anys.

David Astrié i Anna Garcia han demostrat bona sintonia. Tots dos tenen clar que un dels primers àmbits on cal unir esforços és en l'aigua, interconnectant les dues xarxes. L'objectiu és evitar que en un període intens de sequera, qualsevol de les dues parròquies se'n pugui quedar sense. Un projecte del qual ja s'havia parlat fa temps. Amb l'hospital ja es va fer i ara cal analitzar tècnicament altres llocs on materialitzar-ho.  

"Si demorem això serà un error. Serà un gran error. S'han de fer uns estudis tècnics, però penso que això s'hauria de materialitzar de cara al mandat que ve. Tots els ciutadans d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany en sortiran beneficiats en el cas que hi hagi problemes. I per tant és una actuació que s'hauria de fer el més aviat possible".

David Astrié, número 1 DA+SDP+I 

Una altra idea seria allargar el rec de l'Obac cap a Escaldes-Engordany, per fomentar encara més els camins de muntanya. 

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart

La gent gran i la seguretat viària, propostes a Ordino

La gent gran i la seguretat viària, propostes a Ordino

Més qualitat de vida per a la gent gran. És un objectiu de la candidatura d'Units per Ordino i ho faran escoltant de primera mà la veu d'aquest col·lectiu. Anuncien que, en cas de guanyar, donaran resposta a algunes de les demandes recollides durant la campanya.

"A nosaltres el que ens han demanat és un podòleg. Nosaltres el que volem és proporcionar aquest podòleg així com augmentar les parcel·les dels horts que tenim aquí a Ordino i fer un manteniment, perquè estan una mica abandonats."

Jordina Bringué, número 2 d'Units per Ordino

Recollint les seves demandes, també volen crear un consell de joves per millorar les propostes d'esbarjo. Crear un espai de trobada i incentivar i organitzar concerts són alguns dels punts del seu programa electoral. Mesures per millorar la qualitat de vida de la gent gran i incentivar la participació dels joves.

I des de l'altre candidatura també parlen de millores, en aquest cas del trànsit.

Des d'ACO+DA+Independents+SDP situen la millora dels pobles al centre de les prioritats. Sobretot, pel que fa a la modernització de les carreteres. Consideren especialment urgent millorar-ne la seguretat.

"Treballarem amb la taula de mobilitat per instal·lar semàfors i radars de trams. El segon punt és el tema de la sostenibilitat en vers al manteniment de les parades d'autobús. Hi ha parades d'autobús que falta l'enllumenament."

Eduard Betriu, número dos d'ACO+DA+I+SDP

El sistema actual de mesures per reduir la velocitat no s'ha mostrat eficaç. A més, aposten perquè les mesures siguin sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

Accessibilitat i mobilitat, temes de l'onzè dia de campanya laurediana

Accessibilitat i mobilitat, temes de l'onzè dia de campanya laurediana

El debat d'aquest dimarts a RTVA no ha modificat l'agenda de la campanya electoral. Aquest dimecres els candidats han parlat de mobilitat i accessibilitat.

Verge de Canòlich ha de ser per als vianants. Així ho creu Per Sant Julià, que titlla el projecte de remodelació del carrer de prioritari. Sobretot perquè seria la manera de dinamitzar el comerç del centre, que necessita sentir-se recolzat pel comú abans d'invertir en qualsevol millora. El candidat Josep Maria Cucalón també ha volgut respondre les crítiques i ha dit que és qüestió de voluntat, que no cal inventar res per restringir el pas de vehicles, que l'únic que es necessita és una bona estratègia de trànsit i posar pilones retràctils que deixin passar únicament els veïns de la zona. 

"Que no hi hagi perill que si un nen surt a la carretera l'atropelli un cotxe. És fàcil arreglar-ho, només hem d'anar a Barcelona i mirar el Portal de l'Àngel o a Reus".

Josep Maria Cucalón, candidat Per Sant Julià

En tot cas, que s'ha de restringir el pas de vehicles per l'avinguda és un fet, però que no es pot fer de la nit al dia, també. Desperta Laurèdia té clar que el pròxim comú haurà de ser l'encarregat de dibuixar una estratègia en aquest sentit. Una línia de treball a llarg termini que hauria d'anar de la mà d'altres projectes clau per a la parròquia com el del vial. Si no es pacifica el trànsit fora, no es pot restringir dins. Al final, segons Cairat, és la manera de millorar la vida dels lauredians i de revitalitzar el comerç. 

"Hi ha empreses que necessiten de serveis de transport, hi ha entrades de garatges de veïns... no entenem que s'hagi de peatonalitzar 100%, però sí canviar la prioritat progressivament". 

Cerni Cairat, número 1 Desperta Laurèdia

La millora de l'estat del benestar també passa per fer polítiques inclusives, pensades per a tothom. Un exemple, segons la coalició d'Unió Laurediana, és el lavabo inclusiu del Lauesport. És un pas fet el darrer mandat que, promet la candidatura, tindrà continuïtat els pròxims quatre anys si surten escollits. Aposten per un pla de millora que adaptarà totes les voravies de la parròquia. Posen casa comuna com un altre exemple d'inclusió.

"Jo hauria de pujar per aquí. Per adaptar-ho, es va fer la rampeta allà. Això és un ajustament raonable. Nosaltres això ho acceptem"

Agustina Grandvallet, candidata UL+DA+Acció+I

Asseguren que identificaran i marcaran prioritats amb l'ajuda dels col·lectius afectats. 

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

La cultura centra l'onzè dia de campanya a Encamp

La cultura centra l'onzè dia de campanya a Encamp

El ball de l'ossa és un dels focus d'atenció de la candidatura d'Avancem per al proper mandat. Marta Pujol vol dotar amb més recursos la comissió de festes i que Encamp sigui amfitriona entre altres territoris que celebren la festa quan fa un any de la declaració de patrimoni immaterial per la Unesco. Més enllà la número 1 parla de crear esdeveniments amb poder de convocatòria. 

"Propostes que ens aportin un turisme interessat per la cultura, de qualitat, com un festival de teatre amb models, per exemple, de Tàrrega o Avinyó o per potenciar la dansa".

Marta Pujol, número 1 Avancem  

En un altre capítol, Avancem també parla de millorar infraestructures com la sala de la Valireta.

Mentrestant a Casa Cristo la candidatura encapçalada per Units per al Progrés ha parlat d'una aposta transversal de cultura en què les associacions i entitats tinguin presència en esdeveniments de tot tipus, fins i tot esportius, i donar més impuls a cites consolidades com el festival de titelles. 

"El que volem és anar més enllà de la programació i afavorir que hi pugui haver un premi, que els professionals hi tinguin un lloc de trobada i estada on puguin trobar tallers per formar-se".

Joan Sans, candidat UP+DA+I 

El candidat Joan Sans vol reforçar el coneixement de la parròquia i els entorns amb els orris, el romànic i tradicions com el ball de l'ossa amb recursos pedagògics per als escolars. 

Per conèixer més detalls del programa d'Units per al Progrés Demòcrates i Independents aquest dimecres a la nit hi ha reunió de poble a la Valireta a partir de dos quarts de deu. 

Informa: Rosa Alberch 

Imatges: Ricard Tenza

Administració pública, accessibilitat i mobilitat, temes de l'onzè dia de campanya laurediana

Administració pública, accessibilitat i mobilitat, temes de l'onzè dia de campanya laurediana

En concret, de transparència pressupostària. Segons la llista socialdemòcrata, el comú no només ha de fer una bona gestió dels comptes, també ha de destinar esforços a explicar què es fa amb els diners públics. És per això que proposa la creació d'un apartat a la pàgina web on els ciutadans puguin veure d'on ve i cap a on va cada cèntim que rep la corporació. Miralles creu que és just tenint en compte que el pressupost ve dels tributs que paga cada veí del poble. 

"Que abans, durant i després tinguem capacitat de decisió. I això no ho fan. Necessitem que sigui transparent, clar, que la gent sàpiga molt bé què és el que es fa. Hem de fer-ho perquè som servidors públics". 

Antoni Miralles, número 1 Per Sant Julià

Un altre aspecte a millorar els pròxims anys és la mobilitat. Desperta Laurèdia té clar que el pròxim comú haurà de ser l'encarregat de dibuixar una estratègia en aquest sentit. Una línia de treball a llarg termini que hauria d'anar de la mà d'altres projectes clau per a la parròquia com el del vial. Si no es pacifica el trànsit fora, no es pot restringir dins. Al final, segons Cairat, és la manera de millorar la vida dels lauredians i de revitalitzar el comerç. 

"Hi ha empreses que necessiten de serveis de transport, hi ha entrades de garatges de veïns... no entenem que s'hagi de peatonalitzar 100%, però sí canviar la prioritat progressivament". 

Cerni Cairat, número 1 Desperta Laurèdia

La millora de l'estat del benestar també passa per fer polítiques inclusives, pensades per a tothom. Un exemple, segons la coalició d'Unió Laurediana, és el lavabo inclusiu del Lauesport. És un pas fet el darrer mandat que, promet la candidatura, tindrà continuïtat els pròxims quatre anys si surten escollits. Aposten per un pla de millora que adaptarà totes les voravies de la parròquia. Posen casa comuna com un altre exemple d'inclusió.

"Jo hauria de pujar per aquí. Per adaptar-ho, es va fer la rampeta allà. Això és un ajustament raonable. Nosaltres això ho acceptem"

Agustina Grandvallet, candidata UL+DA+Acció+I

Asseguren que identificaran i marcaran prioritats amb l'ajuda dels col·lectius afectats. 

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

 

La governança i els projectes conjunts amb Escaldes-Engordany a la recta final de campanya a Andorra la Vella

La governança i els projectes conjunts amb Escaldes-Engordany a la recta final de campanya a Andorra la Vella

Un terme molt utilitzat pels polítics és la governança. I què és per Enclar? Doncs un comú obert, transparent, participatiu i eficient. I com pensen aconseguir-ho? D'entrada, permetent que els ciutadans puguin concertar cites amb els representants comunals i conversar-hi directament. I després amb una agenda oberta.

"Mostrar sempre les agendes dels cònsols i consellers perquè la gent pugui veure a què estem dedicant el temps i amb què estem lluitant per ells. I tenir també, d'alguna manera, una plataforma on puguin sortir tots els processos i tots els projectes i que es pugui anar veient en quin punt estan, quines dificultats ens anem trobant".

Maria Nazzaro, candidata Enclar 

També voldrien impulsar un estudi de clima laboral per saber com es poden aprofitar els recursos per arribar a més gent. 

Recta final de campanya i les candidatures d'Andorra la Vella aprofiten per posar tota la carn a la graella. Mentre Enclar ha explicat la seva fórmula per aplicar una bona governança i millorar els temps de resposta cap als ciutadans, la coalició de Demòcrates i Progressistes-SDP ha unit forces amb la seva homòloga a Escaldes-Engordany per explicar tots els projectes que voldrien impulsar conjuntament.  

David Astrié i Anna Garcia han demostrat bona sintonia. Tots dos tenen clar que un dels primers àmbits on cal unir esforços és en l'aigua, interconnectant les dues xarxes. L'objectiu és evitar que en un període intens de sequera, qualsevol de les dues parròquies se'n pugui quedar sense. Un projecte del qual ja s'havia parlat fa temps. Amb l'hospital ja es va fer i ara cal analitzar tècnicament altres llocs on materialitzar-ho.  

"Si demorem això serà un error. Serà un gran error. S'han de fer uns estudis tècnics, però penso que això s'hauria de materialitzar de cara al mandat que ve. Tots els ciutadans d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany en sortiran beneficiats en el cas que hi hagi problemes. I per tant és una actuació que s'hauria de fer el més aviat possible".

David Astrié, número 1 DA+SDP+I 

Una altra idea seria allargar el rec de l'Obac cap a Escaldes-Engordany, per fomentar encara més els camins de muntanya. 

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart

 

Un nou terreny de joc per a Escaldes-Engordany i compartir projectes comuns amb Andorra la Vella

Un nou terreny de joc per a Escaldes-Engordany i compartir projectes comuns amb Andorra la Vella

Un segon camp de futbol per a la parròquia. Això és el que promet estudiar Consens. 

"Donar resposta a la demanda que tenim per part dels clubs. Hi ha una sobresaturació de l'execució del futbol a la nostra parròquia. Hi ha nens de 8 anys que surten a les 10 de la nit per aquests torns rotatoris."

Laura López, candidata Consens per Escaldes-Engordany 

Un dels emplaçaments on es podria ubicar seria a la zona del pla especial de Can Nogué, on el comú tindrà una cessió de terreny d'uns 4.000 metres. A més, a Engolasters aposten per la creació d'una espècie d'espai de colònies centrat en joves i grans i el seu contacte amb la natura. Pel que fa als centres esportius comunals, n'ampliaran l'horari d'obertura al públic.

Escenificant unió amb la parròquia veïna d'Andorra la Vella, la candidatura de Demòcrates+Acció+SDP+Independents ha parlat de projectes comuns. Un, el d'un terreny situat a l'entrada de la parròquia quan s'arriba per la Massana per Fiter i Rossell.

"Hi ha un terreny que és propietat del comú d'Andorra la Vella que en un futur esperem que pugui ser un vial de connexió amb la nostra parròquia veïna. Mentrestant això no passi, estudiarem la viabilitat de poder-ne fer un espai públic."

Anna Garcia, número 1 de DA+ACCIÓ+SDP+I

Seria per a la gent que viu a la zona i que ara no gaudeix d'aquests espais. A més, opten per coordinar el clípol entre les dues parròquies per millorar-ne el servei. Un altre projecte comú, el de mancomunar la xarxa d'aigua. 

El partit de la campanya electoral està arribant a la seva fi. Les dues candidatures han fet ja les seves respectives reunions de poble. La traca final serà aquest dimecres a la nit, amb el debat electoral a Ràdio i Televisió d'Andorra. Falta veure qui serà la primera en marcar a porteria.

Imatges: Nil Forcada

Informa: Ariadna Guiu Vila

Una segona vida per al safareig d'Arinsal

Una segona vida per al safareig d'Arinsal

Ciutadans Compromesos+Demòcrates+Independents s'han apropat a Arinsal per tal de celebrar una reunió de poble amb els veïns d'aquesta localitat, juntament amb els d'Erts i Pal. Han explicat el seu programa, que contempla millorar les connexions entre les poblacions i invertir en nous atractius.

Arinsal proposen remodelar el safareig, un espai emblemàtic i històric que necessita reformes. 

"També mirar amb Govern de renovar les moles, ja que n'hi ha una de privada i una altra que em sembla que és de Govern. I, a partir d'aquí, crear una petita ruta cultural aquí al poble d'Arinsal".

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

A Pal volen fer un aparcament, reforçar les freqüències del transport públic, amb la possibilitat d'oferir un bus a la demanda, i solucionar la problemàtica que tenen alguns autobusos a l'hora de fer alguns girs de carretera. A Erts aposten per rehabilitar l'empedrat del nucli antic i treballar per fer tota la voravia de connexió entre la Massana i Arinsal, una iniciativa que ja s'ha posat en marxa. 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

Joves, gent gran i el vial, el còctel electoral del penúltim dia de campanya a Sant Julià

Joves, gent gran i el vial, el còctel electoral del penúltim dia de campanya a Sant Julià

Hi ha poques coses en les que els tres candidats estiguin d'acord, però si s'hagués de destacar una clara és la necessitat de tirar endavant d'una vegada per totes el vial.

I ja no és pel vial, que també, sinó perquè és una demostració més que Sant Julià és la parròquia oblidada del Govern. I no és qüestió de sensacions, segons Desperta Laurèdia, és tema d'inversió. Cairat ha posat com a exemple el pressupost general del 2024 on es reserven 7 milions per al vial de la Massana i cap per al de Sant Julià. Creu que són dues obres complementàries i que si l'executiu no la tira endavant és perquè no ho vol. Reconeix que té les mans lligades, però si surten escollits es comprometen a seguir pressionant tant com puguin. 

"Insisteixo que és molt necessària per a Sant Julià. Per una qüestió de qualitat de vida, de seguretat, perquè ens permetrà millorar el nostre entorn urbà i replantejar-lo".

Cerni Cairat, número 1 Desperta Laurèdia

L'habitatge és un problema de país, però el comú ha de fer tot el que pugui per pal·liar la situació a la parròquia. Així ho creu la coalició d'UL, que vol posar en valor la feina feta el passat mandat amb els pisos tutelats per a la gent gran. Un projecte destinat a un col·lectiu desprotegit que hauria de començar a veure la llum l'any vinent. És un tema complicat, que requereix experiència, perquè encara falten dos milions d'euros per tenir tot el finançament lligat. Una experiència que diu tenir la número dos, Mireia Codina, que posa la seva candidatura com la més preparada.

"Un treball molt de formigueta i d'anar tocant moltes portes. Comptem amb 6 milions d'euros a dia d'avui per poder començar les obres i realitzar una part important del projecte". 

Mireia Codina, número 2 UL+DA+Acció+I

A la parròquia, però, no només hi ha gent gran. També hi ha joves que, en certa manera, donen resposta al reclam de Sant Julià parròquia universitària. Una proclama que no s'està complint segons la llista socialdemòcrata, que aposta per fer una inversió gran a l'UdA, que incorpori noves formacions que puguin ser atractives per al jovent del país i de fora. Lamenten que molts marxin a Espanya o França perquè aquí no troben el que busquen.

"Volem fer una parròquia més atractiva, aportant formacions a l'alçada de la demanda. Volem que els nens, quan acabin els seus estudis, una de les opcions per continuar formant-se sigui Sant Julià". 

Letícia Tarancón, candidata Per Sant Julià

També es comprometen a estudiar una tarifa d'aparcament reduïda per als joves.

Informa: Òscar Serrano

Imatges: Andreij Cristancho

Una Escaldes-Engordany més participativa

Una Escaldes-Engordany més participativa

Fer més visibles les associacions de la parròquia tot escoltant les entitats de comerciants i restauradors. Aquesta és una de les mesures de Demòcrates+Acció+SDP+Independents. 

A més, volen impulsar la figura del conseller de barri perquè sigui efectiva. Precisament, en un d'aquests barris, el de Fiter i Rossell, també volen dur-hi a terme una tasca important. 

"Una de les accions que volem desenvolupar és la separativa d'aigües. Sabem que serà una obra complicada, però creiem que s'ha de fer. Aprofitaríem aquesta obra per instal·lar FEDA Ecoterm i embellir algun punt de l'avinguda."

Jordi Olivé, candidat de DA+ACCIÓ+SDP+I

Implicar la ciutadania en la presa de decisions és el que també ambiciona Consens. Per això, vol crear una conselleria de ciutadania.

"L'objectiu de la conselleria és el de fer més fluïda la comunicació amb els ciutadans. Que quan tinguin un problema tinguin algú a qui dirigir-se, que pugui fer el seguiment i donar-los resposta."

Ramon Tena, candidat de Consens per Escaldes-Engordany

Destaquen, a més, la voluntat de fer pressupostos participatius i més freqüència de reunions de poble. Creuen que és crucial per implicar els ciutadans en els afers de la parròquia. La solució també passaria per un consell de joves i de la gent gran. 

Tot i que al debat de la nit, les candidates ens van fer partícips d'algun retret, aquest dijous les dues llistes s'han posat d'acord en una cosa: volen una Escaldes-Engordany més participativa.

Imatges: Nil Forcada
Informa: Ariadna Guiu Vila

Grifols i l'oferta d'après-ski, protagonistes en el penúltim dia de campanya

Grifols i l'oferta d'après-ski, protagonistes en el penúltim dia de campanya

ACO+DA+I+SDP va tancar aquest dimecres les reunions de poble i ho va fer amb protagonisme del projecte de Grifols. Formava part del discurs de Xavier Espot, present a l'acte, i del candidat Àlex Gaspà, que va reconèixer que, inicialment, hi era contrari. La cap de llista va reiterar que només es farà si l'aportació és positiva.

"A Ordino no es farà res si jo soc cònsol que no tinguem les garanties suficients i que no tinguem la seguretat que es pot fer a la parròquia d'Ordino. A partir d'aquí, jo penso que això ha quedat clar."

Maria del Mar Coma, número 1 ACO+DA+I+SDP

I de la reunió de poble celebrada dimecres per la candidatura liderada per Maria del Mar Coma, l'altra llista es mostra preocupada per la manca d'oferta d'après-ski.

Sobretot, destaquen, que en els últims anys han tancat alguns hotels i restaurants al centre. Volen treballar perquè el turisme no sigui de pas i després de les pistes es quedi a la parròquia.

"Vèiem que han tancat 4 hotels, hi ha dos o tres bars tancats al centre d'Ordino i hem de treballar per veure quin és el motiu i com s'hi posa remei perquè la gent i els turistes puguin venir i gaudir de la parròquia més d'unes hores, quedar-se i pernoctar aquí."

Joan Miquel Armengol, candidat Units per Ordino 

La solució passa per disposar de més zones d'aparcament i establir un diàleg permanent amb el sector turístic per començar a aplicar solucions.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Fernando Montero

Les candidatures d'Andorra la Vella reivindiquen les zones per a vianants i un ús per als Pouets

Les candidatures d'Andorra la Vella reivindiquen les zones per a vianants i un ús per als Pouets

El penúltim dia de campanya a Andorra la Vella ha estat de reivindicacions. Mentre Enclar ha insistit en la necessitat de donar sortida a espais en desús com els Pouets, la coalició de Demòcrates i Progressistes-SDP ha volgut posar en valor els barris. Aposten per seguir creant zones per a vianants.

Des de Prada Ramon, l'actual majoria comunal ha defensat que la reconversió ha servit per dinamitzar el comerç de la zona. Asseguren que per a ells és una prioritat continuar treballant amb les associacions de comerciants. La propera zona a convertir-se per a vianants podria ser la part alta de l'avinguda Meritxell, on voldrien impulsar una prova pilot en moments de gran afluència turística.    

"S'hauria de mirar si això es faria només puntualment en moments forts pel comerç o si es guardaria també definitivament, que els comerciants això ens ho demanen molt. Però clar, sabeu que també és una via que a nivell de circulació és molt complicada de limitar."

Rosalina Areny, candidata de DA+SDP+I 

Demòcrates i Progressistes-SDP insisteixen que tots els barris tenen la mateixa categoria i que treballen per poder invertir arreu de la parròquia.

Enclar pensa que cal fer un pas endavant amb l'aparcament dels Pouets. L'equipament fa molt de temps que està tancat i diuen que ha arribat l'hora de fer un estudi de viabilitat. Així, volen veure què costa realment desmuntar-lo i proposar unes quantes accions a la ciutadania perquè siguin ells qui escullin com aprofitar aquest espai.

"Ningú ens ha explicat perquè això està així. Primer hem de veure quan ens costa, la viabilitat, i després pensar, abans de tirar endavant això, què faríem en aquest equipament, amb diverses opcions i explicar-ho a la ciutadania. Realment el que no podem fer és treure això, que ens costi dos milions, per fer un magatzem."

Sergi González, número 1 d'Enclar

D'entrada descarten fer-hi un altre aparcament, perquè s'ha vist que no funciona. Un espai per als joves o ubicar-hi el Conservatori de Música podrien ser opcions més factibles.

Informa: Laura Massegú
Imatges: Albert Refart

Embellir Canillo per fomentar el turisme

Embellir Canillo per fomentar el turisme

L’embelliment de Canillo, incloent-hi tots els pobles és un punt important per la candidatura. Volen millorar des de la carretera general als carrers petits per on no passa gaire gent.

Les obres per embellir diverses zones de la parròquia com ara el carrer Major de Soldeu van començar en l’anterior mandat de Demòcrates. Volen continuar millorant la parròquia i tenen un projecte important al centre de Canillo. 

"Volem que hi hagi participació ciutadana per la remodelació de la plaça de Montaup a Canillo. Com que volem que tot sigui més agradable per al ciutadà, tot zones peatonals, maques, que sigui agradable d'estar-hi". 

Alexander Cesare Kinchella, candidat Demòcrates+I

L’embelliment volen que sigui total, per fer-ho tot més bonic. Des de zones on hi ha molta afluència fins als carrers petits que porten anys sense millorar. 

Informa: Maria Lucena

Imatges: Eric Escabias

Les llistes encampadanes encaren el final de campanya exposant els seus grans projectes

Les llistes encampadanes encaren el final de campanya exposant els seus grans projectes

Units per al Progrés, Demòcrates i Independents ha omplert de gom a gom la sala de la Valireta en una reunió de poble on el cònsol menor ha destacat els quatre anys de treball al costat de Laura Mas, que ara vol reeditar el càrrec amb un nou equip amb els quals ha explicat que culminaran el treball encetat per fer parròquia en tres eixos. 

"Tres eixos molt importants com son la transformació urbana, la millora de tots els serveis i les activitats pel benestar dels ciutadans i consolidar la parròquia com a destinació esportiva i familiar. Són tres eixos en els que hem treballat i cal seguir treballant". 

Laura Mas, número 1 UP+DA+I 

A l'acte d'aquest dimecres on han explicat el gros de propostes per a Encamp i el Pas de la Casa han rebut el suport del cap de Govern i el síndic general, que és encampadà

Quan falten dos dies per acabar la campanya, les formacions que concorren en aquests comicis a Encamp continuen esprement els seu programes i parlant de les accions que volen per a l'Encamp dels propers quatre anys.

El ball de l'ossa és un dels focus d'atenció de la candidatura d'Avancem per al proper mandat. Marta Pujol vol dotar de més recursos la comissió de festes i que Encamp sigui amfitriona entre altres territoris que celebren la festa quan fa un any de la declaració de patrimoni immaterial per la Unesco. Més enllà la número 1 parla de crear esdeveniments amb poder de convocatòria. 

"Propostes que ens aportin un turisme interessat per la cultura, de qualitat, com un festival de teatre amb models, per exemple, de Tàrrega o Avinyó o per potenciar la dansa". 

Marta Pujol, número 1 Avancem 

En un altre capítol, Avancem també parla de millorar infraestructures com la sala de la Valireta.

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Sergi Linares- Ricard Tenza 

L'esport i l'oferta d'après-ski, protagonistes en el penúltim dia de campanya

L'esport i l'oferta d'après-ski, protagonistes en el penúltim dia de campanya

El turisme esportiu ha de continuar creixent i ser un incentiu per a l'economia de la parròquia. D'aquesta manera ho consideren des de la llista d'ACO+DA+I+SDP i en aquest sentit anuncien que hi destinaran recursos. Pel que fa al centre esportiu, destaquen les reformes que preveuen centrades a crear un espai de socialització. A més, incentivaran l'activitat física amb descomptes d'un 10% per als residents a la parròquia.

"Apostarem i seguirem apostant, com hem fet fins ara, pel turisme esportiu amb proves de renom nacional i internacional. Perquè al final creiem que els esportistes quan venen aquí es troben una parròquia magnífica, amb un entorn natural envejable."

Jordi Serracanta, candidat ACO+DA+I+SDP 

La manca d'oferta d'après-ski preocupa els candidats d'Units per Ordino. Sobretot, destaquen, que en els últims anys han tancat alguns hotels i restaurants al centre. Volen treballar perquè el turisme no sigui de pas i després de les pistes es quedi a la parròquia.

"Veiem que han tancat 4 hotels, hi ha dos o tres bars tancats al centre d'Ordino i hem de treballar per veure quin és el motiu i com s'hi posa remei perquè la gent i els turistes puguin venir i gaudir de la parròquia més d'unes hores, quedar-se i pernoctar aquí."

Joan Miquel Armengol, candidat Units per Ordino 

La solució passa per disposar de més zones d'aparcament i establir un diàleg permanent amb el sector turístic per començar a aplicar solucions.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

Més acompanyament per a la gent gran i inversions per millorar Arinsal, Erts i Pal

Més acompanyament per a la gent gran i inversions per millorar Arinsal, Erts i Pal

Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents ha celebrat una reunió de poble destinada als veïns Arinsal, Erts i Pal. Volen invertir en nous atractius, com ara la reforma del safareig d'Arinsal

"També mirar amb Govern de renovar les moles, ja que n'hi ha una de privada i una altra que em sembla que és de Govern. I, a partir d'aquí, crear una petita ruta cultural aquí al poble d'Arinsal".

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

A Pal volen fer un aparcament i reforçar les freqüències del transport públic, amb la possibilitat d'oferir un bus a la demanda. A Erts aposten per rehabilitar l'empedrat del nucli antic i fer, amb el Govern, tota la voravia de connexió entre la Massana i Arinsal.

La gent gran és la protagonista de la jornada per a Amb Seny. La trobada ha arrencat amb un petit concert del cap de llista, Guillem Forné, passant després a un torn obert de paraula per exposar dubtes i preocupacions. Per la candidatura, és vital acompanyar més el col·lectiu. 

"Que tinguin un telèfon per poder trucar o, fins i tot, tenir unes persones concretes al comú de la Massana perquè es preocupin d'aquestes persones, per exemple, un cop a la setmana. Considerem que són un col·lectiu vulnerable".

Sílvia Mosquera, candidata Amb Seny 

També plantegen un bus a la demanda per arribar de forma eficient a punts com Pal i Xixerella. I per motivar la seva creativitat i sociabilització, aposten per organitzar tallers d'intercanvi de receptes culinàries i un podcast on puguin participar també els joves. 

Les dues candidatures massanenques al llarg de la campanya s'han apropat a la casa pairal per tal de parlar amb la gent gran i recollir les seves preocupacions. Totes dues proposen crear un servei, com ara un centre de dia o una residència, per evitar que el col·lectiu hagi de desplaçar-se a altres parròquies.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

UP+DA+I omple la Valireta i Avancem parla amb els joves

UP+DA+I omple la Valireta i Avancem parla amb els joves

Units per al Progrés, Demòcrates i Independents va omplir de gom a gom la sala de la Valireta en una reunió de poble on el cònsol menor va destacar els quatre anys de treball al costat de Laura Mas, que ara vol reeditar el càrrec amb un nou equip, amb els quals va explicar que culminaran el treball encetat per fer parròquia en tres eixos. 

"Tres eixos molt importants com son la transformació urbana, la millora de tots els serveis i les activitats pel benestar dels ciutadans i consolidar la parròquia com a destinació esportiva i familiar. Són tres eixos en els que hem treballat i cal seguir treballant".

Laura Mas, número 1 UP+DA+I.

A l'acte d'aquest dimecres, on van explicar el gros de propostes per a Encamp i el Pas de la Casa, van rebre el suport del cap de Govern i del síndic general, que és encampadà

Mentrestant, aquesta tarda de dijous, candidats d'Units per al Progrés, Demòcrates i Independents, i també d'Avancem, s'han traslladat al Punt d'Informació Juvenil per parlar de polítiques de joventut. 

És on Clàudia Cunill ha mostrat la voluntat que el Punt d'Informació Juvenil sigui la porta d'entrada als dubtes que se'ls planteja avui dia als joves en àmbits com la feina i l'habitatge i per això volen crear la figura de l'educador de carrer per tenir una referència. 

"Des d'Avancem portem una proposta d'habitatge pel jovent junt amb la gent gran, la figura de l'educador social que els pugui ajudar en el seu camí sigui professional, esportiu...que el puguis contactar per no sé com fer això o gestionar-ho".

Clàudia Cunill, candidata Avancem.

Els socialdemòcrates també volen oferir espais de participació per complir les seves necessitats, promocionar l'esport entre els joves per crear base i premiar els millors estudiants de la parròquia perquè vegin valorat l'esforç. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Un educador social i un local de lleure al Pas de la Casa, últimes propotstes a Encamp

Un educador social i un local de lleure al Pas de la Casa, últimes propotstes a Encamp

Clàudia Cunill ha mostrat la voluntat que el Punt d'Informació Juvenil sigui la porta d'entrada als dubtes que es plantegen avui dia als joves en àmbits com la feina i l'habitatge i per això volen crear la figura de l'educador de carrer per tenir una referència. 

"Des d'Avancem portem una proposta d'habitatge pel jovent junt amb la gent gran, la figura de l'educador social que els pugui ajudar en el seu camí sigui professional, esportiu...que el puguis contactar per no sé com fer això o gestionar-ho".

Clàudia Cunill, candidata Avancem 

Els socialdemòcrates volen oferir espais de participació per complir les seves necessitats, promocionar l'esport entre els joves per crear base i premiar els millors estudiants de la parròquia perquè vegin valorat l'esforç. 

Units per al Progrés, Demòcrates i Independents porta al programa la remodelació de la part baixa de l'avinguda d'Encamp gràcies a l'acord de la nova concessió amb Saetde, que seguirà l'estètica del carrer Sant Jordi. D'altra banda es vol equipar el poble amb un espai per a infants i joves a l'antiga escola bressol. 

"Es traslladarà l'espai jove, una part de zona infantil coberta, com podeu veure la climatologia al Pas és força dura. Així que el que volem és un que hi hagi un centre tothom trobi un centre on tothom tingui el punt de trobada al Pas de la Casa".

Laura Mas, número 1 UP+DA+I 

Una vegada remodelada l'escola bressol, el parc infantil que hi ha a l'altra banda de vorera es convertirà en un skate park, un altre equipament molt demanat al poble. 

Darrer dia de campanya i les candidatures esgoten les últimes hores al carrer per fer passa el seu missatge i diumenge els 4.440 electors amb dret a vot a Encamp diguin la seva a les urnes. 

Informa: Rosa Alberch 

Imatges: Sergi Linares 

 

El nou CAP i més serveis per a la gent gran, l'última proposta de la campanya a Canillo

El nou CAP i més serveis per a la gent gran, l'última proposta de la campanya a Canillo

Un altre gran projecte de la candidatura de Canillo és el nou centre assistencial. Les obres han començat aquest mandat. Un servei molt important que es preveu que estigui enllestit el segon trimestre del 2024. De fet, recorda que ja treballen, en aquest sentit, amb la construcció del nou centre de salut a la plaça Prat del Riu, d'uns 400 metres quadrats, que serà un dels més grans del país. En paral·lel, també es preocupen de la gent gran que creuen que serà un dels cavalls de batalla més importants de la propera legislatura.

"Aportar noves solucions, una mica continuar el projecte de 'Com a casa' i, segurament, la idea és aportar prestacions residencials o serveis socials nous per a la gent gran. Serà segurament el nou projecte d'aquests pròxims 4 anys."

Miquel Casal, candidat de Demòcrates+I

Volen ampliar també altres serveis socials que ja hi ha a la parròquia. Tot això, pren més importància pel context de creixement de la població els últims anys i la voluntat de cobrir totes les necessitats. 

Informa: Maria Lucena
Imatges: Eric Escabias

Ordino: Un centre sociosanitari públic i Grifols com a tema principal de tancament de campanya

Ordino: Un centre sociosanitari públic i Grifols com a tema principal de tancament de campanya

Grifols va centrar com era previst bona part del darrer acte de campanya d'Units per Ordino, on es van repassar les línies principals del programa. Una proposta que segons Enric Dolsa es basa en el consens i la diversitat. Sobre el futur de Grifols no descarta que la mateixa companyia renunciï al projecte.

"Tinc molt clar una cosa, si jo fos el CEO de Grifols i volgués ficar un laboratori a un lloc on la gran majoria de la població no em vol, jo no hi aniria. Confio més en això que en el mateix Govern". 

Enric Dolsa, número 1 Units per Ordino 

Construir un centre sociosanitari ha estat la proposta estrella el darrer dia de campanya d'ACO+DA+I+SDP. El projecte es començarà a elaborar els primers mesos del mandat, en cas de resultar guanyadors diumenge. Segons la candidata Meri Rabadà, el projecte és diferent del que en el seu moment tenia planificat l'equip comunal actual i que no es va concretar per manca de suport de la majoria, ja que ara no es tracta d'un centre privat.

"Les diferències, tot i que jo no estava al comú, entenc que són, bàsicament, que nosaltres garantim que sigui públic. És un centre sociosanitari públic i treballat amb el ministeri d'Afers socials, conjuntament, colze a colze". 

Meri Rabadà, candidata ACO+DA+I+SDP

Les candidatures aprofiten les últimes hores per passar els seus missatges. Serà diumenge, com a la resta del país, quan es decideixi la composició d'aquest comú per als propers quatre anys.

Informa: Joan A. Sarmiento

Imatges: Fernando Montero

Traca final a la campanya a Escaldes-Engordany

Traca final a la campanya a Escaldes-Engordany

Darrer dia de campanya electoral a Escaldes-Engordany. Durant dues setmanes les dues candidatures han proposat els seus models per a temes crucials per a la parròquia com l'urbanisme, l'habitatge i la dinamització dels barris.

Dies intensos per al Consens de Rosa Gili i Quim Dolsa, que opten en aquests comicis a la reelecció i reivindiquen de nou tenir projecte per a quatre anys més. Una campanya en la que han volgut destacar el seu model per a l'habitatge.

"Tenim un model molt diferent i contraposat del que està venent DA. Nosaltres, a diferència d'ells, no venim a conquerir res. Des del primer dia hem vingut a treballar per tothom."
Rosa Gili, número 1 Consens per Escaldes-Engordany

Consideren que haver estat un comú que no era del color polític de DA ha complicat el seu mandat i els ha suposat que els qüestionessin molt.

Per la seva banda, la candidatura liderada per Anna Garcia i Gemma Bofarull ha volgut destacar en el darrer dia de campanya el seu projecte per als barris. 

"Una de les preocupacions de la gent que viu als barris és que tenen la sensació que Escaldes acaba on finalitza l'avinguda Carlemany. Els que viuen als barris no se senten tant mimats pel comú i estan una mica deixats de la mà de Déu."
Agda Castillo, candidata DA+ACCIÓ+SDP+I

Per això, volen portar la cultura als diferents punts de la parròquia i no centralitzar aquests esdeveniments a l'eix comercial i al Clot d'Emprivat. A més, apostaran per incentius comercials, com poden ser les tarifes reduïdes d'aparcament i els incentius fiscals d'establiment.

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Nil Forcada

 

Final de campanya amb el creixement urbanístic i l'aigua al centre

Final de campanya amb el creixement urbanístic i l'aigua al centre

Recuperar la proximitat amb la població que s’ha perdut els darrers anys. Aquest és el valor que Amb Seny creu que més els caracteritza. També ressalten que el projecte inclogui diverses sigles i plataformes, fet que els permet representar diverses sensibilitats, una pluralitat que pensen que era molt necessària. Revisar i ordenar el creixement urbanístic, amb totes les conseqüències que implica, és el seu puntal. 

"Si parlem d'urbanisme, lògicament parlem d'habitatge, d'aigua i de benestar social. Volem dur a terme un pla integral que pugui ser grat per tothom".

Guillem Forné, número 1 Amb Seny 

Últim dia de campanya per les dues candidatures massanenques. Amb Seny celebrarà l'acte final aquest divendres a la nit al Teatre de les Fontetes, el lloc on precisament Ciutadans Compromesos, més Demòcrates, més Independents van celebrar la seva última convocatòria.

El cap de Govern va valorar l'experiència de part de la coalició al comú, evitant "emmirallar-se en experiments estranys" referint-se a la candidatura rival. Una estabilitat que segons la cap de llista és un clar valor afegit. Tenen molt clar amb què invertir el milió i mig d'euros que abans destinaven a mantenir viva l'estació. 

"És molt important fer una inversió com cal a dins la xarxa d'aigua. No vol dir que la tinguem malament, però crec que s'ha d'invertir de manera constant durant els quatre anys".

Eva Sansa, número 1 CC+DA+I 

Un dels objectius és optimitzar-la per passar del 55% d'eficiència actual, al 80%. 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí - Pau Bonastre 

Transparència, gossos i un balanç de la campanya a Sant Julià

Transparència, gossos i un balanç de la campanya a Sant Julià

Transparència, proximitat i gestió. Aquests són els tres eixos que han caracteritzat el darrer mandat i els que prevaldran els pròxims quatre anys si diumenge guanya la coalició d'Unió Laurediana. I és que Majoral té clar que la feina d'un cònsol és ser proper a la ciutadania. Posa com a exemple el WhatsApp de queixes que va obrir el comú i que ha sumat aquest 2023 més de mig miler de denúncies, la majoria solucionades. Ha reconegut que un dels punts on continuar millorant és en la participació ciutadana i el pressupost. 

"Posar una petita enquesta a la web sobre una part del pressupost. Alguna cosa s'ha de fer perquè que puguin opinar també sobre això. En tot cas, insisteixo que això no és un repte, és un fet que s'ha de posar el pressupost a disposició del ciutadà."

Josep Majoral, número 1 d'UL+DA+Acció+I

Diuen que el gos és el millor amic de l'home, però a Sant Julià, no. O, si més no, així ho creu la llista socialdemòcrata. Lamenta que el comú limiti els llocs oberts on portar els animals de companyia. És el cas de l'espai benestar, on no entenen per què no poden entrar. Senten que la majoria no faci polítiques de foment animal i que tampoc tingui cura dels pipicans. Això sí, apunten que aquest darrer punt no és només feina comunal, també ho és dels propietaris que haurien de ser més conscients de la necessitat de neteja.

"És responsabilitat nostra, de tots els propietaris. És un espai on van els gossos a fer les seves necessitats. Hem de col·laborar, recollim i netegem si cal. Per tant, s'ha de millorar la neteja i el manteniment, però nosaltres som una part molt responsable d'aquesta millora."

Meritxell Bundancia, candidata de Per Sant Julià

Sant Julià es mereix una llista capaç de canviar la dinàmica de la parròquia i fer-la capdavantera en aspectes com l'esport i els estudis. Així ho reivindiquen des de la candidatura de Desperta Laurèdia, que es veuen forts i es posen com l'única alternativa real de canvi. Posen en valor les virtuts democràtiques de ser l'única parròquia del país amb tres candidatures i asseguren que la campanya electoral els ha ajudat a copsar encara més les necessitats dels veïns. Consideren que han fet un bon treball amb el porta a porta i demanen una participació massiva.

"La felicitació meva cap a tot l'equip de la feina ben feta, del projecte que creiem guanyador. Penso que l'hem sabut transmetre i a partir d'aquí el poble dirà. Nosaltres estem molt contents."

Cerni Cairat, número 1 de Desperta Laurèdia

Aquests han estat els últims tres temes d'una campanya de 13 dies on s'han posat sobre la taula els principals problemes de la parròquia. Ara, la propera cita, diumenge a casa comuna. 

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Andreij Cristancho

Els missatges per mobilitzar els votants diumenge centren el darrer dia de campanya a Andorra la Vella

Els missatges per mobilitzar els votants diumenge centren el darrer dia de campanya a Andorra la Vella

Darreres hores de campanya per acabar de convèncer l'electorat de cara a diumenge. A Andorra la Vella, les dues candidatures acaben amb actes ben diferents, però això sí, satisfetes de la feina feta durant aquests dies. Mentre uns esperen donar la sorpresa, els altres confien en continuar al capdavant del comú durant quatre anys més.  

El darrer missatge d'Enclar ha estat per demanar la participació als comicis. Diuen que s'han trobat gent que aposta pel canvi i per una altra manera de fer les coses, però també gent decebuda amb el sistema, perquè pensa que si no se l'escolta prou no val la pena anar a votar. I aquesta és la que cal convèncer perquè voti. 

"Hem pogut anar recollint tots els neguits de la gent. La gent s'ha involucrat, ha volgut participar amb nosaltres en tota aquesta campanya i jo crec que això és una cosa molt positiva i la veritat que estem molt contents. Ens agradaria que ens hagués sorprès i que la gent ens hagués dit: no tenim cap problema tot està estupendo. Però no és aquesta la línia que ens hem anat trobant".

Olaya Losada, número 2 Enclar 

Des d'Enclar pensen que si els ciutadans no acudeixen a les urnes, la decisió final queda una mica enlaire, de si és realment una decisió de tota la parròquia o només d'aquells que van sempre a votar. 

L'acte final de campanya de Demòcrates i Progressistes-SDP ha volgut ser una demostració de força de totes les candidatures taronges. Van superar de llarg els 150 assistents, entre els quals la majoria de candidats d'altres parròquies. Un acte que va servir, sobretot, per recordar com s'ha transformat la parròquia els darrers vuit anys.

"Hem intentat fer un porta a porta bastant titanesc. Hem intentat arribar als 8.784 electors. A veure si podem estar quatre anys més al comú per continuar fent d'Andorra la Vella una parròquia amable, més cohesionada, més sostenible i inclusiva".

David Astrié, número 1 DA+SDP+I 

L'acte el va tancar Xavier Espot, assegurant que la transformació de la capital és fruit d'una bona política i una bona gestió i que és compatible amb bones persones i bones sigles. 

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart

La crida a la participació i una última proposta intergeneracional, en el darrer dia de campanya a Andorra la Vella

La crida a la participació i una última proposta intergeneracional, en el darrer dia de campanya a Andorra la Vella

El darrer missatge d'Enclar en aquesta campanya ha estat per demanar la participació als comicis. Diuen que s'han trobat gent que aposta pel canvi i per una altra manera de fer les coses, però també gent decebuda amb el sistema, perquè pensa que si no se l'escolta prou no val la pena anar a votar. I aquesta és la que cal convèncer perquè voti. 

"Hem pogut anar recollint tots els neguits de la gent. La gent s'ha involucrat, ha volgut participar amb nosaltres en tota aquesta campanya i jo crec que això és una cosa molt positiva i la veritat que estem molt contents. Ens agradaria que ens hagués sorprès i que la gent ens hagués dit: no tenim cap problema tot està estupendo. Però no és aquesta la línia que ens hem anat trobant".

Olaya Losada, número 2 Enclar 

Des d'Enclar creuen que si els ciutadans no acudeixen a les urnes, la decisió final queda una mica enlaire, de si és realment una decisió de tota la parròquia o només d'aquells que van sempre a votar. 

Pel que fa a Demòcrates i Progressistes-SDP, han aprofitat el darrer dia per presentar una proposta intergeneracional. La coalició preveu establir un punt de trobada per a la gent gran i també joves, a la planta baixa de l'edifici d'habitatges de lloguer a preu assequible de la Borda Nova. Recordem que el projecte és fruit d'una cessió de terreny del comú. Volen que sigui una eina més, al marge de la Casa Pairal. 

"On puguin fer activitats, actes, projectes, llocs de treball; ja sigui cultural, sobre les nostres tradicions, de caire esportiu o bé, fins i tot, sobre el traspàs de professions".

Ton Cerqueda, candidat DA+SDP+I 

En el mateix edifici el comú podrà gestionar dues plantes d'aparcament de rotació per a la gent de la zona. 

S'acaben tretze dies intensos de campanya. A aquestes alçades, tota la feina ja està feta. I qui té l'última paraula és la ciutadania. En el cas d'Andorra la Vella, seran 8.784 electors els que diumenge decidiran qui ocuparà aquestes cadires els propers quatre anys.

Informa: Laura Massegú

Imatges: Albert Refart

A Encamp l'habitatge i la confiança centren les últimes hores de campanya

A Encamp l'habitatge i la confiança centren les últimes hores de campanya

Avancem ha portat les ganes de canvi al seu programa, unes ganes de canvi que esperen que tinguin els electors aquest diumenge. Una part de la candidatura ha volgut cristal·litzar els últims compassos de la campanya a les portes de la casa comuna per escenificar una nova era com apunta la número 1, Marta Pujol. 

"Més sostenible pel que fa al medi ambient, social i econòmicament per la parròquia i esperem que aquest canvi sigui possible i que l vot decisiu per la candidatura es faci realitat". 

Marta Pujol, número 1 Avancem 

Pujol ha dir que fan un bon balanç de la campanya on ha destacat la cohesió de l'equip i ha volgut incentivar el vot, sigui als col·legis o a la Batllia on es pot anar fins dissabte. 

Els catorze candidats de la candidatura d'Units per al Progrés, Demòcrates i Independents s'han reunit davant del comú que esperen conquerir en aquestes eleccions amb un programa amb dotze accions per posar en marxa el 2024 començant a fer una partida i una oficina dedicada a l'habitatge. 

"Al pressupost hi haurà una partida exclusiva per l'habitatge, fent un punt d'informació, assessorament i l'inventari d'immobles, l'aparcament de terra llarga amb 142 places d'aparcament i la bonificació per les noves residències amb places".

Laura Mas, número 1 UP+DA+I 

Planificar l'embelliment del Pas de la Casa i la creació de la conselleria, iniciar la prova pilot de recollida intel·ligent de brossa, el consell jove i la cita prèvia a tràmits pensant en la gent gran completen la llista. 

En vuit anys la parròquia ha guanyat quasi un miler de votants però les xifres de participació no han deixat de baixar. El 2019 es va situar al 62%, el 2015 va baixar quasi quatre punts. S'haurà de veure què passa aquest diumenge on estan cridats a les urnes 4.440 encampadans amb seus per votar al Pas de la Casa i Encamp segons la residència.

Informa: Rosa Alberch 

Imatges: Sergi Linares

 

Amb Seny tanca la campanya fent una crida a la participació

Amb Seny tanca la campanya fent una crida a la participació

L’esdeveniment va arrancar amb la presentació de tot l’equip, encapçalat per Guillem Forné i Laura Cristina Bragança. La resta de candidats també van fer una petita intervenció explicant les línies principals del programa que han anat desglossant al llarg d'aquests dies. Valoren molt positivament que, a diferència de fa quatre anys, la Massana tingui dues opcions a escollir. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pau Bonastre 

La coalició d'UL treu pit abans de les eleccions

La coalició d'UL treu pit abans de les eleccions

Van aprofitar per fer balanç de les darreres dues setmanes i dibuixar les principals línies d'actuació del proper mandat, si surten escollits. Entre el centenar d'assistents hi havia la ministra de Salut, Helena Mas, i el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró. 

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Andreij Cristancho